Zhou Xiaoyan

   

Zhou Xiaoyan

Zhou Xiaoyan (1918-): Çin'in koloratür sopranosu ve ses müziği eğitimcisidir. Shanghai Müzik Akademisi'nde profesördür.

Zhou Xiaoyan, 1918 yılında Hubei eyaletinin Wuhan şehrinde doğdu. Zhou Xiaoyan'ın ileri düşünceli bir işadamı olan babası Zhou Changguo, müziği çok seviyordu. Zhou Xiaoyan babasının etkisiyle küçük yaşlardan itibaren müziğe ilgi duymaya başladı.

Müziği seven Zhao Xiaoyan, 1935 yılının Eylül ayında Shanghai Guoli Müzik Okulu'na sınavla girerek şarkı söylemeyi öğrenmeye başladı. 1937 yılında Japon işgalcilerle mücadele savaşının başlamasıyla Zhao Xiaoyan, öğrenimini yarıda bırakarak, memleketine dönmek zorunda kaldı.

1938 yılının sonunda Paris'e giden Zhao Xiaoyan, ünlü besteci Tcherepnin Alexander ile tanıştı. Zhao Xiaoyan, Tcherepnin Alexander'ın yardımıyla Paris'teki Rusya Müzik Akademisi'ne girdi. Zhao Xiaoyan, 1945 yılının Ekim ayında Paris Devlet Operası'nın sahnesine çıktı. İlk defa sahneye çıkan Zhao Xiaoyan, seçkin teknik stili ve güzel sesiyle titiz Fransız seyirciler tarafından beğenildi. Zhao Xiaoyan, daha sonra davet üzerine Çekoslavakya'da düzenlenen “Prag İlkbaharı” konserine katıldı. Prag'ta Zhou Xiaoyan'ın gösterisi büyük başarıya ulaştı ve hakkında “Çin Bülbülü” değerlendirmesi yapıldı.

Vatansever bir kişi olan Zhou Xiaoyan, 1947 yılının Ekim ayında dokuz yıl ayrı kaldığı Çin'e döndü. O zaman halen Guomindang Partisi'nin yönetiminde olan Çin halkının yaşadığı acılar Zhou Xiaoyan'ı üzdü. Zhou Xiaoyan, bu durumun değiştirilmesine yardım etmek için Çin'in dört bir yanına giderek, ileri düşünceli öğrenciler için şarkılar söyledi.

1949 yılında yeni Çin'in kurulmasıyla Zhao Xiaoyan da hayatında yeni bir sayfa açarak, Shanghai Müzik Akademisi'nde öğretmenliğe başladı.

Daha sonra 10 yıl süren Kültür Devrimi dönemi (1966 yılından 1976 yılına kadar 10 yıl süren Çin'in ilk cumhurbaşkanı Mao Zhedong'un başlattığı bir siyasi eylem. İyi niyetle başlayan bu eylemi, kötü niyetli insanlar tarafından kontrol ederek özellikle aydınlara yönelik baskı eylemine dönüştürdü) başladı. Bu 10 yıl Zhao Xiaoyan için hayatındaki en talihsiz dönem oldu. Zhao Xiaoyan, bu 10 yıl içinde hiç şarkı söyleyemedi ve öğretim çalışması yapamadı. Buna rağmen, müziği sevmesi, öğretimden vazgeçmemesini sağladı. Çin'in ünlü tenoru, Çinli ve yabancı müzik uzmanları tarafından “dünya düzeyindeki standarda sahip” şeklinde değerlendirilen Wei Song, Zhou Xiaoyan'ın Kültür Devrimi döneminde yetiştirdiği bir öğrenciydi.

Kültür Devrimi dönemi sona erdikten sonra Zhao Xiaoyan, öğrenci yetiştirmeye yeniden başladı. 1984 yılında Viyana'da düzenlenen Uluslararası Şarkı Yarışması'nda Zhou Xiaoyan'ın dört öğrencisinin üçü, altın ödüller, diğeri ise gümüş ödül kazandı. Bu sonuç, dünya müzik çevresini şaşırttı.

Zhao Xiaoyan, Çin operasının canlandırılması ve geliştirilmesi, operacıların yetiştirilmesi ve müzik kültürü açısından dünyanın diğer ülkeleriyle olan alışveriş ve işbirliğinin güçlendirilmesi için, 1988 yılının Mayıs ayında Shanghai Müzik Akademisi'ne bağlı Zhou Xiaoyan Opera Merkezi'ni kurdu. 1989 yılında provaları Xiaoyan Opera Merkezi'nde başlatılan opera eseri “Rigoletto”, daha sonra da sahnede oynandı ve büyük başarıya ulaştı.

Profesör Zhou Xiaoyan'ın 50 yıl içinde yetiştirdiği şarkıcılar, çeşitli uluslararası şarkı yarışmalarında ödül alarak Çin'e onur kazandırdılar. Zhao Xiaoyan'ın öğrencilerinin bazıları ABD'deki Metropolitan Operası ve San Francisco Operası'nın sahnelerine çıkarak başrol oynadılar; bazıları, Çin üniversitelerinde ders veriyorlar; bazıları Çin ve dünya ülkelerinin opera sahnelerinde sanatlarını sergiliyorlar, bazıları da, Çin'de ve diğer ülkelerde düzenlenen uluslararası şarkı yarışmalarında ödül kazandılar Çin'in ünlü şarkıcıları Liao Yongchang, Zhang Jianyi ve Gao Manhua bu şarkıcılardandır.

[Müzik eserini dinleyin]:Ata Binerek Otlakı Geçiyorum


Haberler:
Son Dakika Türkiye Çin Dünya Çin - Türkiye
Ekonomi:
Son Haberler Çin Ekonomisi Türkiye Ekonomisi Dünya Ekonomisi Fuarlar Gündem
Turizm:
Gezelim Görelim Seyahat Defteri Yöresel Lezzetler Seyahat Mito
Kültür ve Yaşam:
Sağlık Çin - Türkiye Çin Sineması Biliyor Musun Bilmiyor Musun Röportaj
yoresel:
Güncel Etnik Kültür Kültür Mirasları Yöresel Lezzetler
Çince Öğretimi:
Çince Hakkında Temel Bilgiler Hem Eğlenin Hem Öğrenin Atasözleri ve Deyimler Şiirler Günlük Çince Konuşmaları
China TV:
Kültür Merhaba Çin
Web Radyo:
Gündem Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Haftasonu
Galeri:
Çin Dünya Moda Seyahat Spor