Yurtsever Qi Jiguang

   

Yurtsever Qi Jiguang

Çin'in Fujian eyaletindeki Yüshan Dağı'nda Ata Qi Jiguang Mabedi bulunuyor. Mabet, binlerce ve yüzbinlerce insanın uğrak yeridir. Ziyaretçiler, yurtsever milli kahraman Qi Jiguang'ın heykeli önünde saygı duruşunda bulunarak Japon korsanlara karşı verilen savaştaki hizmetlerini anıyorlar.

Qi Jiguang, Ming hanedanlığı döneminde tanınmış yurtsever bir komutandı. Bir generalin evinde doğan ve babasının derin etkisinde kalmış olan Qi Jiguang, daha küçük yaşta askerlik sanatına büyük ilgi duydu. Hem sivil, hem de askeri kabiliyetli, doğru ve dürüst bir insan olmaya kararlıydı. Zamanında Doğu Çin Denizi sahilleri, sık sık Japon korsanların saldırısına uğruyordu. Japon korsanların zorbalığından son derece nefret eden Qi Jiguang, 16 yaşında bir şiirinde, “Bağrıma memurluğu değil, denizlerin sakinliğini bastım” dedi. Qi Jiguang, bu şiirde dileğinin memurluk değil, vatanın denizlerinin sükunete ve güvenliğe kavuşması olduğunu ifade etti. 17 yaşında babasının görevini devralan Qi Jiguang, askeri yaşamına başladı. Qi Jiguang, görev başına geçer geçmez ağır bir sorunla, Japon korsanların saldırı belâsıyla karşılaştı.

Japon korsanlar, yani Japonya'nın iç savaşında yenilmiş askeri birlikler, zorbalar ve tüccarlar, 14. yy'da Yuan hanedanlığının son yılları-Ming hanedanlığının ilk yılları arasında her fırsatta korsan gemileriyle Çin'in sahil bölgelerine saldırıyor, yangın çıkarıp insan öldürüyor ve yağma yapıyorlardı. 15. yy'nın ikinci yarısında da medeniyet görmemiş bazı vahşi Japon korsanlar, Çin'in sahil bölgelerindeki yerli zorba hükümdarlar, vurguncular ve fırsatçılarla işbirliği yaparak Çin'in iç kesimlerine kadar ilerledi ve bazı eyalet ile nahiyeleri ele geçirdi. Japon korsanlar, Çin'in Doğu Denizi sahil bölgelerinde bir felâket haline geldi.

1555 yılında Shandong eyaletinde Japon korsanlara karşı direniş hareketinde büyük hizmetler yapan Qi Jiguang, Zhejiang eyaleti Dinghai bölgesine danışman olarak tayin edildi. Japon korsanların kol gezdikleri bölgelerden biri olan Dinghai'da Qi Jiguang, köylüler ve maden işçilerinden oluşan bir askeri birlik kurdu. Qi Jiguang, Çin'in güney bölgesinin çoğunlukla bataklık olduğunu ve Japon korsanların savaşta genellikle ağır ok ve uzun namlulu silahlar kullandıklarını göz önünde bulundurarak, yeni bir savaş taktiği yarattı. Bu, Japon korsanlarla kısa mesafeli kılıç çarpışmasında kullanılan yeni bir savaş tertibatına dayanıyordu. Çarpışmalarda Qi Jiguang'ın askeri birlikleri, ateşli silah ve okların himayesi altında, düşman 100 adıma kadar yaklaşınca ateşli silah, 60 adıma kadar yaklaşınca ok ve düşman daha da yaklaşırsa yeni kılıç tekniğine dayalı savaş düzenini uyguluyordu.

4 binden fazla askerden oluşan bu yeni askeri birlik, Qi Jiguang'ın yoğun eğitimi sayesinde savaşkan, becerikli ve disiplinli bir güç olarak yetiştirildi. Savaşta zafer üstüne zafer kazanan bu askeri birlik, halk tarafından büyük sevgi ve saygı gördü ve “Qi Aile Ordusu” olarak tanımlandı.

1561 yılında binlerce Japon korsan, 100'den fazla savaş gemisiyle Çin'in Zhejiang eyaleti Taizhou bölgesine saldırdı. Bunu haber alan ve hayret verici bir hızla davranan “Qi Aile Ordusu”, Taizhou bölgesinde Japon korsanlarla arasında meydana gelen 9 çarpışmada düşman askeri birliklerini tamamen yok ettti. Bundan sonra Japon korsanlar, korkudan çekilmeye başladılar. Savaşta benzersiz bir yiğitlik gösteren ve harikulâde askeri başarılar kazanan Qi Jigung, terfi ettirildi ve yeni görevlere atanarak Fujian eyaletindeki savaş meydanlarında Japon korsanlarla savaşmaya devam etti.

Kahraman Qi Jiguang ile diğer komutanların ortak çabaları sayesinde Japon korsanlara karşı savaş, zafer üstüne zafere ulaşmış, Çin'in Zhejiang ve Fujian gibi sahil bölgelerinde istikrar sağlanmış ve ekonomik durumda rahatlamıştır. Japon korsanlara karşı savaşta önemli tarihi hizmetlerde bulunan yurtsever Qi Jiguang, zamanında ve bugün Çin halkı tarafından saygı, sevgi ve hayranlıkla karşılanmış ve bol bol övgüler kazanmıştır.


Haberler:
Son Dakika Türkiye Çin Dünya Çin - Türkiye
Ekonomi:
Son Haberler Çin Ekonomisi Türkiye Ekonomisi Dünya Ekonomisi Fuarlar Gündem
Turizm:
Gezelim Görelim Seyahat Defteri Yöresel Lezzetler Seyahat Mito
Kültür ve Yaşam:
Sağlık Çin - Türkiye Çin Sineması Biliyor Musun Bilmiyor Musun Röportaj
yoresel:
Güncel Etnik Kültür Kültür Mirasları Yöresel Lezzetler
Çince Öğretimi:
Çince Hakkında Temel Bilgiler Hem Eğlenin Hem Öğrenin Atasözleri ve Deyimler Şiirler Günlük Çince Konuşmaları
China TV:
Kültür Merhaba Çin
Web Radyo:
Gündem Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Haftasonu
Galeri:
Çin Dünya Moda Seyahat Spor