E’mei Dağı ve Leshan Budası

   

“Büyük Aydınlık Dağ” olarak da adlandırılan E'mei Dağı, Çin'in batısındaki Sichuan eyaletinin orta-güneyinde, yani Sichuan havzasından Qinghai-Tibet yaylasına geçiş bölgesinde bulunuyor. E'mei Dağı'nın ana tepesi olan ve “Onbin Buda” anlamına gelen Wanfu tepesinin yüksekliği 3099 metredir. E'mei Dağı, doğal güzellikleri ve binlerce Buda heykelinin bulunduğu efsanevi tepeleriyle yurtiçi ve yurtdışında büyük ün salmış durumdadır. Güzel doğal manzaraları, uzun tarihi ve kültürel zenginlikleri bir arada barındırmasıyla E'mei Dağı, “dünyanın en güzel dağı” ünvanını kazanmıştır.

E'mei Dağı'nın bulunduğu bölgede bitki çeşitleri çok zengindir. Ormanlık alanın yüzde 87'ye ulaştığı bu bölgede astropikal bitki örtüsü iyi bir şekilde korunmuştur. E'mei Dağı'nda 242 familyaya ait 3200'den fazla çeşit bitki vardır. Buradaki bitki çeşitleri, tüm ülkeninkinin 10'da birini oluşturur ve yalnızca E'mei Dağı'nda yetişen bitki çeşitleri 100'ü geçmektedir. Buunn yanında E'mei Dağı, birçok az görülen ve değerli hayvanın da yaşadığı yerdir. Burada yaşayan ve bilinen hayvan çeşidi 2300'ü aşar. Burası, dünya biyolojik sisteminin araştırılması için çok önemli bir yer olarak kabul ediliyor.

E'mei Dağı, Çin'in “dört büyük Buda dağı”ndan biridir. Budizmin yayılması ve tapınakların inşası, E'mei Dağı'na değişik renkler ve özellikler katmıştır. Din kültürü, özellikle de Budizm kültürü, E'mei Dağı'nın tarihi kültürünün esasını oluşturmaktadır. Dağdaki tüm yapılar, heykeller, din faaliyetleri için kullanılan eşyaların yanı sıra örf ve adetler, müzik ve resimler de, yoğun olarak dini kültürel havayı yansıtır. E'mei Dağı'nda birçok tapınak bulunmaktadır. Paoguo ve Wannian tapınakları da dahil Jinding tepesindeki sekiz tapınak, bunların en tanınmışlarıdır.

Leshan Buda heykeli, E'mei Dağı'nın doğu eteğindeki Qiluan tepesinde bulunuyor. “Mile Heykeli” ve “Jiading Buda Heykeli” olarak da adlandırılan Leshan Buda Heykeli, Tang hanedanlığının imparatoru Kaiyuan döneminin ilk yılında (713 yılında) oyulmaya başladı ve 90 yıl sonra tamamlandı. Dağın eteğinde ve nehir kıyısında inşa edilen bu Buda heykeli, dünyanın en büyük taş heykelidir. Çin'de “Dağ, bir Budadır, Buda, bir dağdır” şeklinde bir söz vardır. Oturuş pozisyonundaki Buda heykelinin yüzü batıya bakmaktadır. Yüz ifadesi ağırbaşlı olan bu heykel, 71 metre yüksekliğindedir. Titizlikle oyulan ve vücut yapısı orantılı olan heykel, Tang hanedanının refah dönemindeki kültürel havayı çok iyi yansıtır.

E’mei Dağı ve Leshan Budası

E'mei Dağı (Leshan Buda Heykeli de dahil), özel coğrafi özellikleri, görkemli ve çekici doğa güzellikleri ve iyi korunan ekolojik sistemiyle, zengin bitki ve hayvan kaynaklarına sahip bir bölgedir. Bölgede, nesilleri tükenme tehlikesiyle karşı karşıya çok sayıda bitki türü vardır. Yaklaşık 2 bin yılda, esasını Budizm kültürünün oluşturduğu zengin kültürel miras yaratıldı ve birikim oluştu. E'mei Dağı'nın bıraktığı doğal ve kültürel miras, tarih, estetik, bilimsel araştırma ve turizm açılarından yüksek değer taşıyayarak, tüm insanlığın ortak varlığı olarak kabul ediliyor.

E'mei Dağı ve Leshan Buda Heykeli, 1966 yılında “Dünya Mirasları Listesi”ne alındı. Dünya Mirasları Komitesi, şu değerlendirmede bulundu: “1. yüzyılda, Sichuan eyaletinin E'mei Dağı'nın güzel manzaralı tepesinde Çin'in birinci Budizm tapınağı inşa edildi. Etrafında diğer tapınakların inşa edilmesiyle, bu bölge, önemli kutsal Budizm bölgelerinden biri haline geldi. Yüzyıllardan beri, kültürel varlıklar biriktirildi. Bunlardan en tanınmış olanı, Leshan Buda Heykeli'dir. 8. yüzyılda bir tepede oyulan bu heykel, üç nehrin birleştiği yere kuş bakışıyla bakıyor. Buda heykeli, 71 metre yüksekliğiyle, dünyanın birinci sırasında yer alıyor. E'mei Dağı, zengin bitki çeşitleriyle ünlüdür. Astropikal bitkilerinden kozalaklı ağaçlara kadar her türlü bitki bulunuyor. Bazı ağaçların yaşı, bin yılı geçmektedir.”


Haberler:
Son Dakika Türkiye Çin Dünya Çin - Türkiye
Ekonomi:
Son Haberler Çin Ekonomisi Türkiye Ekonomisi Dünya Ekonomisi Fuarlar Gündem
Turizm:
Gezelim Görelim Seyahat Defteri Yöresel Lezzetler Seyahat Mito
Kültür ve Yaşam:
Sağlık Çin - Türkiye Çin Sineması Biliyor Musun Bilmiyor Musun Röportaj
yoresel:
Güncel Etnik Kültür Kültür Mirasları Yöresel Lezzetler
Çince Öğretimi:
Çince Hakkında Temel Bilgiler Hem Eğlenin Hem Öğrenin Atasözleri ve Deyimler Şiirler Günlük Çince Konuşmaları
China TV:
Kültür Merhaba Çin
Web Radyo:
Gündem Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Haftasonu
Galeri:
Çin Dünya Moda Seyahat Spor