Çin tarihindeki beş müreffeh dönem

   

Qin hanedanının diğer altı devleti yok ettikten sonra beylik sisteminin yerine il ve ilçe sistemini uygulayarak, yönetimin merkezde, yani imparatorun tek elinde toplanmasını sağlamasıyla İlkbahar-Sonbahar döneminde ortaya çıkan “Büyük Birlik” teorisi, ilk kez hayata geçirildi. Bu tarihten sonra bütünlük ve bölünmüşlük, toplumun gelişip gelişmediğini belirleyen bir kriter haline geldi. Tabii ki bütünlüğün her zaman iyi, bölünmüşlüğün de her zaman kötü olduğunu söylemek de yanlıştır. Yolsuzluk bir feodal hanedanda zirveye ulaştığı zaman, üretici güçlerin önü kesilir, hatta ciddi şekilde geriler, halk eziyet altında yaşar, bu durumda köylülerin ayağa kalkarak o hanedanın yönetimini bozması bir zorunluluk haline gelir. Çin'in eski lideri Mao Zedong'un Çin'deki köylü isyanlarının olumlu yanlarını takdir etmisinin nedeni de buydu. Ancak bölünmeden sonra ülke, er ya da geç yeniden bütünleşecektir. Bu da Çin tarihinin gelişmesinde kanıtlanmış bir kuraldır. Büyük Birlik ise, toplumsal üretimin gelişmesine ve halkın yaşam seviyesinin yükselmesine yararlı olan huzurlu bir toplumsal ortam hazırladığı için hep olumlu değerlendirilmişti. Bu nedenle Büyük Birlik'in gerçekleşmesi, müreffeh toplumun önemli bir kriteri olarak kabul edildi. Batı Han hanedanının İmparator Wen Di dönemi (M.Ö 179-M.Ö 157), İmparator Jing Di dönemi (M.Ö 156-M.Ö 141) ve İmparator Wu Di dönemi (M.Ö 140-M.Ö 87), Çin haritasının genişletildiği dönemlerdi. Batı Han hanedanı, yaklaşık 50 yıl süren savaşlardan sonra kuzeydaki Hunları Gobi Çölü'nün kuzeyine kadar kovdu. Daha önce Hunların kontrolü altında bulunan Gobi Çölü'nün güneyi, Sarı Irmak'ın batı kıyısındaki Hexi Koridoru, Han haritasına katıldı. Bununla birlikte Batı Bölgeleri olarak adlandırılan Yu Men geçidinin batısıyla Xinjiang bölgesinin güneyindeki geniş toprakları haritasına katan Batı Han yönetimi, doğudaki Wei sülalesi tarafından yönetilen Kore'yi yenerek Liaodong bölgesinin bazı kesimlerini ele geçirdi, güney, güneybatı ve güneydoğuya da ilerleyerek azınlık etnik grupların toplu halde yaşadıkları bugünkü Guangdong, Yunnan, Zhejiang ve Fujian bölgelerini kontrol altına aldı. İmparator Wu Di döneminde Han yönetimi, Qin hanedanından daha daha geniş bir “Büyük Birlik” gerçekleştirdi.

Tang hanedanı döneminde gerçekleştirilen Büyük Birlik'in kapsamı, Han hanedanından daha genişti. Tang hanedanı yönetimi, kuzaybatıdaki Türk kavimlerini yendikten sonra bölgede Anxi Komutanlığı'nı; kuzeydoğudaki Gao Gouli (Kore) devletini yendi ve Andong Komutanlığı ile Hei Longjiang'da kuzeydoğu bölgesini yöneten Heishui Komutanlığı'nı kurdu. Böylece Kai Yuan dönemine gelindiğinde Tang hanedanının yönetimi Batı Han hanedanıyla kıyaslanayamayacak kadar büyük bir coğrafyayı yönetmeye başladı.

Çin tarihinde eşi görülmemiş büyük birlik gerçekleştiren Han ve Tang hanedanları, Çin toprağının genişlemesine damga vuran iki önemli döneme imza attılar.

Ming hanedanı yönetimi, İmparator Yong Le ve Xuan De dönemlerinde kuzey ve kuzeybatıda Yuan hanedanının kalan güçlerine saldırarak Gobi Çölü'nün kuzeyi ve güneyini kontrol altına aldı; bugün Yunnan, Guizhou ve Sichuan eyaletlerini kapsayan güney ve güneybatıda merkezi yönetime bağlı “Tu Si (ağa)” sistemi niuyguladı; Kaiyuan kenti ve Dış Hingan Dağları'nın kuzeyi ile Ku Wu adası (bugünkü Kumçatka Yarımadası) arasında çok sayıda kışla, bu kışlaları yönetmek için de Heilongjiang'nın Telin bölgesinde Nurgan Baş Komutanlığı'nı kurdu. An Nan, Jue Luo ve Kore gibi devletler, Ming hanedanının himayesi altına girdi. Ming hanedanının İmparator Yong Xuan döneminden sonra Çin Seddi'nin kuzeyi ve kuzeybatısı tekrar Moğolların hakimiyeti altına girdi ve Ming hanedanının yüzölçümü belirli ölçüde küçüldü. İmparator Kang Xi ve Qian Long dönemlerinde Qing hanedanı, batıda Balkaş Gölü'nün doğu kıyısını, Gobi Çölü'nü, kuzeydoğuda Heilongjiang Nehri'nin kuzeyi ile Dış Hingan Dağları'nın güneyini, doğuda Kumçatka Yarımadası'nı, güneydoğuda Taiwan'ın doğusunu, güneyde de Nansha adalarını içine alan büyük bir imparatorluk haline geldi. Ülkeyi eyalet sistemi ile yöneten Qing İmparatorluğu, gerçek anlamdaki “Büyük Birlik”i gerçekleştirdi. 50'den fazla etnik grup, tek bir yönetim altında toplandı. Geleneksel “Çin” kavramının kapsamını büyük ölçüde genişleten Qing hanedanı, imparator Kang Xi döneminde Çin Seddi'nin inşasından vazgeçerek 2 bin yıldan fazla süredir varlığını sürdüren bu engeli ortadan kaldırdı. Büyük Çin kavramını hayata geçiren bu karar, bugünkü Çin haritası ve çok milliyetli ülkenin zeminini oluşturdu (Bugünkü Çin'in toprakları, Qing hanedanının zirve dönemindekinin yalnızca dörtte biri büyüklüğündedir).

Tarihteki bütün müreffeh dönemlerde “Büyük Birlik”in sağlanması temelinde uzun süren huzur ve istikrar tesis edildi, üretim istikrarlı adımlarla geliştirildi, yeterli tahıl üretimi elde edildi, devlet hazinesi de zenginleştirildi.


Haberler:
Son Dakika Türkiye Çin Dünya Çin - Türkiye
Ekonomi:
Son Haberler Çin Ekonomisi Türkiye Ekonomisi Dünya Ekonomisi Fuarlar Gündem
Turizm:
Gezelim Görelim Seyahat Defteri Yöresel Lezzetler Seyahat Mito
Kültür ve Yaşam:
Sağlık Çin - Türkiye Çin Sineması Biliyor Musun Bilmiyor Musun Röportaj
yoresel:
Güncel Etnik Kültür Kültür Mirasları Yöresel Lezzetler
Çince Öğretimi:
Çince Hakkında Temel Bilgiler Hem Eğlenin Hem Öğrenin Atasözleri ve Deyimler Şiirler Günlük Çince Konuşmaları
China TV:
Kültür Merhaba Çin
Web Radyo:
Gündem Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Haftasonu
Galeri:
Çin Dünya Moda Seyahat Spor