Eski Tibet tıbbı çeşitli organların fizyolojik işlevlerini, çeşitli biçimlerle tarif etmiştir. Örneğin, Kalp kral gibi insan göğsünün ortasında oturuyor. Akciğer prensler ve bakanlar gibi kralın iki yanında oturuyor. Karaciğer ve dalak kralın eşleri gibi onun altında oturuyorlar. Ama, aralarındaki ilişkiler çok yoğun. Böbrek ise, bir evin çatısı gibidir, olmaması durumunda vücut bir bina olamayacaktır.
Eski Tibet tıbbı, insan vücuduna, oldukça bilimsel bir açıdan bakmıştır.
Tibet tıbbına özgü tedavi yöntemleri
İlâç tedavisi
İlâçla tedavide, Tibet tıbbında ilaç rehberinin kullanılması savunulmaktadır. Çünkü ilaç rehberi, ilacı hastalığın bulunduğu yere taşıyabilir. Örneğin, beyaz toz şekerden yapılan ilaç rehberi, bulaşıcı bir hastalığın varlığına ya da metobolizmanın bozuk işleyişine işaret eden, ateşli etkenlerin neden olduğu hastalıkları; kırmızı toz şekerden yapılan ilaç rehberi, iç organların çalışmasında kronik bozulma olduğunu gösteren, soğuk etkenlerin neden olduğu hastalıkları tedavi eder.
İlâç rehberinden başka, ilacın kullanım yönetimine ilişkin talimatlar vardır. Örneğin; bazı haplar yutulurken su içilmelidir. İç organların çalışmasında kronik bozukluğa yol açan soğuk etkenlerin neden olduğu belirtiler için, sıcak su içilmelidir. Bulaşıcı bir hastalığın varlığına ya da metabolizmanın bozulduğuna işaret eden, ateşli etkenlerin neden olduğu belirtiler için ise soğuk su içilmelidir. Karışık hastalıklar için ılık su içilmelidir.
Akupunktur yöntemleri
Tibet tıbbında, akupunktur tedavisinde kullanılan önemli madde moksa yaprağıdır. Şimdi moksa tedavisi, genellikle soğuğun neden olduğu hastalıklar için kullanılıyor. Özellikle mide üşütmeleri, hazımsızlık, şişkinlik, ödem, baş ve kollarda çıkan uyuz gibi deri hastalıkları, zayıf ateşli hastalıklar, sinir hastalığı, unutkanlık ve bulaşıcı bir hastalığın varlığına ya da metobolizmanın bozulduğuna işaret eden, ateşli etkenlerin neden olduğu belirtilerden kaynaklanan rahatsızlıkların giderilmesinde kullanılıyor. Tibet tıbbında hastalıkların tedavisinde belirgin akupunktur noktaları dikkate alınıyor.
Kusturucu önlem
Kusturucu önlem, ilaç ile hastayı kusturmak yoluyla tedaviyi amaçlayan bir yöntemdir. Bu yolla tedavi edilen hastalıklar, hazımsızlık, mide hastalıkları, zehirlenme, parazitler ve balgamdır. Zayıflar, yaşlılar, gebeler ve çocuklar için kusturucu önlem kullanılmaz.
İlâç sürme yöntemi
İlâç sürme yöntemi, Tibet tıbbında özel bir tedavi yöntemidir. Çünkü cilte ilaç sürmek yoluyla hastalığın tedavi edilemesi kolay bir yöntem olduğu için halk arasında geniş bir şekilde yaygınlaşmıştır. Tibet tıbbında, cilde ilaç sürmek yoluyla vücudun beslenmesi görüşü savunulur. Örneğin; cilde ilaç sürmek yoluyla cildin kuruluğu, kan eksikliği, sertliği, yorgunluk ve uykusuzluk gibi hastalıklar tedavi edilir. Genellikle sürülen ilaç yağ içerir. Bazıları ise, krem şeklindedir.
İlâç banyosu yöntemi
Tibet tıbbında ilaç banyosu yöntemi özgün bir doğal tedavi yöntemidir. Sık kullanılan ilaçlı ılık çeşmelerde kükürt, alüminyum oksidi ve kireçtaşı gibi beş mineral kapsanıyor.
Banyo ve sürme yöntemleri değişik özelliklere sahiptir. Banyo tedavi yöntemlerinde sözkonusu beş çeşit doğal ılık su banyosu, değişik hastalıkları tedavi eder. Bu hastalıklara kas ve kemik yarası, ateşli etkenlerin neden olduğu belirtiler ve uzun süre içinde iyileşemeyen hastalıklar dahildir. İlaç sürme yöntemi ise, orana göre birbiriyle karıştırılmış veya birlikte pirişirilmiş ilaçların içine konulduğu bir torbayı hastalığa yakalanan kısma sarmak veya yerleştirmek yoluyla da uygulanır.