Chibi Savaşı

   

2. yüzyılın sonunda Doğu Han hanedanı inişe geçtiğinde yıllardır süren savaşlardan sonra Cao Cao, ülkenin kuzeyinde, Liu Bei de ortasında ve Sun Quan de güneyinde üç devlet kurdu ve Çin “Üç Devlet” dönemine girdi. Üç devletten en güçlüsü Cao Cao 208 yılında ordusuyla güneye inerek Liu Bei'yi yenerek, Jingzhou kentini ele geçirdi ve Liu Bei'nin ordusunu Xiakou'ya çekilmeye zorladı. Cao Cao, Liu Bei'nin ordusunu yok ederek, Sun Quan'ın kontrolündeki bölgeleri işgal etmek istiyordu. Liu Bei ve Sun Quan ittifak kurarak Cao Cao ile mücadele etme kararı aldılar. Güneye inen ve Cao Cao'nun liderliğindeki 200 bin asker ve kuzeye çıkan Sun-Liu ittifakına bağlı 50 bin asker Chibi'de karşı karşıya geldi. Cao Cao'ya bağlı askerler kuzeyli olmalarından dolayı nehirde yapılan savaşı bilmezlerdi ve dolayısıyla Cao Cao ordusunu nehrin kuzey kıyısında konuşlandırdı. Sun-Liu ittifakı da nehrin güney kıyısında mevzilendi.

Sun Quan'ın askeri danışmanı Zhou Yu ve Liu Bei'nin askeri danışmanı Zhuge Liang, kalabalık ve iyi eğitilen Cao Cao ordusuyla doğrudan çatışmaya girdiklerinde Sun-Liu ittifakının zafere ulaşmasının mümkün olamayacağını düşünerek, ateşle saldırıya geçmeyi kararlaştırdılar ve bunun için bir dizi plan hazırladılar. Bir gün Zhou Yu, Cao Cao'ya saldırma konusunu görüşmek üzere generalleri topladı. Yaşlı general Huang Gai, Cao Cao'nun çok güçlü olduğu görüşünü savunarak teslim olma önerisinde bulundu. Buna çok kızan Zhou Yu, Huang Gai'ye 50 sopa cezası verdi. Huang Gai cezadan sonra Cao Cao'ya birini yollayarak, teslim olacağı mesajını verdi. Bununla beraber Zhou Yu'nun ordusunda saklanan Cao Cao'nın ajanından gelen haber de Huang Gai'nin teslim olacağını doğruladı. Cao Cao böylce Haung Gai'nin gerçekten kendisine teslim olacağına inandı ve çok sevindi. Çok geçmeden ülke çapında ün salmış olan bir askeri uzman olan Pang Tong de Cao Cao'yı ziyarete geldi, Cao Cao hemen ona kafasını ağrıtan bir soru sordu ve çözüm istedi. Cao Cao'nın askerleri su üstü savaşlarını bilmiyor, sallanan kayıklarda rahatsız oluyorlardı. Pang Tong'un yanıtı şöyle oldu: “Kayıklarınızı 30'ar ya da 50'şer ayırırsınız ve demir zincirlerle birbirine bağlayıp, üzerine uzun tahta koyarsız, sorun çözülür.” Cao Cao, Pang Tong'un dediğini yaptırdı ve savaş kayıklarını demir zincirlerle bağlattıktan sonra kayıklar artık suda pek sallanmaz oldu. Askerleri artık karada olduğu gibi rahat hareket edebilirdi. Cao Cao bundan çok memnun kalırken danışmanlarından biri “Kayıklar birbirine bağlandıktan sonra sallanmıyor, ama düşman ateşle bize saldırırsa kaçmamız zor olacak” diye konuştu. Cao Cao bunları duyunca kahkaha atarak, “Hiç merak etme. Nehrin kuzeyindeyiz, onlar da güneyindeler. Bunun yanı sıra şimdi kış mevsimi ve burada bu mevsimde yalnızca kuzeybatı rüzgarı eser. Ateşle saldırmaya kalkarlarsa kendilerini yakarlar” dedi.

Oysa 20 Kasım'da güneydoğu rüzgarı esmeye başladı. Liu Bei'nin askeri danışmanı Zhuge Liang, iklim koşullarını gözetlemeye yatkındı ve Sun Quan'ın askeri danışmanı Zhou Yu ile her şeyi çoktan hazırlamıştılar. Tam bu sırada Cao Cao Huang Gai tarafından gönderilen elçi, Huang Gai'nin teslim geleceğini söyledi. Cao Cao generalleriyle birlikte komutan kayığında Huang Gai'yi beklemeye başladı ve çok geçmeden Huang Gai'nin liderliğindeki 10'u aşkın kayığın rüzgar yardımıyla kendilerine yaklaştığını gördüler. Huang Gai'nin kayıkları Cao Cao'nun bulunduğu kayığa yanaşırken Huang Gai'nin bir el işaretiyle kayıklar hemen ateş almaya başladı. Kayıklar odun, ot ve yağ gibi kolay yakılan malzemelerle doluydu. Ateşli kayıklar güneydoğu rüzgarıyla Cao Cao'nın savaş kayıklarının bulunduğu kampa girdi ve Cao Cao'nın kayıkları da hemen ateş almaya başladı. Birbirlerine demir zincirle bağlı olmalarından dolayı kayıklardan hiçbiri kurtulamadı. Kayığını terk edip kıyıya çıkan Cao Cao, karada kurulan tahıl deposunun da Zhou Yu'nün daha önce oraya sakladığı askerlerce yakıldığını gördü. Sun-Liu ittifakı bu durumdan yararlanarak, saldırıya geçti ve Cao ordusunu yenilgiye uğrattı. Cao Cao kaçmayı başardı ve geldiği yere, kuzeye döndü.

Chibi savaşından sonra Sun Quan, Yantze Nehri'nin güneyindeki bölgelere yönelik kontrolü güçlendirirken, Liu Bei de Jingzhou bölgesini yeniden ele geçirdi. Cao Cao, Liu Bei ve Sun Quan arasında üçgen şeklindeki güç dağılımı da böyle oluştu.


Haberler:
Son Dakika Türkiye Çin Dünya Çin - Türkiye
Ekonomi:
Son Haberler Çin Ekonomisi Türkiye Ekonomisi Dünya Ekonomisi Fuarlar Gündem
Turizm:
Gezelim Görelim Seyahat Defteri Yöresel Lezzetler Seyahat Mito
Kültür ve Yaşam:
Sağlık Çin - Türkiye Çin Sineması Biliyor Musun Bilmiyor Musun Röportaj
yoresel:
Güncel Etnik Kültür Kültür Mirasları Yöresel Lezzetler
Çince Öğretimi:
Çince Hakkında Temel Bilgiler Hem Eğlenin Hem Öğrenin Atasözleri ve Deyimler Şiirler Günlük Çince Konuşmaları
China TV:
Kültür Merhaba Çin
Web Radyo:
Gündem Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Haftasonu
Galeri:
Çin Dünya Moda Seyahat Spor