Budist rahip Jian Zhen

   

Jian Zhen Japonya'da 10 yıl yaşadı, Japon kültürünün gelişmesine ve Çin-Japon arasındaki kültür değiştokuşuna büyük katkıda bulundu. Jian Zhen'in Japonya'ya gerçekleştirdiği Doğu'ya geçiş, Çin'de Tang hanedanlığı kültürünün zirvede olduğu döneme rastladı. Jian Zhen Doğu'ya, yani Japonya'ya geçiş yaparken, yanında nakkaş, ressam, değerli maden ve taş sanat işçisi gibi usta zenaatçıları, ayrıca resim, nakış, bakır ayna ve diğer değerli el sanatları eşyalarını ve çok sayıda orijinal yazı defterini götürdü. Jian Zhen'in Japonya'ya götürdüğü Çin kültür ve sanatları, Japonlar tarafından sindirilip benimsendi ve Nara (Terazi) kültürünün bir kısmı oluşturuldu. Nara kültürünün çekirdeği, Budist kültürdür. Jian Zhen'in, Çin'in manastır mimari yapısı çerçevesinde Japonya'da yaptırdığı Toshodai Manastırı, sonradan Japonya'nın Budist manastır mimari sanatı alanında örnek teşkil etti. Budist heykelcilik alanında eskiden Japonya'da yalnızca bronz ve ağaç heykelciliği vardı. Jian Zhen'in Doğu'ya geçişinden sonra Japon heykelciliğinin biçim ve tarzında büyük değişiklikler oldu. Tang hanedanlığına ait Budist heykelciliğin gerçekçilik rengi giderek koyulaştı. Kurutma yoluyla yapılan vernik heykelcilik işi, Nara sanatı, Japonya'nın kıvanca değer bir sanat türüdür. Jian Zhen'in ölümünden sonra onun için yapılan oturan heykeli kuru vernik işidir. Bu tür heykelcilik de Japonya'da Jian Zhen ve öğrencileri tarafından başlatıldı.

Jian Zhen, Japonya'ya giderken Çin hekimliğini de taşıdı. Japon imparatoriçesi Guang Ming'in hastalığını bizzat tedavi etti. İki gözü de görme gücünü kaybetmesine rağmen Jian Zhen hastalara tam doğru reçeteyi yazabiliyordu.

Jian Zhen, 10 yıl içinde alınteriyle Çin-Japon halkları arasındaki dostluk çiçeğini sulayıp yetiştirdi ve Çin-Japon kültür tarihine asla unutulmayacak bir sayfa bıraktı. 1973 yılında Çin Başbakan Yardımcısı Deng Xiaoping, Japonya'daki Toshodai Manastırı'nı gezerken, manastırdaki ileri gelen rahiplerden biri, rahip Jian Zhen'in oturan heykelinin Çin'e gidip evini ziyaret etmesini önerdi. 19 Nisan 1980 günü Jian Zhen'in oturan heykeli evi olan Yangzhou'ya götürüldü, sergilendi ve tezahûratla karşılandı.


Haberler:
Son Dakika Türkiye Çin Dünya Çin - Türkiye
Ekonomi:
Son Haberler Çin Ekonomisi Türkiye Ekonomisi Dünya Ekonomisi Fuarlar Gündem
Turizm:
Gezelim Görelim Seyahat Defteri Yöresel Lezzetler Seyahat Mito
Kültür ve Yaşam:
Sağlık Çin - Türkiye Çin Sineması Biliyor Musun Bilmiyor Musun Röportaj
yoresel:
Güncel Etnik Kültür Kültür Mirasları Yöresel Lezzetler
Çince Öğretimi:
Çince Hakkında Temel Bilgiler Hem Eğlenin Hem Öğrenin Atasözleri ve Deyimler Şiirler Günlük Çince Konuşmaları
China TV:
Kültür Merhaba Çin
Web Radyo:
Gündem Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Haftasonu
Galeri:
Çin Dünya Moda Seyahat Spor