Tibet Budizmi ve Lama Tapınakları

   

Tibet Budizmi, Çin'de yaşayan Tibetli ve Moğol vatandaşlar arasında yaygındır. Halk arasında Lama Dini olarak adlandırılan Tibet Budizmi, tarihte Hindistan ve Çin'in iç kesiminden gelen Budizm inancının yöredeki eski dini inançlarla kaynaşmasıyla oluşan ve Tibet'in yöresel özelliğini taşıyan Budizm dininin bir koludur.

Çin'deki Budizm ile Hindistan'daki Budizm'in çift etkisi altında kalan Tibet Budizm'e ait tapınaklar, genelde Han etnik grubunun saraylarına göre inşa edilmişti. Geniş alanları kapsayan, görkemli görünen ve son derece ince işçilik içeren bu tapınakların başlıca temsilcileri arasında Lhasa'daki Potala Sarayı, Zeban Tapınağı ve Qinghai eyaletindeki Tar Tapınağı yer alıyor.

Tibet Budizmi'ne ait tapınaklarda, özellikle bu mezhebin gizemliliği öne çıkıyor. Tapınaklardaki salonlar yüksek ve derin, renkli perdelerle doludur. Salonlardaki sütunlar renkli yün battaniyelerle sarılır. Salonların içi de genellikle karanlıktır. Tapınakların dış görüntüsü, birbirine zıt renklerden oluşur. Genellikle kırmızıya boyanan tapınakların duvarlarında beyaz ve kahverengi kuşaklar vardır. Beyaz olan salonlar ve pagodalarda siyah pencereler bulunur. Bu renkler arasındaki zıtlık, yapıların gizemliliğini ön plana çıkarır.

Tibet Budizmi ve Lama Tapınakları

Haberler:
Son Dakika Türkiye Çin Dünya Çin - Türkiye
Ekonomi:
Son Haberler Çin Ekonomisi Türkiye Ekonomisi Dünya Ekonomisi Fuarlar Gündem
Turizm:
Gezelim Görelim Seyahat Defteri Yöresel Lezzetler Seyahat Mito
Kültür ve Yaşam:
Sağlık Çin - Türkiye Çin Sineması Biliyor Musun Bilmiyor Musun Röportaj
yoresel:
Güncel Etnik Kültür Kültür Mirasları Yöresel Lezzetler
Çince Öğretimi:
Çince Hakkında Temel Bilgiler Hem Eğlenin Hem Öğrenin Atasözleri ve Deyimler Şiirler Günlük Çince Konuşmaları
China TV:
Kültür Merhaba Çin
Web Radyo:
Gündem Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Haftasonu
Galeri:
Çin Dünya Moda Seyahat Spor