Çin’in ilk imparatoru Qin Shihuang

   

Çin’in ilk imparatoru Qin Shihuang

Qin Shihuang, Qin hanedanlığının(M.Ö 238 - MÖ. 210)ilk imparatorudur. Gerçek adı Yengzheng'dir. Savaşan Devletler dönemi sonunda Qin devleti çok güçlüydü ve doğusundaki altı ülkeyi birleştirme gücüne sahipti. İmparator Qin Yengzheng, daha küçük yaşta iken tahta çıktı. Devlet işlerine onun yerine vezir Lü Buwei bakıyordu. Ancak M.Ö 238 yılında gerçek anlamıyla iktidara geçen Qin Shihuang, Lü Buwei'yi vezirlikten uzaklaştırdı, yerine Wei Liao ve Li Si'yi atadı. M.Ö 236 - M. Ö 221 yılları arasında Han, Wei, Chu, Yan, Zhao ve Qi olmak üzere altı ülkeyi yok ederek ve prenslerin ayrılıkçı faaliyetlerinin hüküm sürdüğü Savaşan Devletler dönemine de son vererek nihayet Çin tarihinde ilk kez birleşmiş, çok etnisiteli, otoriter ve merkezden yönetime dayalı bir devlet olan Qin hanedanlığını kurdu.

Yengzheng M.Ö 221 yılında kendisinin ilk imparator olduğunu ilan etti. Ülke çapında zeamet (tımar) verme sistemi feshedildi, yerine ilçe ve valilik sistemi geçirildi. İmparator bizzat kendisi tarafından denetim altında bulundurulan ülkenin merkez hükümetinden ilçe ve valiliklere kadar bürokratik bir sistem oluşturdu. Qin devletinin var olan yasa ve fermanları bazında altı ülkenin yasa maddelerinden alıntı yapılarak birleşmiş bir hukuk sistemi hazırlandı. Bölücü ve yıkıcı faaliyetlerin önlenmesi için eski altı ülkenin aristokrat ve zengin aileleri Çin'in Guanzhong, Bashu gibi iç kesimlerine göç ettirildi. Halkın elindeki silahlar toplanarak imha edildi.

Ekonomi alanında ticaretten daha çok tarıma önem verme politikası uygulandı. Feodal özel mülkiyet toprak sistemi geliştirildi. M.Ö 216 yılında yayınlanan fermana göre, toprak ağaları ile köylülerin hükümete toprak miktarlarını bildirerek vergi vermeye hazır oldukları takdirde kendilerine toprak hakkı tanınıp korundu. Böylece özel mülkiyete dayalı toprak sistemi kuruldu. Ülke çapında Savaşan Devletler döneminde yaşamış Shang Yang tarafından geliştirilmiş tek birleşmiş standartlı bir uzunluk, hacim ve ağırlık sistemi yaygınlaştırılarak uygulandı. Tek para sistemi de kuruldu. Kara ve su ulaşımı geliştirildi. Zamanın başkenti olan Xianyang'dan Yan, Qi, Wu ve Chu devletlerine giden yollar, ayrıca Xianyang - Yunyang (bugünkü Shenxi eyaleti, Jünhua'nın kuzey batısında) - Jiuyuan (bugün İç Moğolistan'ın Baotou kentinin batısında) yolu yapıldı. Ülkenin güneybatı kesiminde ise Xiangjiang Irmağı'nı Lijiang Irmağı'na bağlayan “Lin Kanalı” (5 chi yol) kazıldı.

Kültür ve ideoloji alanında eski Qin devletinde geçerli olan yazı sistemi üzerinde “Xiaozhuan” adlı kaligrafi yazısı formüle edildi ve ülke çapında yayıldı. Ceza Kanunu güçlendirildi. M.Ö 212 yılında her türlü kitabın yakılması emri verildi, özel eğitim yasaklandı. Sonra imparator Qin Shihuang'a ölümsüzlük ilacı bulmaya giden görevlilerin kaçmaları ve olaya adları karışan Konfüçyusçüler ve doktorlar olmak üzere 400 kadar kişi başkent Xianyang'da çukura gömülerek öldürüldü. Bu olay, tarihte meşhur “kitap yakma ve Konfüçyusçüleri öldürme olayı” olarak adlandırıldı.

Haberler:
Son Dakika Türkiye Çin Dünya Çin - Türkiye
Ekonomi:
Son Haberler Çin Ekonomisi Türkiye Ekonomisi Dünya Ekonomisi Fuarlar Gündem
Turizm:
Gezelim Görelim Seyahat Defteri Yöresel Lezzetler Seyahat Mito
Kültür ve Yaşam:
Sağlık Çin - Türkiye Çin Sineması Biliyor Musun Bilmiyor Musun Röportaj
yoresel:
Güncel Etnik Kültür Kültür Mirasları Yöresel Lezzetler
Çince Öğretimi:
Çince Hakkında Temel Bilgiler Hem Eğlenin Hem Öğrenin Atasözleri ve Deyimler Şiirler Günlük Çince Konuşmaları
China TV:
Kültür Merhaba Çin
Web Radyo:
Gündem Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Haftasonu
Galeri:
Çin Dünya Moda Seyahat Spor