Shanxi’deki eski Pingyao kenti

   

Ayrıca, eski Pingyao kentinde iyi korunan 6 büyük tapınak topluluğu ve caddelerin kenarındaki dükkanlar, sarı ve yeşil renkteki kiremitleriyle, Ming ve Qing Hanedanı dönemlerindeki Pingyao kentinin refah içindeki durumunu gösterir.

Pingyao kentinde, birçok tarihi ve kültürel eser bulunur. Örneğin, Pingyao kentinin kuzeydoğusundaki, bin yıldan fazla geçmişe sahip olan Zhenguo Tapınağı'ndaki "On Bin Buda Sarayı", Çin'deki eski ahşap yapılar arasında üçüncü sırada yer alıyor. Saraydaki M.S 10. yüzyılda yapılan renkli boyalı heykeller, Çin'in ilk dönemdeki renkli boyalı heykellerin örnekleridir. M.S 6. yüzyılda inşa edilen Shuanglin Tapınağı'nda, 13. ve 17. yüzyıllara ait 2 binden fazla renkli boyalı toprak heykel korunmuştur. Shuanglin Tapınağı da "Çin'in eski çağlardaki renkli boyalı heykellerinin hazinesi" olarak adlandırılır. Eski Pingyao kentinde binden fazla taş tablet de bulunur.

Eski Pingya kenti, Çin'in yakın çağ tarihinde finans alanında önemli bir yer tutar. 1824 yılında Pingyao kentinde Çin'deki ilk banka olan "Rishengchang Bankası" kuruldu. "Rishengchang" bankasının kurulmasıyla, nakit yerine çekle ödeme sistemi oluşturuldu. "Rishengchang" bankasının iş alanı, yalnızca tüm Çin'e değil, Japonya, Singapur ve Rusya gibi ülkelere de genişletildi. "Rishengchang" bankası, "Dünyanın Birinci Bankası" olarak adlandırılır. "Rishengchang" bankasının liderliğinde, Pingyao kentindeki bankacılık sektörü hızla gelişti. Bankacılık sektörünün zirve döneminde, Pingyao kentindeki bankaların sayısı 22'ye ulaşarak, zamanın Çin bankalarının yarısını oluşturdu. Pingyao kenti, bundan dolayı, Çin'in finans merkezi haline geldi.

Shanxi’deki eski Pingyao kenti

Bugünkü Pingyao kentinin Batı Caddesi, 100 yıl önce "Finans Caddesi"ydi. Şimdiki Batı Caddesi'nde halen omuz omuza sıralanan dükkanların işleri çok yoğundur. Bu dükkanlar arasında Çin'in ilk modern bankasının öncüsü olan “Rishengchang” da bulunuyor. Alçak ve küçük avlulu dükkan, geçmişte yurtiçi ve yurtdışını kapsayan finans ağı merkeziydi.

Eski Pingyao kenti çok parlaktı… Bugünkü Pingyao da, halen cazibeli görülüyor. Kentin duvarı, yeni çağdaki Pingyao kentini bambaşka iki dünya olarak ikiye bölüyor. Duvar içindeki caddeler, dükkanlar ve yapılar 600 yıl önceki çehresini koruyor. Duvar dışı ise “yeni kent” olarak adlandırılır. Bu kent, eski ve modern tarzlardaki yapıların birbirlerine çok yakışarak bir arada barındığı, herkesin hayal gücüne seslenebilen bir yerdir.


Haberler:
Son Dakika Türkiye Çin Dünya Çin - Türkiye
Ekonomi:
Son Haberler Çin Ekonomisi Türkiye Ekonomisi Dünya Ekonomisi Fuarlar Gündem
Turizm:
Gezelim Görelim Seyahat Defteri Yöresel Lezzetler Seyahat Mito
Kültür ve Yaşam:
Sağlık Çin - Türkiye Çin Sineması Biliyor Musun Bilmiyor Musun Röportaj
yoresel:
Güncel Etnik Kültür Kültür Mirasları Yöresel Lezzetler
Çince Öğretimi:
Çince Hakkında Temel Bilgiler Hem Eğlenin Hem Öğrenin Atasözleri ve Deyimler Şiirler Günlük Çince Konuşmaları
China TV:
Kültür Merhaba Çin
Web Radyo:
Gündem Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Haftasonu
Galeri:
Çin Dünya Moda Seyahat Spor