Türkçe

Brezilya lideri Lula'nın Çin gezisi neden önemli?

CMG2023-04-13 20:18:22

Brezilya Devlet Başkanı Lula, 12-15 Nisan tarihlerinde Çin'e resmi bir ziyaret gerçekleştiriyor. Bu, Lula’nın devlet başkanı olarak Çin'e yaptığı dördüncü resmi ziyaret.

Çin-Brezilya ilişkilerinin gelişimi, ikili kapsamın ötesine geçmiştir ve yeni bir küresel ekonomik ve uluslararası siyasi düzenin inşası için büyük önem taşımaktadır. Lula'nın son Çin gezisinin uluslararası toplumun yoğun ilgisini çektiği söylenebilir.

Ekonomik ve ticari iş birliğinde güçlü performans

Latin Amerika'da bölgesel bir güç olan Brezilya, bölgesinde Çin ile stratejik ortaklık kuran ilk ülkelerden biri olmuş ve ardından 2012 yılında iki ülke arasındaki ilişki kapsamlı stratejik ortaklığa yükseltilmiştir.

Lula, Brezilya devlet başkanı olarak ilk kez göreve geldiğinde, Çin ile diplomatik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik olumlu bir tavır aldı. Batı hakimiyetindeki düzenin sınırındaki iki ülke olan Brezilya ve Çin'in aynı Güney-Güney işbirliği hedefini paylaştığına ve iki ülke arasındaki iş birliğinin Güneyli ülkelerin uluslararası nüfuzunu artırma vizyonunu gerçekleştirmeye büyük ölçüde yardımcı olacağına inanıyor.

2006 yılında kurulan BRICS iş birliği mekanizmasında da Lula çok aktif rol oynamış ve gelişmekte olan ekonomilerin birleşmesi için çaba sarf etmiştir.

Lula'nın devlet başkanı olarak ilk döneminin sonunda, Brezilya ile Çin arasındaki ticaret hacmi neredeyse sıfırdan yaklaşık 60 milyar dolara yükseldi. 2009'da, Lula'nın ikinci döneminin bitiminden hemen önce, Çin, Brezilya'nın en büyük ticaret ortağı haline geldi ve Lula'nın görevden ayrılmasından sonraki onlarca yıl içinde bu konumunu istikrarlı bir şekilde sürdürdü.

Çin Gümrük Genel İdaresi tarafından açıklanan verilere göre, Çin ile Brezilya arasındaki toplam ithalat ve ihracat hacmi 2022'de 171 milyar 490 milyon ABD dolarına ulaştı. Brezilya aynı zamanda Çin'in Latin Amerika'daki en büyük yatırım hedef ülkesidir.

İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler, siyasi gerilimlerin yaşandığı durumunda bile güçlü kaldı ve Brezilya, Kuşak ve Yol girişimine katılmamasına rağmen, 2005'ten 2021'e kadar Çin'den en çok yatırım alan ülkeler arasında hâlâ üst sıralarda yer aldı.

Çin ile Brezilya arasındaki ticari temaslar son yirmi yılda giderek çeşitlendi. Çin’in Brezilya’daki yatırımı ağırlıklı olarak enerji, madencilik, tarım, altyapı ve imalat gibi endüstrileri içeriyor. Brezilya'nın Çin'deki yatırımı ağırlıklı olarak kompresör üretimi, kömür, gayrimenkul, otomobil parçaları üretimi, tekstil ve konfeksiyon gibi projeleri kapsıyor.

Lula'nın iktidara geldiği 2004 yılından bu yana iki ülke arasında, iki hükümet arasındaki ana işbirliği mekanizması olan Çin-Brezilya Üst Düzey Koordinasyon ve İş Birliği Komitesi kuruldu.

Nisan 2011'de iki ülkenin "2010-2014 Ortak Eylem Planı"nı uygulamak için iki ülke liderleri "10 Yıllık İş Birliği Planı"nı oluşturmaya karar verdi. İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin istikrarı, bu uzun vadeli taahhütten büyük ölçüde yararlandı.

Çin-Brezilya ekonomik iş birliğinin ufku geniş

Şu anda Çin ile Brezilya arasında tarım, enerji, teknolojik yenilik ve finans alanlarındaki iş birliği dikkat çekmektedir ve bu alanlardaki iş birliğinin gelecekte daha da derinleşmesi beklenmektedir.

Tarım

Çin, Brezilya’nın tarım ürünleri için önemli bir pazar haline geldi. Soya fasulyesi ve sığır eti gibi önemli emtialardan meyve ve bal gibi diğer tarım ürünlerine kadar, Brezilya'nın Çin'e tarımsal ihracatı istikrarlı bir şekilde arttı ve sürekli olarak yeni iş fırsatları geliştiriyor.

Close
Messenger Pinterest LinkedIn