Pişirilmiş bakırdan yapılan “Uçan Kırlangıcı Ezen At”, diğer adıyla “Koşan Bakır At” heykelinin yüksekliği 45, genişliği ise 10 santimdir. Doğu Han hanedanı döneminde yapılan bu eser, Gansu eyaletinin Wuwei ilçesindeki Leitai mezarından çıkarıldı ve şimdi Gansu eyalet müzesinde saklanıyor.
Güçlü atlar Çin tarihinde, savaş, ulaşım ve iletişim faaliyetlerinde etkili rol oynadı. Atlar, Han hanedanı döneminde Hun saldırısıyla mücadelede, Çin'in kuzey bölgesinin güvenliğini korumak için vazgeçilemez bir askeri araç olarak kabul ediliyordu. Dolayısıyla atlar, Hanların otorite, güç ve kahramanlık sembolüdür. Bu nedenle Han hanedanı dönemindeki heykel, oyma ve diğer sanat eserlerinde at figürlerine çok sık rastlanır. İçlerinde en hayranlık uyandırıcı eser, “Uçan Kırlangıcı Ezen At”tır.
Atın başı yükselmiş, kuyruğu da yukarı doğru sallanıyor, başı hafifçe sola dönük. Dört ayağından üçü havada, yalnızca sağ arka ayağı uçan kırlangıcın üzerinde. Bu tasvir, atın gücünü ve sağlamlığını gösterirken aynı zamanda “hafiflik” hissi de veriyor. Görenler, atın bütün ağırlığının yalnızca küçük bir kırlangıç tarafından kaldırılabildiğini kolayca fark edemiyorlar.
Bu eser Han hanedanı dönemindeki sanatçıların üstün zekası, yüksek hayal gücü, romantizm duygusu ve yüksek sanat tekniklerinin bir göstergesi olmakla birlikte Çin'in eski heykelcilik sanatında eşi görülmemiş bir eser olarak da yer buluyor.