Dongbula, Kazak milliyetinin kullandığı yaylı müzik aletidir. Bazı Kazak ailelerinde yediden yetmişe herkes Dongbula çalabilir. Dongbula'nın Kazakçada özel anlamı vardır. “Dong”, çalınırken çıkan ses, “bula” ise çalgı akort etmek demektir.
Uzun geçmişe sahip olan Dongbula, M.Ö 3. yüzyılda Çin'in Xinjiang bölgesinde yaygın olarak kullanılmıştır.
Ahşaptan yapılan Dongbula, büyük bir kaşık şeklindedir. Başlangıçta Dongbula'nın yapılma yöntemi çok basitti. Halk sanatçıları, bir keresteyi kaşık şeklinde keser, üzerine levha monte eder, iki adet koyun bağırsağını yay haline getirir ve gövdesine dokuz adet ufak “davul” koyarlar, böylece Dongbula yaparlardı. Dongbula, Kazak milliyetinin türkücüleri için vazgeçilmez bir çalgıdır. Kazak çobanlar da hayvanları otlatırken yanlarına Dongbula alırlar, böylece hiç yalnızlık çekmezlerdi. Akşamüstü eve dönen Kazaklar Dongbula çalarak şarkı söyler, dans eder, ailesiyle birlikte mutluluğu paylaşırlar.
Dongbula, tek başına ve diğer müzik aletlerle beraber ya da yardımcı çalgı olarak kullanılıyor. Dongbula çalma yöntemi, diğer yaylı müzik aletleriyle aynıdır. Farklı Dongbula çalma teknikleriyle, otlakta şırıl şırıl akan sular, kuşların ötmesi, sürülerin ve atların koşma sesleri canlandırılır.
Örnek ezgi: "Memlekete sevgi"