Zheng Xiaoying

   

Zheng Xiaoying

Çin'in ilk kadın koro şefi olan Zheng Xiaoying, Merkez Tiyatro Topluluğu'nun baş koro şefliği, Merkez Müzik Akademisi'nin Koro Şefliği Bölümü başkanlığı ve Kız Filarmoni Orkestrası'nın genel sanat direktörlüğünü üstlendi. Çin'in hükümet tarafından desteklenen ve genel direktörlük sorumluluğu sistemi ile yönetilen ilk profesyonel senfoni orkestrası Xiamen Filarmoni Orkestrası'nın genel sanat direktörlüğünü ve baş koro şefliğini yapan Zheng Xiaoying aynı zaman Çin Müzisyenler Derneği'nin daimi üyeliğini üstleniyor. 1981 yılında Çin Kültür Bakanlığı'na doğrudan bağlı sanat toplulukları arasındaki yarışmada seçkin orkestra şefi ödülünü alan Zheng Xiaoying, 1985 yılında Fransa'nın Edebiyat ve Sanat Onur Nişanı'nı kazandı ve 1997 yılında “Ulusal Seçkin Yaşlılar” katkı ödülünü aldı. Zheng Xiaoying, Cambridge'de Uluslararası Biyografi Merkezi tarafından yayınlanan “Dünya Ünlüler Ansiklopedisi”ne de yazıldı.

1947 yılında sınavı geçerek Beijing Xiehe Tıp Üniversitesi'ne giren Zheng Xiaoying, daha sonra Jinling Kız Üniversitesi'nde biyoloji ve müzik bölümlerinde okudu. 1948 yılında Çin'in kurtuluş bölgesine (Çin'in kurtuluş savaşında Çin Komünist Partisi'nin liderliğinde Çin halkının kontrol ettiği bölge) gelerek, bir süre sanat topluluğunda çalışan Zheng Xiaoying, 1952 yılında beste yapmayı öğrenmek için Merkez Müzik Akademisi'ne girdi. 1955 yılında orkestra şefliği öğrenmeye başlayan Zheng Xiaoying, 1960 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'ne giderek, Moskova Thcaikovsky Müzik Akademisi'nde tiyatro ve koro şefliği öğrendi. 1962 yılında Moskova Devlet Müzik Tiyatrosu'nda Zheng Xiaoying'ın şefliğindeki İtalyan tiyatro eseri “Tosca”, başarıya ulaştı. Zheng Xiaoying, orkestra şefliğindeki sıcakkanlılığı, ciddiyeti, zerafeti ve çok büyük sanat etkisine sahip olan özellikleriyle Çin'in en seçkin koro şeflerinden biri olarak kabul ediliyor.

1987 yılından beri Çin'in önemli gösterilerinde koro şefliği yapan Zheng Xiaoying, “Çiçekleri Koruyan Tanrı”, “Yüzüncü Gelin”, “Düşen Kadınlar”, “Güneş Batışındaki Beyaz Turna”, “Carmen”, “Las bodas de Figaro”, “Madam Butterfly”, “Il Barbiere Di Siviglia” dahil birçok Çinli ve yabancı tiyatro eserini çaldırdı. Zheng Xiaoying, ayrıca Merkez Orkestrası, Shanghai Senfoni Orkestrası, Çin Radyosu Senfoni Orkestrası ve Merkez Tiyatro Topluluğu dahil ondan fazla senfoni orkestrasıyla birlikte konser düzenledi. Zheng Xiaoying'in koro şefliğindeki “Yüzüncü Gelin”, “Otlak Şarkısı”, “Carmen” ve “Aygül” dahil tiyatro eserleri; Avrupa tiyatro eserlerinin koro parçalarının özelliklerini temsil eden müzikler ; 34. Nicol Paganini Yarışması'nın birinciliğini kazanan Çinli müzisyen Lu Siqing ile birlikte sergilediği keman konçertosu “Liang Zhu” ve Çin'in senfoni eserlerinin bazılarının plakları ve kasetleri yurtiçinde ve dışında yayınlandı.

Orkestra şefliği alanında Çin'in en tecrübeli profesörlerinden biri olan Zheng Xiaoying'in bazı öğrencileri son yıllarda ABD, Fransa, İtalya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve Portekiz'de düzenlenen uluslararası orkestra şefliği yarışmalarında sık sık ilk sıralarda ya da dünya ve Çin'in seçkin orkestra şefleri arasında yer aldılar. Aynı zamanda müzik açısından sıcakkanlı bir toplumsal eylemci olan Zheng Xiaoying, çeşitli yöntemlerle müzik bilimini halk arasında yaygınlaştırdı. Bu eserlerini doğrudan dinleyenlerin sayısı 200 bin kişiyi geçti. Zheng Xiaoying, 1980 yılından bu yana Japonya, ABD, İtalya, Finlandiya, Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, İrlanda ve Tayland'da senfoni konserlerini düzenledi, uluslararası sanat festivallerine katıldı, orkestra şefliği yaptı veya konferans verdi. Zheng Xiaoying, şimdiye kadar davet üzerine sık sık dünyanın diğer ülkelerine giderek, dünyadaki ünlü tiyatro eserlerinin provalarına katılan Çin'in ilk ve tek orkestra şefi oldu. Altı defa Finlandiya ve İsviçre'ye giden Zheng Xiaoying'in 60'dan fazla kez sahnede çaldırdığı “Madama Butterfly”, “Carmen” ve “La Boheme” dahil tiyatro eserleri yüksek takdirle değerlendirildi.


Haberler:
Son Dakika Türkiye Çin Dünya Çin - Türkiye
Ekonomi:
Son Haberler Çin Ekonomisi Türkiye Ekonomisi Dünya Ekonomisi Fuarlar Gündem
Turizm:
Gezelim Görelim Seyahat Defteri Yöresel Lezzetler Seyahat Mito
Kültür ve Yaşam:
Sağlık Çin - Türkiye Çin Sineması Biliyor Musun Bilmiyor Musun Röportaj
yoresel:
Güncel Etnik Kültür Kültür Mirasları Yöresel Lezzetler
Çince Öğretimi:
Çince Hakkında Temel Bilgiler Hem Eğlenin Hem Öğrenin Atasözleri ve Deyimler Şiirler Günlük Çince Konuşmaları
China TV:
Kültür Merhaba Çin
Web Radyo:
Gündem Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Haftasonu
Galeri:
Çin Dünya Moda Seyahat Spor