Taiwan sorununun kaynağı

   

Taiwan, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra hukuki bakımdan ve tarihi gerçekler açısından Çin'e döndü. Taiwan sorununun tekrar çıkmasının nedeni, Çin'deki Guomingdang Partisi tarafından başlatılan iç savaş ve soruna yabancı güçlerin karışmasıdır.

Taiwan sorunu ve Guomindang tarafından başlatılan iç savaş

Çin'de yaşanan Japon Saldırganlarına Karşı Direniş Savaşı sırasında Guomindang Partisi ve Çin Komünist Partisi Japon saldırganlarına karşı birleşik cephe kurdular. Savaşın zaferle sonuçlanmasından sonra başını Çan Kaişek'in çektiği Guomindang Partisi, ABD'nin desteğine dayanarak iç savaş başlattı. Çin Komünist Partisi, Çin halkına liderlik ederek üç yıldan fazla süreyle kurtuluş savaşını sürdürdü. Zamanın Guomindang Partisi tarihin akışına ters bir konumdaydı ve tüm Çin halkı tarafından bir kenara atıldı. Guomindang Partisi'nin “Çin Cumhuriyeti” hükümeti devrildi. Çin Halk Cumhuriyeti 1 Ekim 1949 tarihinde kuruldu ve Çin'i temsil eden tek yasal hükümet haline geldi. Guomindang Partisi'nden bazı askeri ve siyasi yetkililer Taiwan'a çekildi. Bu kişiler, zamanın Amerikan yönetiminin desteğiyle Taiwan Boğazı'nı sınır olarak belirlediler ve ada Çin'in ana kesimiyle ayrılmış duruma geldi.

Taiwan sorunu ve ABD yönetiminin sorumluluğu

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Batı ve Doğu arasındaki çelişkilerin büyümesi karşısında Amerikan yönetimi, sözde global stratejisi gereğince kendi ülkesinin çıkarlarını korumayı göz önünde bulundurarak Çin Komünist Partisi'ni yok etmek için para, silah ve personel açılarından Guomindang Partisi'nin iç savaş başlatmasına destek verdi. Ancak, Amerikan yönetimi hedefine ulaşamadı.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra Amerikan yönetimi, yeni Çin'i tecrit ve frenleme politikalarını uyguladı ve Kore Savaşı'nın patlak vermesinden sonra Çin'in bir iç sorunu olan Taiwan Boğazı'nın iki yakası arasındaki ilişkilere silah zoruyla karıştı. 1950 yılında Amerikan 7. Deniz Filosu Taiwan Boğazı'na girdi ve Amerikan 13. Hava Filosu Taiwan'da konuşlandırıldı. Aralık 1954'te ABD yönetimi ile Taiwan makamları arasında sözde “Ortak Savunma” anlaşması imzalandı. Çin'in Taiwan eyaleti ABD'nin “koruması” altına alındı. Amerikan yönetimi Çin'in içişlerine karışma politikasını sürdürerek Taiwan Boğazı'nın iki yakası arasında uzun vadeli gerginlik durumuna yol açtı. Taiwan sorunu bundan sonra Çin ile ABD arasındaki önemli bir anlaşmazlık haline geldi.

Uluslararası durumda değişiklikler meydana gelmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin güçlenmesiyle birlikte ABD yönetimi, Çin'e yönelik politikalarını düzeltti, iki ülke arasındaki ilişkiler yumuşamaya başladı. Ekim 1971'de Birleşmiş Milletler 26. Genel Kurulu'nda kabul edilen 2758 sayılı kararla Çin Halk Cumhuriyeti BM'deki tüm haklarına yeniden kavuştu ve Taiwan makamlarının “temsilcileri” BM'den ihraç edildi. ABD eski Başkanı Richard Richard Nixon Şubat 1972'de Çin'i ziyaret etti. Çin ile ABD arasında Shanghai'da ortak bildiri yayınlandı. Bildiride şu ifadeler yer alıyordu: “Amerikan tarafı şunları açıkladı: ABD, Taiwan Boğazı'nın iki yakasındaki tüm Çinlilerin dünyada tek bir Çin bulunduğunu, Taiwan'ın Çin'in ayrılmaz bir parçası olduğunu kabul ettiklerini anladı. Amerikan yönetimi bu konuda karşı görüşte bulunmuyor.”

Haberler:
Son Dakika Türkiye Çin Dünya Çin - Türkiye
Ekonomi:
Son Haberler Çin Ekonomisi Türkiye Ekonomisi Dünya Ekonomisi Fuarlar Gündem
Turizm:
Gezelim Görelim Seyahat Defteri Yöresel Lezzetler Seyahat Mito
Kültür ve Yaşam:
Sağlık Çin - Türkiye Çin Sineması Biliyor Musun Bilmiyor Musun Röportaj
yoresel:
Güncel Etnik Kültür Kültür Mirasları Yöresel Lezzetler
Çince Öğretimi:
Çince Hakkında Temel Bilgiler Hem Eğlenin Hem Öğrenin Atasözleri ve Deyimler Şiirler Günlük Çince Konuşmaları
China TV:
Kültür Merhaba Çin
Web Radyo:
Gündem Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Haftasonu
Galeri:
Çin Dünya Moda Seyahat Spor