Coğrafi Konum
Taiwan, Çin'in adalardan oluşan bir eyaletidir. Çin'in ana kıtasının güneydoğusunda yer alan Taiwan eyaleti, Taiwan adası ve bu adaya bağlı diğer adalar ile Penghu takımadalarını kapsayan toplam 80'i aşkın adadan oluşuyor. Taiwan'ın kara yüzölçümü yaklaşık 36 bin kilometredir.
Taiwan, kuzeyinde Doğu Çin Denizi, kuzeydoğusunda Ryu-Kyu takımadaları, doğusunda Pasifik Okyanusu, güneyinde Bashi (Chan) Boğazı ve Filipinler ile komşudur. Batısında Çin'in ana kesiminin Fujian eyaletiyle karşı karşıyadır ve bu eyalet ile arasında Taiwan Boğazı bulunmaktadır. Boğazın iki yakasının en dar yeri 130 kilometredir. Taiwan eyaleti, Batı Pasifik Okyanusun deniz yolunun merkezinde yer almasından dolayı çok önemli stratejik konuma sahiptir.
Taiwan Boğazı
Taiwan Boğazı, güneyden kuzeye yaklaşık 380 kilometre uzunluğunda, doğudan batıya ortalama 190 kilometre genişliğindedir. Boğazın en dar kısmı Taiwan'daki Xinzhu ile Fujian eyaletinin Pingtan bölgesi arasında 130 kilometredir. Hava açık olduğu günlerde Fujian eyaletinin deniz sahilinden Taiwan'a bakıldığında Taiwan tepesi üzerindeki sis ve bulutlar net olmasa bile görülebiliyor ve Taiwan'ın kuzeyindeki Jilong tepesi fark edilir.
Coğrafi yapı ve görünüm
Çin'in en büyük adası olan Taiwan adasının yüzölçümü, tüm eyaletin yüzölçümünün yüzde 97'sini oluşturuyor. Birçok dağ bulunan adada dağ ve tepelerin yüzölçümü tüm eyalet topraklarının üçte ikisini oluştururken, ovalar ise üçte birine varmıyor. Adada Zhongyang, Yushang, Xueshang, Alishang ve Taidong gibi dağ silsileleri bulunuyor. Ortası yüksek, iki yanı alçak olan ve adanın güneyinden kuzeyine boydan boya geçen Zhongyang Dağı'ndan doğuya ve batıya doğru yüksekliğin düşmesi, Taiwan adasının coğrafi özelliğini oluşturuyor. Yushang Dağı'nın Yushan tepesi deniz seviyesinden 3997 metre yüksekliğiyle Taiwan'ın en yüksek noktasıdır.
İklim ve ürünler
Tüm Taiwan eyaletinin iklimi, ılıman ve tropikal kuşaklar arasında kalarak tropikal ve astropikal bir özelliğe sahiptir. Dört tarafı denizle çevrili olmasından dolayı ve muson rüzgarlarının etkisiyle adanın iklimi yılın her mevsimi rahattır, kışları çok soğuk, yazları çok sıcak olmaz. Yıllık ortalama hava sıcaklığı dağlar dışında yaklaşık 22 derece civarındadır. Adanın çoğu bölgelerinde hiçbir zaman ayaz ve kar görülmez. Kar hattı, deniz seviyesinin 3 bin metre üstündedir. Taiwan'da yağışlar çoktur ve tayfun etkisi altındadır.
Taiwan'daki orman yüzölçümü tüm eyalet topraklarının yüzölçümünün yarısını geçerek, Avrupa'nın dağ ve ormanlarıyla tanınan ülkesi İsviçre'deki orman yüzölçümüne göre bir misli daha büyüktür. Adanın kereste rezervi 30 milyon metreküptür. Farklı iklim özelliklerinin etkisiyle Taiwan'da yaklaşık 4 bin ağaç ve orman çeşidi var. Taiwan adası, tropikal, astropikal, ılıman ve kutup bölgesi ağaç çeşitleriyle Asya'nın en tanınmış doğal botanik bahçesi olarak adlandırılıyor. Ekonomik değerli orman yüzölçümü tüm eyaletteki ormanın beşte dördünü oluşturuyor. Taiwan'daki kâfur ağacı dünyaca ünlüdür. Kâfur ağaçlarından çıkartılan kâfur topları ve kâfur yağları, Taiwan adasına özgü ürünlerdir. Bu ürünlerin üretim miktarı dünya toplamının yüzde 70'ini oluşturuyor.
Dört tarafı denizle çevrili olan Taiwan, ılık ve soğuk deniz akıntılarının birleştiği yerde olmasından dolayı zengin deniz ürünlerine sahiptir. Balık çeşidi 500'ü geçer. Kao-hsiung, Jilong, Suao, Hualiang, Xingang ve Penghu, ünlü balık alanları arasında önde gelirler. Bunun yanısıra, Taiwan'da üretilen deniz tuzu da ünlüdür.