Huangshan Dağı

   

Çin'de şöyle bir söz vardır: “Beş dağdan dönenler, başka dağları gezmek istemiyorlar; Huangshan Dağı'dan dönenler, o beş dağa bile çıkmak istemiyorlar!” Yani, Huangshan Dağı'na çıkmadan, Çin'in en yüksek beş dağı, ülkenin doğusundaki Taishan Dağı, batısındaki Huangshan Dağı, ortasındaki Songshan Dağı, güneyindeki Hengshan Dağı ve kuzeyindeki Hengshan'ı gezdikten sonra, diğer dağlara çıkmaya gerek yoktur; eğer önce Huangshan Dağı'nı gezerseniz, bu beş dağı görmenize de hiç gerek yoktur! Bu sözden, Huangshan Dağı'nın özelliği ve eşsiz güzelliği anlaşılır.

Çin'in doğusundaki Anhui eyaletinin güneyinde bulunan Huangshan Dağı, 1200 metre kilometrekarelik bir alanı kapsıyor ve dağda yüksek tepeler ve derin vadiler bulunuyor. Dağın iklimi, tepelerin yüksekliğine göre değişmektedir. Çok bulutluluk, büyük oranda nem ve yoğun yağış, dağın başlıca iklim özelliklerini oluşturur.

Huangshan Dağı

Çin'in çeşitli tanınmış dağlarının güzelliklerinin buluştuğu Huangshan Dağı, “dört özel manzarası”yla ünlüdür.

Birinci manzarada, ilgi çekici çam ağaçları vardır. Çam ağaçları, Huangshan Dağı'nın özel manzarasını oluşturur. 100 yaşından büyük çam ağaçlarının sayısı 10 bini geçmiştir. Kayaların aralarında yetişen bu çam ağaçları, göğe doğru dimdik uzanır. Bu ağaçlar, hayat gücünü gösterir. Özellikle, Yuni tepesinin yanında bulunan ve “misafir karşılayan” anlamına gelen “Yingkesong” ağacı, Huangshan Dağı'nın sembolüdür.

İkinci manzara, ilginç taşlardan oluşur. Huangshan Dağı'nda çok sayıda dimdik tepe vardır. Tehlikeli kayalar göze çarpar. Tepelerin üst noktalarında, ortalarında ve eteklerinde, kısacası her köşede çok ilginç taşlara rastlanır.

Üçüncü manzara, görmeye doyulmayacak bulut denizidir. Huangshan Dağı'nın ikliminin, tepelerin yüksekliğine göre değiştiğini belirtmiştik. Bu nedenle vadiler çoğu zaman bulutlarla örtülüdür. Tepeler, bulutlar arasından bazen görülebilir, bazen de tamamen kaybolmuş gibidirler.

Dördüncü manzarayı, dağdaki kaplıca oluşturur. Karmaşık doğa koşullarına sahip olan Huangshan Dağı'nın istikrarlı ve dengeli ekojolik sistemi ise korunmuştur. Dağda, her iklim kuşağında yetişebilen bitkiler, bir bataklık ve otlak vardır. Orman kaplanma oranı yüzde 56'e ulaşırken, bitki örtüsü oranı, yüzde 83'tür. Huangshan dağında üretilen “Huangshan Maofeng” adlı çay ve “Huangshan Lingzhi” adlı ilaç çok ünlüdür. Huangshan Dağı'nda birçok yaşlı ağaç ve tanınmış ağaç türleri görülebilir. Huangshan Çamı, bu ünlü ağaçlar arasındadır. Huangshan Dağı, aynı zamanda az görülen ve değerli hayvanların yaşadığı, üreme yapmaları için ideal bir yerdir.

Huangshan Dağı

Huangshan Dağı'nın, doğa güzelliğinin dışında derin kültürel birikimi de söz konusudur. Tarihte sayısız tanınmış şair, ressam ve diğer dallardan sanatçı, Huangshan Dağı'na yönelik övgülerle dolu eserler yaptı. Çin'in ünlü eski şairlerinden Li Bai, Jia Dao, Feng Dacheng, Shi Tao ve Gong Zizhe, Huangshan Dağı'nın güzelliğini ifade eden şiirler yazdılar. Dağ, bugüne kadar 20 binden fazla şiire konu oldu.

Sanat açısından, Huangshan Dağı'nın sükunetini ve güzelliğini ifade eden ressamların yaptığı resimler, Huangshan kültürün de parlak bir inci olarak kabul ediliyor. Bu usta ressamlar, Huangshan Dağı'ndan “besin” alarak sanat eserlerini zengirleştirdiler. Bu ressamlar, ağır ve basit çizgilerle görkemli ve güzel Hangshang Dağı'nı Çin halkına resmettiler. Modern fotoğrafçılar da, Huangshan Dağı'nı eserlerinin kaynağı olarak görüyorlar. Öte yandan rivayetlere göre, Çin milletinin atası Huangdi, burada Budizm pratikleri yapmış ve sonunda buradan cennete gitmiş. Bu gibi hikayelerle ilgili tepelerin isimleri yüzlerce yıl içinde korunmuştur. Bundan dolayı da Huangshan Dağı, Çin'in Taoizm tarihinde önemli yer tutar.

Özel doğa güzellikleri ve kültürel birikimleriyle, Huangshan Dağı, 1990 Dünya Doğa ve Kültür Mirasları Listesi'ne alındı. Dünya Mirasları Komitesi şu değerlendirmede bulundu: “Huangshan Dağı, Çin'in edebiyat tarihinde büyük övgüler aldı. Dünyanın dört yanından gelen turistler, şairler, ressamlar ve fotoğrafçılar için, Huangshang Dağı, sonsuza kadar kaybolmayacak bir cazibeye sahip.”


Haberler:
Son Dakika Türkiye Çin Dünya Çin - Türkiye
Ekonomi:
Son Haberler Çin Ekonomisi Türkiye Ekonomisi Dünya Ekonomisi Fuarlar Gündem
Turizm:
Gezelim Görelim Seyahat Defteri Yöresel Lezzetler Seyahat Mito
Kültür ve Yaşam:
Sağlık Çin - Türkiye Çin Sineması Biliyor Musun Bilmiyor Musun Röportaj
yoresel:
Güncel Etnik Kültür Kültür Mirasları Yöresel Lezzetler
Çince Öğretimi:
Çince Hakkında Temel Bilgiler Hem Eğlenin Hem Öğrenin Atasözleri ve Deyimler Şiirler Günlük Çince Konuşmaları
China TV:
Kültür Merhaba Çin
Web Radyo:
Gündem Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Haftasonu
Galeri:
Çin Dünya Moda Seyahat Spor