Çin tarihindeki beş müreffeh dönem

   

Çin'in 2 bin yılı aşkın feodal toplumunda birkaç müreffeh dönem ortaya çıkmıştı. Batı Han hanedanının “Wen Jing dönemi”, Tang hanedanının “Zhen Guan dönemi”, Ming hanedanının “Yong Xuan dönemi”, Qing hanedanının “Kang Xi-Qian Long dönemi”, bunların tipik örnekleridir. “Savaşan Devletler Müreffeh Dönemi” ise az biliniyor.

Tarihteki müreffeh dönemlerin hepsi, kargaşalardan sonra kurulan yeni hanedanların yükseliş dönemine rastladı. Qin hanedanının yıkıntıları üzerinde kurulan Batı Han hanedanı, ancak 170 yılı aşkın sürede harcanan çabalardan sonra refaha ulaşabildi. Tang hanedanının “Kai Yuan Müreffeh Dönemi”, Sui hanedanının son yıllarında yaşanan kargaşalardan yaklaşık 100 yıl sonra ortaya çıktı. Ming hanedanı, Yuan hanedanını Çin Seddi'nin dışına kovduktan sonra yarım asırda harcadığı çabalarla “Yong Xuan Müreffeh Dönemi”ni yaratabildi. Ming hanedanının İmparator Shen Zong döneminin ortasından, Qing ordusunun Çin Seddi'ni geçmesine kadar yaklaşık 50 yıl süren kargaşalardan sonra kurulan Qing hanedanı yönetimi, 20 yıl süren çabayla Li Zichen ve Zhang Xianzhong liderliğindeki isyancı köylü birliklerini yendi ve Ming hanedanının kalıntılarını temizledikten 70 yıl sonra refahı gerçekleştirebildi. Savaşan Devletler dönemindeki durum bunlardan biraz farklıydı. O dönemde ülkeyi paylaşan yedi devlet, İlkbahar-Sonbahar” dönemindeki düzensizlikten sonra yeni bir siyasi düzen oluşturdular ve sonunda Qin devleti, diğer devletleri birleştirerek toplumda gerçek düzeni tesis etti.

Bütünleşmiş ülke, müreffeh ekonomi, istkrarlı yönetim, huzurlu toplum, güçlü devlet ve hareketli kültür, bu dönemlerin ortak özellikleriydi.

Konfüçyus tarafından “Kargaşa toplumu” olarak nitelendirilen İlkbahar-Sonbahar dönemindeki toplumsal çalkantı, aslında eski sistemin çöküşü ve yeni sistemin doğuşunun habercisiydi. Savaşan Devletler dönemine girildikten sonra Li Huai tarafından Wei devletinde ve Wu Qi tarafından Chu devletinde başlatılan reformla başlayan reform dalgası, dönemin yedi devletinin güçlenmesine neden oldu. Özellikle Shang Yang'ın başlattığı köklü reform, Qin devletini diğer altı devletten daha güçlü kıldı. Bu dönemde yapılan reformlar, boyutlarının farklı olmasına rağmen, feodal rejimin, kölelik rejiminin yerini alması sonucunu beraberinde getirdi.

Batı Zhou hanedanı döneminde kurulan çok sayıdaki devletin İlkbahar-Sonbahar döneminde yaşanan savaşlardan sonra birer birer ilhak edilmesiyle Savaş Devletler döneminde yalnızca yedi devlet kaldı. Ancak bu durum, daha sonra ortaya çıkan bölünmüşlüklerden çok farklıydı. Çünkü Qin hanedanından önceki Xia, Shang ve Zhou hanedanları döneminde Çin'de gerçek anlamda ulusal bütünlük yoktu. O zamandaki Çin, Xia, Shang ve Zhou hanedanlarının hükümdarlarını merkez kabul eden beyliklerin birliğiydi. Bu nedenle Savaşan Devletler dönemine bölünmüşlük damgası vurulması yanlış olur. İlkbahar-Sonbahar dönemindeki yüzlerce devletin Savaşan Devletler dönemine gelindiğinde yedi devletin bünyesinde toplanması, önemli bir ilerlemeydi. İmparator Qin Shihuang'ın diğer altı devleti ilhak ederek güçlü ve merkezi bir yönetim kurması, tarihi akışın doğal bir sonucuydu.

Haberler:
Son Dakika Türkiye Çin Dünya Çin - Türkiye
Ekonomi:
Son Haberler Çin Ekonomisi Türkiye Ekonomisi Dünya Ekonomisi Fuarlar Gündem
Turizm:
Gezelim Görelim Seyahat Defteri Yöresel Lezzetler Seyahat Mito
Kültür ve Yaşam:
Sağlık Çin - Türkiye Çin Sineması Biliyor Musun Bilmiyor Musun Röportaj
yoresel:
Güncel Etnik Kültür Kültür Mirasları Yöresel Lezzetler
Çince Öğretimi:
Çince Hakkında Temel Bilgiler Hem Eğlenin Hem Öğrenin Atasözleri ve Deyimler Şiirler Günlük Çince Konuşmaları
China TV:
Kültür Merhaba Çin
Web Radyo:
Gündem Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Haftasonu
Galeri:
Çin Dünya Moda Seyahat Spor