Taiwan’ın gelişme tarihi

   

Taiwan, Qing hanedanı döneminde Çin haritasına katılması

Qing hükümeti, 1683 yılında (Qing hanedanı imparator Kang Xi döneminin 22. yılı) Taiwan'a asker göndererek saldırdı. Zhen Keshuang ve askerleri teslim oldular. Qing hükümeti Taiwan'da bir belediye ve üç ilçe kurdu. Bunlar, idari açıdan Fujian eyaletine bağlandı. Böylece Taiwan, tekrar Çin merkezi hükümetinin ortak yönetimi altına alındı. Taiwan ile Çin'in ana kesimi arasında siyasi, ekonomik ve kültürel alanlardaki ilişkiler daha da sıklaştı. Taiwan, birleşik bir ülkenin ayrılmaz parçası haline geldi.

Qing hükümeti 1885 yılında (Qing hanedanı imparator Guang Xu döneminin 11. yılı) Taiwan eyaletini kurdu ve Liu Mingchuan'ı Taiwan eyaletinin ilk başkanı olarak atadı. Liu Mingchuan, Taiwan'ı kalkındırmak için çok sayıda Fujianlı ve Guangdonglu'yu Taiwan'a göç etmeye teşvik etti. Liu, ardı ardına Toprakları Tarıma Açma Müdürlüğü, Telegraf Müdürlüğü, Demiryolları Müdürlüğü, Askeri Gereç ve Silahlar Bürosu, Ticaret Müdürlüğü, Maden ve Petrol Müdürlüğü, Orman Müdürlüğü'nü kurdu; top kuleleri inşa ettirdi ve savunma işlerini düzene soktu; elektrik hatları kurdu, postaneler açtı, demiryolları döşedi, ticaret gemileri yaptırdı, sanayi ve ticareti geliştirdi, okullar açarak kültür ve eğitimi ilerletti.

Japon saldırganların işgali

Japonya, 1800'lü yılların ikinci yarısında “Minzhi Reformu”yla kapitalist gelişme yoluna çıktı ve 1894 yılında Çin'e savaş açtı. Tarihe, “Jiawu Savaşı” olarak geçen bu savaşta yenilgiye uğrayan Qing hanedanı hükümeti, 1895 yılında Japonya ile haksız “Maguan Anlaşması”nı imzalayarak Taiwan ve Penghu adalarını Japonya'ya verdi. Taiwan bundan sonra Japonya'nın kolonisi haline geldi. Taiwan Japonya tarafından 50 yıl süreyle işgal edildi.

Japonya Taiwan'ı işgal ettikten sonra Taipei'de Taiwan'ı yönetmek üzere yüksek düzeyde valilik kurdu ve diğer bölgelerde nahiyeler oluşturdu. Bu bölgelerde polis ve Bao-jia sistemi uygulandı. Japonya ayrıca Taiwan'a koloni yönetimi ve “Japonyalaştırma” eğitimi uygulandı. Aynı zamanda Japonya, kendi ekonomik büyüme ihtiyacına göre, Taiwan'ı tarım ve tarım ürünleri üssü olarak gördü. Bu da Taiwan'daki üretim sanayisi ve ulaşımın adım adım gelişmesini sağladı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonya, güneye genişleme militarist politikası doğrultusunda Taiwan'da çeşitli askeri sanayileri geliştirdi.

Taiwan'ın vatana yeniden kavuşması ve tekrar ayrılması

Tarihi gerçekler ışığında, İkinci Dünya Savaşı sırasındaki uluslararası anlaşmayla Taiwan'ın Çin topraklarının ayrılmaz bir parçası olduğu bir kez daha onaylandı. Çin, ABD ve İngiltere arasında 1 Aralık 1943'te imzalanan “Kahire Deklarasyonu”nda Japonya'nın ele geçirdiği Çin topraklarından, Manzhou, Taiwan ve Penhu adalarını Çin'e geri verildiği belirtildi. 26 Temmuz 1945'te Çin, ABD ve İngiltere arasında imzalanan ve sonra eski Sovyetler Birliği'nin de katıldığı “Potsdam Bildirisi'nde ‘Kahire Deklarasyonu'nda belirlenen koşulların mutlaka yerine getirilmesi gerektiği” yinelendi.

Japonya 15 Ağustos 1945'te “Potsdam Bildirisi”nde belirlenen maddeleri kabul ederek kayıtsız şartsız teslim oldu. Çin hükümeti, 25 Ekim 1945'te Taipei'de Taiwan eyaletini işgal eden Japon saldırganların teslim olma törenini düzenledi. Ancak Taiwan'a yeniden kavuşulmasından sonra o dönemde Çin'i yöneten Guomindang Partisi, çok yanlış bir politika izleyerek Taiwan halkına askeri dikta rejimi uyguladı. Ayrıca, yetkililerin kötü yönetimi ve yolsuzlukları, Taiwan halkı ile yöneticiler arasındaki çelişmeyi şiddetlendirdi. Taiwan halkı 28 Şubat 1947'de Guomindang Partisi yönetimine karşı silahlı ayaklanma düzenledi. Guomindang Partisi, çok sayıda askeri Jirong'ya göndererek ayaklanmayı kanlı biçimde bastırdı. Bu olayda ölü sayısı 30 bini geçti ve tarihte “28 Şubat” olayı olarak adlandırıldı.

Çin halkı, Çin Komünist Partisi liderliğinde, 1 Ekim 1949'da Guomindang Partisi yönetimini devirdi, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşu ilan edildi. Çin'in ana kesiminin kurtuluşu öncesinde Çen Kaişek ve Guomindang Partisi'nin bazı askeri ve siyasi yöneticileri Taiwan'a kaçtılar. Bu kişiler, ABD'nin koruması ve desteğiyle, Taiwan'da kalmaya başladılar ve bu da Taiwan'in Çin'in ana kesimiyle bir kez daha ayrılmasına yol açtı.


Haberler:
Son Dakika Türkiye Çin Dünya Çin - Türkiye
Ekonomi:
Son Haberler Çin Ekonomisi Türkiye Ekonomisi Dünya Ekonomisi Fuarlar Gündem
Turizm:
Gezelim Görelim Seyahat Defteri Yöresel Lezzetler Seyahat Mito
Kültür ve Yaşam:
Sağlık Çin - Türkiye Çin Sineması Biliyor Musun Bilmiyor Musun Röportaj
yoresel:
Güncel Etnik Kültür Kültür Mirasları Yöresel Lezzetler
Çince Öğretimi:
Çince Hakkında Temel Bilgiler Hem Eğlenin Hem Öğrenin Atasözleri ve Deyimler Şiirler Günlük Çince Konuşmaları
China TV:
Kültür Merhaba Çin
Web Radyo:
Gündem Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Haftasonu
Galeri:
Çin Dünya Moda Seyahat Spor