Çin'de nüfusun çoğunluğu kırsal alanlarda yaşadığı için tarım Çin ekonomisinde çok önemli yer bir tutuyor.
Çin'in toprak yüzölçümü 9 milyon 600 bin kilometre kare olmasına rağmen ekilebilir topraklar dünyadaki ekilebilir toprakların yalnızca yüzde 7'si düzeyinde. Çin'in ekilebilir toprakları 1 milyon 270 bin kilometre kare. Bu ekilebilir toprağının çoğunluğu Çin'in doğu kesiminde bulunan muson bölgelerindeki tarla ve havzalardan oluşuyor. Çin tarımının başlıca tahıl mahsullerini pirinç, buğday, mısır ve soya fasulyesi oluşturuyor. Önde gelen diğer mahsuller ise pamuk, fıstık, kolza, şekerkamışı ve pancar.
Çin tarımı kırsal alanlarda reform uygulanan 1978 yılından sonra hızlı bir gelişme kaydetti. 20 yıldır Çin'in kırsal alanlarda uygulanan reform kapsamında, kamu mülkiyet sistemi çerçevesinde piyasaya dayanılarak geleneksel yapının sınırlandığı, kamu ekonomisinin piyasa ekonomisi şartı altında gerçekleştirildiği yeni bir model denendi. Reform köylülere verim getirdi. Kırsal alanda kurtulan ve geliştirilen iş gücü, tarımın, özellikle de tahıl üretiminin hızlı artışını ve tarımsal yapının sürekli ilerlemesini sağlayarak Çin tarımının büyük başarı kazanmasını sağladı. Reform ve tarımın yeniden yapılandırılması sayesinde Çin'in tahıl, pamuk, kolza tohumu, tütün, et, yumurta, su ürünleri, meyve ve sebze üretimi dünyada ilk sıraya yerleşti.
Son yıllarda Çin hükümeti tarımın gelişmesini en önemli işlerden biri olarak görerek tarıma yönelik yatırımı artırırken, köylülerin gelir artışını ve köyler ile kentler arasındaeşgüdümlü gelişmeyi sağldı.