Çin-Japonya ilişkileri

   

3) Diaoyu adaları sorunu. Diaoyu adaları, Çin'in Taiwan eyaletine bağlı Jilong şehrinin yaklaşık 92 deniz mili kuzeydoğusundaki Doğu Çin Denizi açık sularında yer alıyor. Taiwan adasına bağlı olan Diaoyu adaları, esas olarak Diaoyu adası, Huangwei küçük adası, Chiwei küçük adası, Güney ve Kuzey küçük adaları ile birkaç resiften oluşuyor. Diaoyu adaları, tarihten beri Çin'in toprağıdır. Diaoyu adaları, Taiwan gibi Çin'in ayrılmaz bir parçasıdır. Çin, Diaoyu adaları ve yakınındaki açık sular üzerinde tartışılmaz egemen haklarına sahiptir.

Çin'in bu tutumunun yeterli tarihi ve hukuki dayanağı bulunuyor. Çin, ABD ve İngiltere tarafından Aralık 1943'te yayınlanan Kahire Deklarasyonu'nda, Japonya'nın yasadışı yollarla ele geçirdiği Kuzeydoğu Çin, Taiwan ve Penghu adaları da dahil Çin topraklarını Çin'e iade etmesi gerektiği kaydedildi. 1945 yılında imzalanan Potsdam Bildirisi'nde Kahire Deklarasyonu'nda belirlenen taleplerin mutlaka yerine getirilmesi istendi. Japonya, Ağustos 1945'te Potsdam Bildirisi'ni kabul ederek, şartsız teslim oldu. Bu, Japonya'nın Taiwan ve Taiwan'a bağlı Diaoyu adalarını Çin'e iade etmesi gerektiği anlamına geliyor.

4) Japonya-ABD güvenlik işbirliği sorunu. Japonya ve ABD, 1996'da Güvenlik İşbirliği Ortak Deklarasyonu'nu yayınladılar ve buna göre 1978'de saptanan Savunma İşbirliği Rehberi'ni değiştirmeye başladılar. Japonya ve ABD, Eylül 1997'de Yeni Savunma İşbirliği Rehberi'ni resmen belirlediler. Japonya Kongresi'nde, 24 Mayıs 2004'de Yeni Savunma İşbirliği Rehberi ile ilgili maddeler incelenip kabul edildi. Bu, Japonya ve ABD'nin güvenlik işbirliğini güçlendirmelerine ilişkin yeni sistemin esasen kurulduğunu gösteriyor. Bu durum karşısında Çin'in yakından izlediği birinci konu Taiwan sorunudur. İkinci konu ise Japonya'nın askeri gidişatıdır. Çin hükümeti çeşitli kanallarla bundan duyduğu ciddi kaygıyı ve tutumu defalarca açıkladı.

5) Savaş tazminatı sorunu. Japonya hükümeti 1972'de Çin-Japonya ilişkilerinin normale dönüştürülmesiyle ilgili olarak yapılan görüşmelerde, Çin'e karşı başlatılan saldırı savaşının Çin halkına getirdiği büyük zarardan acı duyduğunu açıkça belirtti ve bunu doğru bir şekilde değerlendireceğini açıkladı. Bu ön şart altında, Çin hükümeti ülkenin temel çıkarlarından hareket ederek, Japonya'nın savaş tazminatı ödemesi talebinden vazgeçme kararı aldı ve bunu 1972'de Çin-Japonya arasında imzalanan Çin-Japonya Ortak Bildirisi'ne yazdı. 1978'de düzenlenen 5. Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi'nin 3. Toplantısı'nda onaylanan Çin-Japonya Barış ve Dostluk Anlaşması'nda, Çin'in Japonya'dan savaş tazminatı isteğinden vazgeçme kararı bir kez daha hukuki belgeyle ifade edildi.

6) Japonya'nın Çin'de bıraktığı kimyasal silahlar sorunu. Japonya, Çin'e karşı düzenlediği saldırı savaşı sırasında, uluslararası antlaşmayı açıkça ihlâl ederek, kimyasal silahlar kullandı ve çok sayıda Çinli asker ve sivilin zehirlenerek yaralanmalarına ve ölmelerine neden oldu. Japon ordusu yenilgiye uğrayınca çok sayıda kimyasal silahı bulundukları yerlere gömdü ve orada bıraktı. Şimdiye kadar Çin'in ondan fazla eyalet, kent ve özerk bölgesindeki 30'dan fazla yerde, Japonya'nın gömdüğü kimyasal silahlar bulundu. Bu kimyasal silahlar, yarım asırdan fazla süre içinde rüzgar ve yağmurdan dolayı paslandı ve çürüdü. Bu silahlardan sızan zehirli maddeler Çin halkının mal ve can güvenliği ile ekolojik çevreye ciddi tehdit oluşturdu. Çin hükümeti, 1980'li yılların sonlarında Japonya hükümeti nezdinde girişimlerde bulunarak, bu sorunu çözmelerini istedi. 30 Temmuz 1999'da iki ülke hükümetleri Beijing'de Japonya'nın Çin'deki kimyasal silahlarının yok edilmesiyle ile ilgili muhtırayı imzaladılar. Japonya hükümeti muhtırada, “Çin-Japonya Ortak Bildirisi” ile “Çin-Japonya Barış ve Dostluk Anlaşması”nın zihniyetini unutmayacağını ve bu sorunun çözümünün acilliğini anladığını belirtirken, Kimyasal Silahları Yasaklamak Anlaşması'ndaki yok etme yükümlülüğünü yerine getirme taahhüdünde bulundu. Şu anda iki ülkenin ilgili kurumları söz konusu muhtıranın ışığında, Japonya'nın bıraktığı kimyasal silahların bir an önce yok edilmesi ile ilgili somut işlemler konusunda istişarelerde bulunmaktadırlar.


Haberler:
Son Dakika Türkiye Çin Dünya Çin - Türkiye
Ekonomi:
Son Haberler Çin Ekonomisi Türkiye Ekonomisi Dünya Ekonomisi Fuarlar Gündem
Turizm:
Gezelim Görelim Seyahat Defteri Yöresel Lezzetler Seyahat Mito
Kültür ve Yaşam:
Sağlık Çin - Türkiye Çin Sineması Biliyor Musun Bilmiyor Musun Röportaj
yoresel:
Güncel Etnik Kültür Kültür Mirasları Yöresel Lezzetler
Çince Öğretimi:
Çince Hakkında Temel Bilgiler Hem Eğlenin Hem Öğrenin Atasözleri ve Deyimler Şiirler Günlük Çince Konuşmaları
China TV:
Kültür Merhaba Çin
Web Radyo:
Gündem Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Haftasonu
Galeri:
Çin Dünya Moda Seyahat Spor