Biyolojik çevrenin mevcut durumu

   

Orman oranı

Çin, son yıllarda ormanları koruma ve ağaçlandırma alanlarında gözle görülür başarılar elde etti. 2002 yılı sonu itibariyle Çin'de toplam 46 milyon hektarlık alan ağaçlandırıldı. Çin, ağaçlandırılan alanların artışı ve boyutu bakımından dünyanın ilk sırasında yer alıyor.Ağaçlandırma alanlarının son yıllarda hızla artmasıyla birlikte Çin'deki orman oranı, 1998 yılında yüzde 14'ken, 2002'de yüzde 16.55'e çıktı. Ülkedeki ormanlık alanların toplam yüzölçümü de 158 milyon hektara ulaştı. Çin'in sürdürülebilir gelişmeyi gerçekleştirmek ve ülkeyi yeşillendirmek konusunda belirlediği uzun vadeli planda, ülkedeki orman oranının 2010 yılına kadar yüzde 20'nin üzerine çıkarılması öngörülüyor.

Çölleşme


Çin, dünyada çölleşmenin en çok tehdit ettiği ülkelerden biridir. Bazı bölgelerde rüzgar ve çölleşmeyi önlemek için yapılan ıslah çalışmaları ve ekolojik inşa çalışmalarında kaydedilen gözle görülür başarılara rağmen, çölleşme eğilimi, genel olarak henüz etkili bir şekilde kontrol altına alınamadı. Toprak veriminin düşüşü sürerken, çölleşmiş alanlar sürekli artıyor. Çin'de çölleşmeyle ilgili olarak 1999 yılında yapılan gözlem çalışmalarının sonuçları, ülkede çölleşmiş arazilerin toplam yüzölçümünün 1 milyon 740 bin kilometrekareyi geçerek ülke toprağının yüzde 20'sine yaklaştığını ve bu rakama her yıl yaklaşık 3400 kilometrekare eklendiğini gösterdi. Günümüzde Çin'de yaklaşık 170 milyon kişinin üretimi ve yaşamı, çölleşmenin ciddi tehdidi altında kalıyor, çölleşmenin yarattığı doğrudan ekonomik kayıp da her yıl 54 milyar yuanı geçiyor.

Erozyon

Erozyon, Çin'in toprak kaynaklarına en sık zarar veren jeolojik afet ve çevre sorunudur. Erozyondan en çok etkilenen ve en büyük zarar gören bölge, Sarı Toprak Yaylası'dır. Bazı bölgelerdeki erozyon önlenirken, ülke genelindeki erozyon alanı genişliyor ve erozyonun ıslah edilmesi çalışmalarının hızı, erozyonun genişleme hızının gerisinde kalıyor. Günümüzde Çin'deki ekili arazilerin yaklaşık üçte biri, erozyondan zarar görüyor; her yıl erozyon yüzünden kaybedilen 5 milyar ton toprak, ülkedeki toplam ekili arazilerin 1 santim incelediği anlamına geliyor; toprakta erozyon yüzünden kaybedilen besleyici elementlerin miktarı da 4000 ton standart suni gübre, yani Çin'in yıllık gübre üretimine eşittir.Uygun olmayan ekim yöntemleri ve bitki örtüsünün zedelenmesi, erozyona yol açan başlıca nedenlerdir. Çin'deki dağlık bölgelerde, dağ yamaçlarında kurulan yaklaşık 26.7 milyon hektar tarla var. Bunların yaklaşık 6.5 milyon hektarlık kısmı taraça şeklindeki tarlalardır. Geri kalan yaklaşık 20.1 milyon hektarlık tarla, erozyondan farklı derecelerde etkilenmektedir.

Sulu topraklar


Çin'de nehir ve göllük dışındaki sulu toprakların toplam alanı yaklaşık 66 milyon hektar olup, dünyadaki toplam sulu toprakların yaklaşık yüzde 10'unu oluşturuyor. Çin, bu rakamlarla Asya'da birinci, dünyada da dördüncü konumdadır. Sulu toprakların öneminin daha çok bilinmesiyle birlikte Çin, 1990'lı yıllardan bu yana sulu toprakların korunması ve değerlendirilmesi konusunda bir dizi etkili önlem aldı. Bu önlemler sayesinde sulu topraklar ve bu topraklardaki biyolojik çeşitlilik belli ölçüde korundu.Ancak nüfus artışı ve ekonomik büyümeyle birlikte insan faaliyetlerinin sulu toprak kaynaklarına olan bağımlılığı ve bu kaynakların değerlendirilmesinin hızlanması, sulu toprakların ve bu topraklardaki canlıların büyük zarar görmesine neden oldu.Son 40 yıl içinde Çin'in sahillerindeki sulu toprakların yaklaşık yüzde 50'si, göllerin yaklaşık yüzde 13'ü, Heilongjiang eyaletinin Sanjiang Ovası'ndaki doğal bataklıkların yüzde 78'i yok oldu; Honghu Gölü'nde yaşayan 24 su bitkisi çeşidi ve 50 balık çeşidinin nesli tükendi. Sulu toprakların zarar görmesinin ekonomik gelişmeyi ve yöre halkının yaşam ortamını ciddi bir şekilde tehdit etmesi nedeniyle sulu toprakların ve bu topraklardaki biyolojik çeşitliliğin korunması, bugün Çin hükümeti ve Çin halkının üzerinde durdukları önemli bir konu haline geldi.


Haberler:
Son Dakika Türkiye Çin Dünya Çin - Türkiye
Ekonomi:
Son Haberler Çin Ekonomisi Türkiye Ekonomisi Dünya Ekonomisi Fuarlar Gündem
Turizm:
Gezelim Görelim Seyahat Defteri Yöresel Lezzetler Seyahat Mito
Kültür ve Yaşam:
Sağlık Çin - Türkiye Çin Sineması Biliyor Musun Bilmiyor Musun Röportaj
yoresel:
Güncel Etnik Kültür Kültür Mirasları Yöresel Lezzetler
Çince Öğretimi:
Çince Hakkında Temel Bilgiler Hem Eğlenin Hem Öğrenin Atasözleri ve Deyimler Şiirler Günlük Çince Konuşmaları
China TV:
Kültür Merhaba Çin
Web Radyo:
Gündem Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Haftasonu
Galeri:
Çin Dünya Moda Seyahat Spor