Konfüçyus ve Konfüçyusçuluk

   

Konfüçyus ve Konfüçyusçuluk

Çin'in geleneksel kültüründen bahsedilirken Çin tarihindeki önemli bir şahsiyet olan Konfüçyus'tan bahsetmemek mümkün değildir. 1970'li yıllarda Amerikalı bir bilimadamı, insanlık tarihinde önemli etki bırakmış ilk 100 şahsiyeti sıralarken, Konfüçyus'u İsa peygamber ve Budizmin kurucusu Sakyamuni gibi kişilerden sonra beşinci sırada sıraladı. Konfüçyus'un, Çinliler için ise birinci sırada yer alması gerek. Çünkü hemen hemen her Çinli şu ya da bu biçimde Konfüçyus'un doktrininden etkilenmiştir.

Konfüçyus, Konfüçyusçuluğun kurucusudur. 2 bin yıldan fazla bir süreç içinde Konfüçyusçuluk Çin'i, yalnızca siyaset, ekonomi ve kültür alanlarında değil, davranış ve düşünce tarzında da etkilemiştir. Bazı yabancı akademisyenler, Konfüçyus okulunun düşüncesine, Çin'deki din düşüncesi gözüyle bakmışlardır. Gerçekte ancak Çin'in eski çağlarında hüküm sürmüş kültür okullarından biri olan Konfüçyusçuluk, bir din değil, bir nevi felsefe ideolojisidir. Çin'in 2 binden fazla yıl sürmüş feodal toplumunda tek felsefe düşünce sayılan Konfüçyusçuluk, uzun zaman yasal konumunu korumuştur. Konfüçyusçuluk, Çin kültürüne derin etki bırakmanın yanı sıra, bazı Asya ülkelerini de etkilemiştir. Günümüzde Çinli ve Çin kökenli göçmenlerin dünya çapında yayılmaları nedeniyle Konfüçyusçuluğun etkileri artık Çin ve Asya dışına taşınmıştır.

M.Ö 551'de dünyaya gelmiş ve M.Ö 479'da ölmüş olan Konfüçyus, meşhur eski Yunan filozofu Aristo'dan yaklaşık 100 yıl önce yaşamıştır. Üç yaşında babasını kaybeden Konfüçyus, annesiyle beraber Çin'in doğusundaki Shandong eyaletine yerleşmiştir. Asıl adı Kongçiu'dur, Konfüçyus ise halk tarafından verilen saygılı bir unvandır.

Konfüçyus'un yaşadığı çağ, Çin tarihindeki İlkbahar ve Sonbahar dönemine rastladı. Bu dönemde birleşmiş devlet sistemi parçalanmış, sayısız küçük krallıklar kurulmuştur. Konfüçyus, işte bu krallık ülkelerinden Lu Krallığı'nda yaşamıştır. Lu Krallığı kültür açısından zamanının en gelişmiş ülkesiydi.

Çok okumuş olan Konfüçyus, hayatında hemen hemen hiçbir zaman önemli bir memuriyete girmemiştir. Çin'in eski zamanlarında eğitim görmek, yalnız aristokratların imtiyazıydı. İmtiyazı kabul etmeyen Konfüçyus, açtığı okuluna çeşitli tabakalardan gelen öğrencileri kabul ederek ve onlardan ancak az bir bedel alarak eğitim veriyordu. Konfüçyus, öğrencilerine siyasi görüş ve ahlâki düşüncesini yayıyordu.

Konfüçyus'un 3 bin öğrencisi vardı. Bunlardan bazıları, sonra kendisi gibi büyük bilgin olmuş, Konfüçyusçuluğu devam ettirerek geliştirmiş ve yaymıştır. Konfüçyus'un doktrininin, Çin'in feodal döneminde hakim duruma gelebilmesinin nedeni nedir? Birkaç sözle hemen açıklanması kolay olmayan bu sorunun yanıtı, Konfüçyus'un hakim sınıfın çıkarlarının yanı sıra, o dönemdeki sosyal istikrarın korunmasına ve gelişmelerin hızlandırılmasına uygun sınıf ve siyasi ıslâh düşünceleridir. Ahlâki kurallarla düzen üzerinde vurgu yapan Konfüçyus, alttakilerin üsttekilere, oğulların babalarına itaat etmemelerine ciddi suç gözüyle bakmıştır. Onun kavramına göre, kral güzel bir şekilde devleti yönetmeli, siviller ise hükümdarlara bağlı kalmalıdır. Kendisinde oğul, baba, memur gibi değişik sıfatları taşıyabilen herkes, farklı durumlarda saygınlık ve sınıf sınırına uymalıdır. Ancak o takdirde devlet barış, halk ise istikrarlı yaşam içinde kalabilir.

Haberler:
Son Dakika Türkiye Çin Dünya Çin - Türkiye
Ekonomi:
Son Haberler Çin Ekonomisi Türkiye Ekonomisi Dünya Ekonomisi Fuarlar Gündem
Turizm:
Gezelim Görelim Seyahat Defteri Yöresel Lezzetler Seyahat Mito
Kültür ve Yaşam:
Sağlık Çin - Türkiye Çin Sineması Biliyor Musun Bilmiyor Musun Röportaj
yoresel:
Güncel Etnik Kültür Kültür Mirasları Yöresel Lezzetler
Çince Öğretimi:
Çince Hakkında Temel Bilgiler Hem Eğlenin Hem Öğrenin Atasözleri ve Deyimler Şiirler Günlük Çince Konuşmaları
China TV:
Kültür Merhaba Çin
Web Radyo:
Gündem Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Haftasonu
Galeri:
Çin Dünya Moda Seyahat Spor