Sanxingdui tarihi kalıntıları

   

Geniş bir coğrafyayı kapsayan Çin'de, tarih boyunca kabilelere dayalı birçok küçük devlet kurulmuştu. Günümüzdeki Sichuan eyaleti, eski Shu devletinin topraklarıydı. 1970'lerde burada keşfedilen Sanxingdui kültürel kalıntıları, tüm dünyada yankı bulmuştu.

Sanxingdui tarihi kalıntıları

Sichuan eyaletine bağlı Guanghan şehrinde bulunan Sanxingdui kalıntıları, bundan 5 bin ila 3 bin yıl öncesindeki eski Shu devletine ait kalıntılardı. 1929 yılının baharında bir köylü tarafından bulunan, incelikle oyulmuş bir yeşim taşı eşyası, eski Shu devletinin özelliklerini taşıdığı için ilgi uyandırmış ve aynı zamanda yaklaşık boyunca 3 bin yıl boyunca izini kaybettirmiş olan Sanxingdui kültürünün gün ışığına çıkarılmasına zemin hazırlamıştı. Çinli arkeologlar, 1986'da bölgede yer alan iki büyük eski ibadet yerinde yaptıkları kazılardan sonra 1000'den fazla eşsiz güzellikte değerli tarihi esere ulaştılar. Bu buluş, tüm dünyayı coşturduğu gibi bir dizi sırrı da beraberinde getirdi.

Sanxingdui kültür kalıntılarındaki buluntuların başında, çok sayıda tunç maske geliyor. Çin'de daha önce yapılan arkeolojik kazılarda Henan eyaletinde kap ve leğen gibi çok sayıda tunç eşyaya rastlanmış, ancak hiçbir zaman tunç maske bulunmamıştı. Sanxingdui kalıntılarından çıkarılan tunç maskeler üzerindeki figürlerin tamamına yakını, kalın kaşlı, iri gözlü, dik burunlu, geniş ve yassı ağızlıdır ve hemen hemen çeneleri yoktur. Maskelerin yüzünde ne sevinç, ne de kızgınlık ifadesi vardır. Maskelerin kulaklarının her birinde birer delik vardır. Bu maskelerin yüz şekli, bugün bölgede yaşayan insanlardan çok çok farklıydı. Uzmanlar, bu maskelerin taşıdığı anlamı, bugüne kadar çözemediler.

Sanxingdui kalıntılarından çıkarılan ince ve uzun boylu bronz insan heykeli de oldukça dikkat çekiciydi. Heykelin yüz ifadesi, tunç maskelerle aynıdır. Üzerinde frak şeklindeki elbise olan heykel, çıplak ayakla yüksek olan zemin üzerinde duruyor. Boyu 170 santim civarında olan heykel, dünyada bugüne kadar keşfedilen en yüksek tunç heykel olma özelliğini de taşıyor. Heykelin iki eli, birer eşya tutmuşçasına duruyor, ancak ellerinde hiçbir şey yok. Uzmanlar, böyle ince ve uzun boylu heykelin, elinde bir ağırlık olursa devrileceğini, dolayısıyla heykelin yüz ifadesi ve el şeklinin, sıradan insanlardan farklı bir kahin ya da tanrı olabileceğini akla getirdiğini ve ibadet törenlerinde görülmesi gerektiğini varsaydılar.

Sanxingdui kalıntılarından altın baston, tunç “kutsal ağaç” ve fildişi gibi eşyalar da çıkarıldı. Uzunluğu 1.42 metre olan altın baston üzerinde karşılıklı duran iki kuş, ters yöne bakan iki balık, balıkların başında ve kuşların boynunda da ok şeklinde bir nesne ile gizemli gülümsemeye sahip insan başları oyulmuş. Yüksekliği yaklaşık 4 metre olan tunç “kutsal ağaç”, üç kat ve dokuz daldan oluşuyor. Her dalın üzerinde birer kuş var. Yapılan araştırmalar, bunların normal anlamdaki kuş değil, güneşi temsil eden kutsal bir kuş olduğunu gösterdi.

Arkeologlar, Sanxingdui kalıntılarından çıkarılan çok sayıdaki tunç eşyasının yalnızca eski Shu devletinin kültürel özellikleri yansıtmadığını, bunun yanı sıra, Batı Asya ve dünyanın diğer bölgelerinin kültürel özelliklerini de içerdiğini saptadı. Özellikle burada bulunan tunç heykel ve altın baston gibi eşyalar, antik Maya kültürü ve antik Mısır kültürüne çok yakındır. “Melez” özellikli bu tunç eşyalar, Çin'deki tunç kültüründen çok farklıydı. Bunun yanı sıra burada bulunan 70 adet fildişi ve diğer eşyalar, Sanxingdui'nin ait olduğu eski Shu devletinin o zaman komşu ülkelerle ve hatta daha uzaklardaki bölgelerle mal alışverişinde bulunduğunu gösteriyor. Buradan çıkarılan seramik içki kadehleri ile Avrupa'da aynı döneme ait tarihi kalıntılardan çıkarılan pişmiş topraktan içki kadehleri arasındaki benzerlik de Sanxingdui kültürünün Batı Asya, Yakındoğu ve Avrupa kültürlerinden etkilenme olasılığını ortaya koyuyor. Sanxingdui kalıntılarında yapılan arkeolojik çalışmalar, Çin'de arkeoloji, estetik ve tarih gibi birçok bilim dalındaki önemli boşlukları doldurdu.


Haberler:
Son Dakika Türkiye Çin Dünya Çin - Türkiye
Ekonomi:
Son Haberler Çin Ekonomisi Türkiye Ekonomisi Dünya Ekonomisi Fuarlar Gündem
Turizm:
Gezelim Görelim Seyahat Defteri Yöresel Lezzetler Seyahat Mito
Kültür ve Yaşam:
Sağlık Çin - Türkiye Çin Sineması Biliyor Musun Bilmiyor Musun Röportaj
yoresel:
Güncel Etnik Kültür Kültür Mirasları Yöresel Lezzetler
Çince Öğretimi:
Çince Hakkında Temel Bilgiler Hem Eğlenin Hem Öğrenin Atasözleri ve Deyimler Şiirler Günlük Çince Konuşmaları
China TV:
Kültür Merhaba Çin
Web Radyo:
Gündem Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Haftasonu
Galeri:
Çin Dünya Moda Seyahat Spor