Li Delun

   

Li Delun

Çin Senfoni Orkestrası'nın danışmanlığı ve Çin Müzisyenler Derneği Başkan Yardımcılığı'nı üstlenen Li Delun, daha önce Merkez Orkestrası'nın sanat yönetmenliği ve daimi orkestra şefliğini yaptı. 1917 yılında Beijing'de doğan ve küçükken piyano ve keman çalmayı öğrenen Li Delun, Furen Üniversitesi'nde okurken öğretmenleri ve sınıf arkadaşları ile birlikte öğrenci orkestrası oluşturarak, gösterilere katıldı. 1940 yılında Shanghai Müzik Okulu'na (Şimdiki adı Shanghai Müzik Akademisi) sınavla girdikten sonra, önce Profesör I. Shevtzov'dan, daha sonra da Profesör R. Duchson'dan viyolonsel ve W. Frankel'den müzik teorisi dersleri aldı.

Li Delun, 1942 yılında Shanghai'da sınıf arkadaşlarıyla birlikte Çin Gençlik Senfoni Orkestrası'nı kurarak, gösterilere katıldı. 1943 yılında Shanghai Müzik Okulu'dan mezun olan Li Delun, Yan'an şehrine gelerek Merkez Orkestrası'nda orkestra şefliği ve öğretmenlik yaptı. Li Delun, 1949 yılında Beijing'deki Merkez Tiyatro Topluluğu'nun orkestra şefliğini üstlendi.

Li Delun, 1953 yılından itibaren ünlü koro şefi Profesör N. Anosov'un lisansüstü öğrencisi olarak, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'ndeki Moskova Müzik Akademisi'nin Orkestra Şefliği Bölümü'nde okumaya başladı. Li Delun, 1957 yılının sonbaharında Çin'e dönerek, Merkez Orkestrası'nın koro şefliğini üstlendi.

Li Delun, sadece Çin'in dört bir yanında değil, Merkez Orkestrası ile birlikte Japonya, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Hong Kong ve Macao'da gösteriler sundu. Li Delun aynı zamanda oda orkestrası ile birlikte İspanya'nın 20'den fazla şehrinde konserler verdi. Li Delun, misafir orkestra şefi olarak eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin Leningrad ve Moskova Orkestrası dahil 20'den fazla orkestra ile birlikte gösteriler sundu ve Finlandiya, Çek Cumhuriyeti ve Küba'ya gitti. 1959 yılından itibaren birkaç defa yüzlerce kişilik orkestra ile birlikte sahnede bulunan Li Delun, 1987 yılında Beijing'de düzenlenen Senfoninin İlkbaharı adlı büyük çaplı konserde 800 kişilik birleşik orkestrayı yönetti. Bu da Li Delun'un şefliğindeki en büyük çaplı konser oldu.

1985 yılında Lüksemburg, İspanya, Almanya, Portekiz, Kanada ve ABD'de sahneye çıkan Li Delun, 1995 yılında Taiwan eyaletinde düzenlenen “20. Yüzyıl Çinliler ve Çin Kökenlilerin Klasik Müzik Eserleri” gösterisine katıldı.

He Luting, Masicong, Luo Zongrong, Wu Zuqiang ve Chen Peixun dahil Çin'in ünlü bestecilerinin onlarca senfoni eserinin şefliğini yaan Li Delun, “Sarı Nehir Korosu” ve “Dağlar Şarkısı” dahil Çinli müzisyenlerin 20'de fazla müzik eserini yurtdışındaki sahnelerde çaldırdı. Li Delun, ayrıca, Oistrakh, Menuhin, Stem, Ma Youyou, Nikolayeva ve Stachman dahil dünyanın ünlü müzisyenleri ve Fu Cong, Liu Shikun, Shen Xiang, Guo Shuzhen, Hu Kun, Lu Siqing ve Xue Wei dahil Çinli müzisyenler ile birlikte gösteriler sundu.

Li Delun, 1985 yılında Paris'te düzenlenen Menuhin Uluslararası Keman Yarışması'nda ve 1986 yılında Moskova'da düzenlenen Tchaikovsky Uluslararası Yarışması'nın viyolonsel dalında jüri üyeliği yaptı.

Yıllardır senfoninin yaygınlaştırılması ve gelişmesi için çalışan Li Delun, Beijing, Tianjin ve Guangzhou dahil Çin'in 20'den fazla şehrinde orkestraların provalarınave gösterilerine katıldı. Beijing şehri ile Shangdong eyaleti ve İç Moğolistan Özerk Bölgesi'ne bağlı orkestralar kurulmasına ve Beijing Müzik Salonu ve Guangzhou Müzik Salonu'nun inşalarına katkıda bulundu. Li Delun, ayrıca ülkenin dört bir yanındaki üniversitelerde, fabrikalarda, hükümetler ve belediye kuruluşlarında senfoni konusunda konferanslar verdi.

1980 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Orkestra Şefliği Onur Ödülü verilen Li Delun, 1986 yılında Macaristan Kültür Bakanlığı tarafından verilen Liszt Hatıra Madalyası'nı kazandı. Li Delun, 19 Ekim 2001 tarihinde 84 yaşında iken hastalıktan kurtulamayarak, hayata gözlerini yumdu.

[Müzik eserini dinleyin]: Bahar Bayramı Uvertürü


Haberler:
Son Dakika Türkiye Çin Dünya Çin - Türkiye
Ekonomi:
Son Haberler Çin Ekonomisi Türkiye Ekonomisi Dünya Ekonomisi Fuarlar Gündem
Turizm:
Gezelim Görelim Seyahat Defteri Yöresel Lezzetler Seyahat Mito
Kültür ve Yaşam:
Sağlık Çin - Türkiye Çin Sineması Biliyor Musun Bilmiyor Musun Röportaj
yoresel:
Güncel Etnik Kültür Kültür Mirasları Yöresel Lezzetler
Çince Öğretimi:
Çince Hakkında Temel Bilgiler Hem Eğlenin Hem Öğrenin Atasözleri ve Deyimler Şiirler Günlük Çince Konuşmaları
China TV:
Kültür Merhaba Çin
Web Radyo:
Gündem Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Haftasonu
Galeri:
Çin Dünya Moda Seyahat Spor