Türkçe

Çin çayı yapımı UNESCO listesine girdi

CMGPublished: 2022-12-12 17:45:10
Share
Share this with Close
Messenger Pinterest LinkedIn

Çin’deki geleneksel çay işleme teknikleri ve bunlarla ilişkili sosyal uygulamalar, 29 Kasım günü UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne eklendi.

Binlerce yıldır dünyayı büyüleyen ve sevindiren çay, sonunda insanlığın ortak bir kültürel hazinesi olarak küresel düzeyde kabul gördü.

Bu statü, Fas’ın Rabat kentinde düzenlenen Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması için Hükümetlerarası Komite tarafından verildi. Çay tarlalarının yönetimi, çay yapraklarının toplanması ve çayın işlenmesi, içilmesi ve paylaşılması ile ilgili bilgi, beceri ve uygulamalardan oluşur.

UNESCO’ya göre, Çin’deki geleneksel çay işleme teknikleri, coğrafi konum ve doğal çevre ile yakından ilişkilidir. Teknikler esas olarak Zhejiang, Jiangsu, Jiangxi, Hunan, Anhui, Hubei, Henan, Shaanxi, Yunnan, Guizhou, Sichuan, Fujian ve Guangdong eyaletlerinde ve Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi’nde bulunur. Bununla birlikte, ilgili sosyal uygulamalar ülke genelinde yayılmıştır ve birden fazla etnik grup tarafından paylaşılmaktadır.

Çin’de çayın kaynağı

Çin’de aşağı yukarı 70 veya 80 milyon yıl önce çay ağacı ortaya çıkmış, ancak çayın keşfi ve değerlendirilmesi ise sadece 4 ila 5 bin yıl önceye dayanıyor. Yazılı kayıtlara göre, 3 bin yıl önce, bugünkü Sichuan eyaletindeki yerel yönetim, yörenin çayını krala sunulacak hediye olarak seçmiş. Buna göre, en az 3 bin yıl önce, Çin’de çay bitkileri yetiştirilmeye ve çay işlenmeye başlanmış. Şimdiye kadar, dünyanın diğer ülkelerinde benzer keşif veya kayıtlara rastlanmadı. Bu nedenle Çin, dünyanın çay işleyen ve içen ilk ülkesidir.

Çin’de en yaşlı ve en fazla çay ağaçları ülkenin güneybatı kesimindeki Yunnan, Guizhou, Sichuan ve Hubei eyaletlerinde ve Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi’nde bulunuyor. 1961 yılında Yunnan’ın bir dağında 32,12 metre yüksekliğinde ve gövde çapı 2,9 metre olan yabani bir çay ağacı keşfedildi, ağaç 1700 yaşında. Eyaletin diğer 2 ilçesinde de 800 ve 1000 yaşındaki 2 çay ağacı bulundu. Bu çay ağaçları bugün koruma altında. Çin’de çay ağaçlarının memleketinin Yunnan eyaletinin Xishuangbanna bölgesinde olduğu savunuluyor.

Shennong’un 100 otu tatması ile çayın keşfi ve değerlendirilmesi

Savaşan Devletler (M.Ö.476 - M.Ö.221) dönemine ait Shennong’un Şifalı Bitkileri adlı kitapta yer alan anlatıma göre, Shennong’un 100 çeşit bitki tattığı ve toplam 72 kere zehirlendiği, ancak kendini zehirden çayla arındırdığı bildiriliyor.

Shennong, 5 bin yıl önce tarım ve ilacı icat eden kişiymiş. Halkın acısını gidermek için Shennong yüzlerce çeşit otu tatmış ve hastalıkları iyileştirebilen bitki bulmaya çalışmış. Bir gün Shennong 72 çeşit zehirli otu tattıktan sonra zehirler karnında birikmiş, vücudunda sanki alev yanmış gibi olmuş. Buna dayanamayan Shennong bir ağacın altında yatmış. Bu sırada bir rüzgar esiyormuş ve ağaçtan bir yaprak ağzına düşmüş. Çok sade ve mis bir kokusu Shennong’u aniden rahatlatmış. Shennong hemen birkaç yaprağı daha ağzına atmış ve vücudundaki zehir kaybolmuş. Bu yaprakların birçok hastalığa iyi geleceği sonucuna varan Shennong, yapraklara çay demiş. Shennong, çay yapraklarını insanlarla tanıştırmış ve insanları çeşitli salgın hastalıklardan kurtarmış.

Hunan eyaletinin merkezi Changsha kentinde 2100 yıl önceye ait bir mezarlık keşfedildi. Bu mezarda gömülen eşyalar arasında çay da yer alıyor. Shaanxi eyaletinin Fufeng ilçesindeki Famen Tapınağı’nda çıkarılan Tang Hanedanı’na (618-907) ait çok sayıda eşya arasında altın ve gümüş çay takımı ve çay sunumunda kullanılan eşya var. Bunlar yer altında 1100 yıl süreyle muhafıza edilmiştir.

Tang ve Song(960-1279) Hanedanları dönemindeki kutsal Budist mekanı olan Guoqing Tapınağı ve Jinshan Tapınağı, çay yetiştirciliği, yapımı ve Budist çay seremonisinin beşiğidir. Tang Hanedanı döneminde Japonya’dan bir rahip Saicho Zhejiang eyaletinde bulunan Guoqing Tapınağı’nda Budizm ve çay seremonisini öğrendikten sonra Japonya’ya döndü, beraberinde çay tohumları götürdü ve çayın Japonya’ya girmesine katkılarda bulundu. Bu olay, tapınaktaki bir taş levhada açıklanıyor. Bir başka Japon rahip, Jinshan Tapınağı’ndaki çay ziyafetini öğrendikten sonra bu Budist çay içme yöntemini Japonya’ya tanıttı ve bugünün Japon çay seromonisinin ilk şeklini aldı.

Çay Seremonisi

茶道(Cha Dao),çayın büyüleyiciliğini yaşamanın yolunu anlatan bu iki Çince karakter, aynı zamanda çay demleme ve içmeye dair bir yaşam sanatı,çayın aracılık rolüüstlendiği yaşam protokolüdür. Cha Dao,çayı demleme,çayın güzel şeklini izleme, kokusunu alma, içme yoluyla insanlar arasındaki dostluğu pekiştirmeyi, insanın kalbini güzelleştirmeyi, geleneksel faziletlerle tanıştırmayı amaçlayan uyumlu bir seremonidir.İngilizce’de Çay Seremonisi diye çeviriliyor.

123全文 3 下一页

Share this story on

Messenger Pinterest LinkedIn