“Yangqin” olarak da adlandırılan santur, Çin'de yaygın olarak kullanılan vurmalı bir müzik aletidir. Sesi açık ve berrak olan santur, tek başına ve diğer müzik aletleriyle beraber çalınır Santur, halk ve etnik grup orkestralarında önemli yer tutar.
Tarihi kitaplara göre santur, Orta Çağ'da Arap ülkelerinde yaygın olarak kullanılmış. 1368-1644 yıllarında hüküm süren Ming hanedanı döneminde Çin ile Batı ve Doğu Asya ülkeleri arasındaki temasların yoğunlaşmasıyla birlikte, santur, İran'dan Çin'e gelmiş. Başlangıçta Guangdong'a, sonra Çin'in çeşitli bölgelerine yayılmış.
Santur, ahşaptan yapılır. Sesi şiddetlendiren kutusu, kelebek şeklinde olmasından dolayı, “kelebek çalgısı” anlamına gelen “Hudieqin” adı verilmiştir. Çalgıcı, sol ve sağ ellerinde tokmaklar tutup yaylara vurarak ses çıkartır.
Santur çalma tekniği ve tonları çok zengindir. Alçak tonu, kalın ve derin; orta tonu, açık ve berraktır. Melodisi hızlı olan ezgiler için çok uygun olan santur, sevinçli ve neşeli duyguları ifade etmek için birebirdir.
Santur, Çin'de 400 yıllık geçmişe sahip. Bu süre içinde Çinli müzik aleti yapımcıları, birçok çeşit yeni tip santur geliştirdi. Örneğin, elektronik santur... Elektronik santur, tek başına ya da diğer müzik aletleriyle beraber çalınır. Bu nedenle çalgıcılar tarafından çok sevilmektedir.
Yıllardır geliştirilen santur, hem yapımı hem de çalınma yöntemi bakımından Çin'in geleneksel ve milli özelliklerini taşır.
ezgi: "İlkbaharın Qingjiang Nehri'ne gelişi"