Biyolojik çeşitliliğin korunması

   

Çin, Biyolojik Çeşitlilik Anlaşması'nı ilk imzalayan ülkelerden biri olarak bu anlaşmayla ilgili uluslararası çalışmalara daima etkin olarak katılıyor ve anlaşmanın uygulanmasıyla ilgili önemli konularda görüşlerini sürekli ortaya koyuyor. Çin, aynı zamanda anlaşmayla ilgili eylem planını hazırlayan az sayıdaki ülkeden de biridir. 1994 yılında hazırlanan Çin Biyolojik Çeşitliliği Koruma Eylem Planı, çevre koruma çalışmalarına hukuki zemin hazırladı. Çin'de yürürlüğe giren Yabani Hayvanları Koruma Yasası'nda ise yabani hayvan kaynaklarına zarar veren bütün suç eylemlerinin ölüm cezasına varacak şekilde cezalandırılacağı öngörülüyor.

Çin hükümetine bağlı ilgili birimler, biyolojik kaynakların korunmasına büyük önem veriyor. Çin Bilimler Akademisi tarafından Ocak 2003'te başlatılan ve nesli tükenmek üzere olan bitki türlerini kurtarmayı amaçlayan proje kapsamında akademiye bağlı 12 botanik parkında korunma altına alınan bitki türlerinin 15 yıl içinde 13 binden 21 bine kadar çıkarılması ve toplam yüzölçümü 458 kilometrekareyi bulan dünyanın en büyük botanik parkının kurulması planlanıyor. Proje kapsamında nesli tükenmek üzere olan bitki türlerinin toplanması için 300 milyon yuan harcanacak ve Qinling, Wuhan, Xishuangbanna ve Beijing'de bu bitkilerin gen depoları kurulacak.

Nesli tükenmek üzere olan yabani hayvanları kurtarma çalışmalarında da ilk sonuçlar elde edildi. Çin'de kurulan 250 yabani hayvan üreme merkezinde Panda ve Zhuhuan dahil yedi hayvan türünü kurtarma çalışmaları yürütülüyor. Bugün Çin'in Milli Hayvanı ve “yaşayan fosil” olarak adlandırılan Pandalar'ın doğadaki sayısı 1000'in üzerindedir, yaşam koşulları da günden güne iyileştiriliyor. Nesli tükenmek üzere olan bir kuş türü olan Zhuhuan'ın sayısı 7'den 250'ye ulaştırıldı. Yantze Nehri'ne özgü yaklaşık 10 bin Yantze Timsahı suni ortamlarda besleniyor. Hainan Yamaç Geyikleri'nin sayısı 26'dan 700'e çıkarılırken, Çin Martıları'nın sayısı 2000'den 10 bine yükseldi; bir zamanlar izlerine zor rastlanılan kaplanlar, Çin'in kuzeyinde, doğusunda ve güneyinde görülmeye başladı, Beyaz Yüzgeçli Yunuslar'ın suni yöntemlerle üremesiyle ilgili araştırmalar hızlanarak sürüyor. Kaçak avlanmaya indirilen kararlı darbeler ve uluslararası hayvanları koruma örgütlerinin işbirliği sayesinde bir zamanlar çılgınca sürdürülen yasak av yüzünden sayıları hızla azalan Tibet Ceylanları'nın sayılarının 70 bin civarında tutulması başarıldı.

Haberler:
Son Dakika Türkiye Çin Dünya Çin - Türkiye
Ekonomi:
Son Haberler Çin Ekonomisi Türkiye Ekonomisi Dünya Ekonomisi Fuarlar Gündem
Turizm:
Gezelim Görelim Seyahat Defteri Yöresel Lezzetler Seyahat Mito
Kültür ve Yaşam:
Sağlık Çin - Türkiye Çin Sineması Biliyor Musun Bilmiyor Musun Röportaj
yoresel:
Güncel Etnik Kültür Kültür Mirasları Yöresel Lezzetler
Çince Öğretimi:
Çince Hakkında Temel Bilgiler Hem Eğlenin Hem Öğrenin Atasözleri ve Deyimler Şiirler Günlük Çince Konuşmaları
China TV:
Kültür Merhaba Çin
Web Radyo:
Gündem Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Haftasonu
Galeri:
Çin Dünya Moda Seyahat Spor