Çin’deki demokratik partiler

   

Çin'de Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) yanı sıra demokratik partiler olarak adlandırılan sekiz siyasi parti daha var. Bu partiler, Çin Guomindang Partisi Devrim Komitesi, Çin Demokrasi Birliği, Çin Demokratik Yapılanma Birliği, Çin Demokrasiyi Geliştirme Birliği, Çin Köylü ve İşçi Demokratik Partisi, Çin Zhigongdang Partisi, Üç Eylül Cemiyeti, Taiwan Demokratik Özerklik Birliği'dir. Çoğunluğu Çin Halkının Japon Saldırganlara Karşı Direniş Savaşı ve Ulusal Kurtuluş Savaşı sırasında kurulupp adım adım gelişen bu demokratik partiler, siyasette ÇKP'in liderliğini destekliyorlar. Bu, demokratik partilerin ÇKP ile uzun vadeli süreli işbirliği ve ortak mücadele sürecinde yaptıkları tarihi bir seçimdir. Demokratik partiler, anayasada belirlenen siyasi özgürlüğe, bağımsız örgütlenme hakkına ve hukuki eşitliğe sahiptirler. ÇKP, demokratik partilerle işbirliğinde “uzun vadeli bir arada yaşama, birbirini denetleme, birbirine içten davranma ve kader birliği” ilkelerini izliyor.

Demokratik partiler muhalefet partileri değil, devlet işlerine katılan partilerdir. Bugün Çin'de her düzeydeki halk meclislerinin daimi komiteleri, halk siyasi danışma konferansı komiteleri, hükümet organlarıyla ekonomi, kültür, eğitim, teknoloji yönetimlerinde çok sayıda demokratik partili yöneticilik yapıyor. Örneğin, sekiz demokratik partinin başkanları, Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Ulusal Komitesi'nde başkan yardımcılığı görevlerini üstleniyorlar. Bununla birlikte demokratik partilerin üye sayısı da hızla artıyor. Ülkenin bütün eyalet, özerk bölge, merkeze doğrudan bağlı şehir ve büyük ve orta ölçekli şehirlerinde demokratik patilerin yerel örgütleri ve taban örgütleri faaliyet göstermektedir.

Çin Guomindang Partisi Devrim Komitesi

Çin Kuomindang Partisi Devrim Komitesi, 1 Ocak 1948'de Çin Guomindang Parti'nin demokrasi yanlısı üyeleri ve diğer yurtsever şahsiyetler tarafından kuruldu. Bir siyasi ittifak niteliğinde olan Çin Guomindang Partisi Devrim Komitesi, Çin'e özgü sosyalizm inşası ve ülkenin birleşme davası için çaba harcayan bir siyasi partidir. Üye sayısı 65 bin olan Çin Guomindang Partisi Devrim Komitesi Merkez Komitesi Başkanı He Luli'dir.

Çin Demokrasi Birliği

Mart 1941'de “Çin Demokratik Parti ve Topluluklar Birliği” adıyla kurulan Çin Demokrasi Birliği, 1944 yılında bugünkü adını aldı. Sosyalizme hizmet eden bir siyasi parti olan Çin Demokrasi Birliği, başta kültür ve eğitim alanlarında faaliyet gösteren aydınlar olmak üzere sosyalist emekçiler ve sosyalizmi destekleyen yurtseverlerin siyasi birliği olma özelliğini de taşıyor. Üye sayısı 156 bin olan Çin Demokrasi Birliği Merkez Komitesi Başkanı Ding Shisun'dur.

Çin Demokratik Yapılanma Birliği

Aralık 1945'te kurulan Çin Demokratik Yapılanma Birliği'nin üyelerinin büyük çoğunluğu, yurtsever sanayici, işadamları ve onlarla bağlantısı olan aydınlardır. Üye sayısı 85 bin olan Çin Demokratik Yapılanma Birliği Merkez Komitesi Başkanı Cheng Siwei'dir.

Çin Demokrasiyi Geliştirme Birliği

Aralık 1945'te kurulan Çin Demokrasiyi Geliştirme Birliği'nin üyelerinin büyük çoğunluğu, eğitim, kültür, yayıncılık, bilim ve diğer alanlarda faaliyet gösteren orta ve yüksek düzeyli aydınlardır. Üye sayısı 81 bin olan Çin Demokrasiyi Geliştirme Birliği Merkez Komitesi Başkanı Xu Jialu'dur.

Haberler:
Son Dakika Türkiye Çin Dünya Çin - Türkiye
Ekonomi:
Son Haberler Çin Ekonomisi Türkiye Ekonomisi Dünya Ekonomisi Fuarlar Gündem
Turizm:
Gezelim Görelim Seyahat Defteri Yöresel Lezzetler Seyahat Mito
Kültür ve Yaşam:
Sağlık Çin - Türkiye Çin Sineması Biliyor Musun Bilmiyor Musun Röportaj
yoresel:
Güncel Etnik Kültür Kültür Mirasları Yöresel Lezzetler
Çince Öğretimi:
Çince Hakkında Temel Bilgiler Hem Eğlenin Hem Öğrenin Atasözleri ve Deyimler Şiirler Günlük Çince Konuşmaları
China TV:
Kültür Merhaba Çin
Web Radyo:
Gündem Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Haftasonu
Galeri:
Çin Dünya Moda Seyahat Spor