Çinlilerin çay içme alışkanlığı

   

Çinlilerin çay içme alışkanlığının, 4 bin yıllık geçmişi bulunmaktadır. Çay Çinlilerin günlük yaşamının ayrılmaz bir parçasıdır. Bir Çin deyimindeki gibi, Çinlilerin her gün “odun, pirinç, yağ, tuz, soya sosu ve çay” olmak üzere yaşamın en önemli yedi maddesine ihtiyaçları vardır. Misafirleri çayla ağırlamak, Çin geleneklerinden biridir. Eve misafir geldiğinde ev sahibi ona hemen güzel bir çay sunar. Ev sahibi ve misafir, bu çayla artık daha keyifli ve neşeli bir hava içinde sohbet ederler.


Çay içme geleneği Çin'de çok eskilere dayanır. Efsanelere göre, milattan 280 yıl önce, Çin'in güneyinde Wu adlı küçük bir devlet varmış. Wu Kralı yemek verdiği kişileri içkiyle sarhoş etmekten hoşlanırmış. Wei Zhao adlı biri ise fazla içki içmezmiş. Bunun üzerine kral içkinin yerine çay içilmesini emretmiş. Böylece misafirler çayla da ağırlanmaya başlanmış.Tang hanedanı döneminde çay içmek artık bir gelenek haline geldi. Çay içme alışkanlığının Budizm'le de ilişkisi olduğu iddia ediliyor. M.S 713 ile 741 yılları arasında, tapınaklardaki rahip ve Budistler, uzun zaman meditasyona girdiklerinden uykuları gelir ve sık sık yemek yemek isterlermiş. Başrahip uykularını açmak için rahiplere çay içirmeye başlamış. O günden itibaren bu yöntem ülkenin çeşitli bölgelerine yayılmış. Bunun yanı sıra, Han hanedanı dönemindeki zengin aileler de, özel olarak çay demleme ve çay içme odaları kurdular. MS 780 yılında, Tang hanedanı döneminde yaşayan çay uzmanı Lu Yu, çay ağacı dikme, çay yapımı ve çay içme konusunda edindiği tecrübeleri özetleyerek Çin'in ilk çay kitabını yazdı.Song hanedanı döneminin imparatoru Song Huizhong vezirleri ağırlarken, bizzat çay demlermiş. Qin hanedanı zamanında, sarayda konuklar onuruna verilen yemekte çay sunulduğu gibi, yabancı diplomatlar da çayla ağırlanırdı. Günümüzde de bazı kuruluş ve topluluklar, yılbaşı veya Bahar Bayramı gibi önemli günlerde sık sık çay partisi düzenlerler.


Çay, Çin'de artık özel bir kültür haline geldi. İnsanlar, çay demlemeyi ve çay içmeyi bir sanat olarak görüyorlar. Tarih boyunca Çin'in çeşitli yerlerinde farklı çay evleri bulunuyordu. Beijing'deki Qianmen Caddesi'nin yanındaki çay evlerinde çay içip pasta yiyerek sanat gösterisi izlenir, insanlar hem dinlenir, hem de eğlenirler. Çin'in güneyinde, çayhanelerin, çay evlerinin yanı sıra, turistik yerlerde çay kulübeleri de vardır. Turistler burada güzel manzaraları seyrederek çay içerler.

Halkın sevdiği çay, bölgelere göre değişir. Örneğin Beijingliler yasemin çayını, Shanghailılar yeşil çayı, Çin'in güneydoğusundaki Fujianlılar ise kırmızı çayı daha çok tercih ederler. Bazı bölgelerde insanlar çayın içine değişik baharatları koymayı severler. Örneğin güneydeki Hunan bölgesinde konuklar zencefilli ve tuzlu çayla ağırlanır. Bu çayın içinde tuz, zencefil, kızarmış soya fasulyesi tohumları ve susam da vardır. Çay, çay bardağı sallanarak içilir ve soya fasulyesi tohumları, susam, zencefil ve çay da sonunda ağza alınarak güzel koku çıkıncaya kadar çiğnenir. Bu nedenle bazı bölgelerde buna “çay yeme” adı da verilir.

Her bölgenin de kendine özgü çay demleme yöntemi vardır. Çin'in doğusunda yaşayanlar, çay demlerken büyük çaydanlık kullanmaktan hoşlanırlar. Misafir kapıdan girer girmez ev sahibi büyük çaydanlığına çay koyar ve içine kaynamış su döker. Sonra demlenen çayı bardağa koyarak misafire sunar. Çin'in Fujian eyaletinde Gongfu çayı içilir. Gongfu çayının özel çaydanlığı olduğu gibi, demleme tarzı da değişiktir. Gongfu çayını demlemek ve içmek özel bir çay sanatı haline gelmiştir.

Çin'in çeşitli bölgelerinde çay içme gelenekleri değişiktir. Beijing'de, ev sahibi çay sunarken misafir hemen ayağa kalkar ve çay bardağını iki eliyle tutarak ev sahibine teşekkür eder. Çin'in güneyindeki Guangdong ve Guangsi bölgelerinde ise ev sahibi çay getirdiği zaman misafir sağ elinin parmaklarıyla masaya üç kez hafifçe vurarak, teşekkürlerini belirtir. Bazı bölgelerde, misafir çay içmeye devam etmek isterse bardakta biraz çay bırakır. Ev sahibi bunu görünce çay doldurmaya devam eder. Eğer bardaktaki çay tamamen bitirilirse ev sahibi yeterli olduğunu anlayıp, bir daha çay doldurmaz.


Haberler:
Son Dakika Türkiye Çin Dünya Çin - Türkiye
Ekonomi:
Son Haberler Çin Ekonomisi Türkiye Ekonomisi Dünya Ekonomisi Fuarlar Gündem
Turizm:
Gezelim Görelim Seyahat Defteri Yöresel Lezzetler Seyahat Mito
Kültür ve Yaşam:
Sağlık Çin - Türkiye Çin Sineması Biliyor Musun Bilmiyor Musun Röportaj
yoresel:
Güncel Etnik Kültür Kültür Mirasları Yöresel Lezzetler
Çince Öğretimi:
Çince Hakkında Temel Bilgiler Hem Eğlenin Hem Öğrenin Atasözleri ve Deyimler Şiirler Günlük Çince Konuşmaları
China TV:
Kültür Merhaba Çin
Web Radyo:
Gündem Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Haftasonu
Galeri:
Çin Dünya Moda Seyahat Spor