Eski Lijiang kentinin dört kilometre kuzeyindeki Suhe konut topluluğu, Lijiang kentine yakın küçük bir pazardı. Alçak olsun, yüksek olsun düzenli olarak yapılan konutların yapısı, eski Lijiang kentinin Sifang Caddesi'ndekine benziyordu. “Yeşil ejderha” anlamına gelen Qinglong Nehri, konutlar arasından geçer. Ming hanedanı (1368-1644) döneminde Qinglong Nehri üzerinde inşa edilen Qinglong Köprüsü, Lijiang bölgesindeki en büyük kemerli köprüdür.
Eski Lijiang kenti, uzun bir geçmişe sahip. Kentteki düzenli yapılar, hem dağlık bir kentin hem de bir su memleketinin özelliklerini taşır. Lijiang bölgesindeki konutlar, Han, Bai, Li, Tibet milliyetlerinin özünü benimsemenin yanı sıra, Naxi milliyetinin kendine özgü özelliklerini taşır. Bu konutlar, Çin mimarlık tarihi ve kültür tarihinin araştırılması açısından son derece önemli miraslar olarak kabul ediliyor. Eski Lijiang kenti, zengin ve geleneksel milli kültürleri içermenin yanı sıra Naxi milliyetinin kalkınması ve gelişmesini de gösteriyor. Eski Lijiang kenti, insanoğlunun kültürel gelişmesinin araştırılması için önemli malzemeler sağlar.
Eski Lijiang kenti, yüksek ve kapsamlı değere sahip olan tarihi ve kültürel kenttir. Bu kent, yerel tarihi kültürü ve milliyetlerin örf ve adetleri ile toplumun ilerlemesini yansıtır. Değişen kent alanı, hayat gücüne sahip olan nehir sistemi, birbirlerine uyumlu yapılar ve özgün milli sanatlar bakımlarından eski Lijian kenti, Çin'in diğer tarihi ve kültürel kentlerinden farklıdır. Kentte doğal, gerçekçi ve açık kurallara göre inşa edilen yapılar, zamanın tarihi koşullarında kentin yapılandırılmasında insanlığın yaratıcılık ve ilerleme ruhunu sergiler. Eski Lijiang kenti, büyük önem taşıyan azınlıkların toplu halde yaşadıkları bölgedir. Kentin varlığı, insanlığın kent inşası tarihi ve milliyetlerin gelişme tarihinin araştırılması için değerli malzemeler sağlar. Eski Lijiang kenti, değerli kültürel miras olarak Çin'in, hatta dünyanın hazinesi niteliğindedir.
Doğal ve yapay güzelliklerin bir arada bulunduğu eski Lijiang kenti, aynı zamanda sanat ile uygulamayı da bir arada barındırır. Eski Lijiang kenti, Aralık 1997'de Dünya Mirasları Listesi'ne alındı. Dünya Mirasları Komitesi, şu değerlendirmeyi yaptı: “Eski Lijiang kenti, ekonomik ve stratejik bir yerle karmaşık coğrafi özellikleri iç içe uygun bir şekilde birleştirerek, gerçekçi ve mükemmel biçimde, otantik ve klasik çehresini gösteriyor. Kentteki yapılar, her dönemdeki sınavlardan geçip, milliyetlerin kültürel özelliklerini üzerlerinde toplamalarından dolayı, büyük ün salmış durumdadırlar. Lijiang kenti eski su sağlama sistemine sahip. Birbirlerine kesişen bu su boru hatları, bugün halen verimli rol oynuyor.”