Çin’in "internet edebiyatı" küresel bir fenomene dönüşüyor
Zhejiang eyaletinin merkezi Hangzhou şehri 12 milyonun üzerinde nüfusuyla Çin’in en önemli bilgi teknolojisi merkezlerinden biri. Başta Alibaba olmak üzere çok sayıda teknoloji şirketi operasyonlarını buradan yönetiyor.
Uluslararası İnternet Edebiyatı Haftası kapsamındaki foruma Çinli ve yabancı yazar, gazeteci ve sektör temsilcileri katıldı.
Daha önce G20 zirvesi ve Asya Oyunları gibi yüksek profilli organizasyonlara ev sahipliği yapan Hangzhou’da 27 Mayıs’ta başlayan Uluslararası İnternet Edebiyatı Haftası düzenlendi. "Renkli ve Muhteşem Asya" temasıyla düzenlenen etkinlik, Çin internet edebiyatının uluslararası yayılma yeteneklerini geliştirmeye odaklandı.
Edebiyat haftası boyunca Çin internet edebiyatının daha iyi yol almasına yardımcı olmak amacıyla İnternet Edebiyatı Uluslararası İletişim Forumu, Küreselleşen Çin Kültürü Sempozyumu, İnternet Edebiyatı Endüstrisi Fuarı ve Ağ Edebiyatı Uluslararası İletişim Çalışma Koordinasyon ve Tanıtım Konferansı gibi etkinlikler düzenlendi.
Etkinliği düzenleyen Zhejiang Eyalet Hükümeti ve Çin Yazarlar Derneği yöneticilerinin yanı sıra internet edebiyatı dünyasının tanınmış yazarları da ilk gün düzenlenen forumda hazır bulundu.
Açılış töreninde Çin Yazarlar Derneği "Asya'da Çin İnternet Edebiyatının Gelişimi Üzerine Rapor" yayınladı. Rapor, internet edebiyatının uluslararası yayılmasının gelişimini özetlemekte ve Asya'nın çeşitli yerlerinde internet edebiyatının mevcut durumunu, gelişim özelliklerini ve yayılma yollarını vurgulamaktadır.
16 binden fazla eser tercüme edildi
Rapor, Çin'in internet edebiyatının diğer ülkelere 16 binden fazla online edebiyat eseri ihraç ettiğini ve bunların yüzde 40'ının Kuzey Amerika ve Asya'yı kapsayan 150 milyondan fazla denizaşırı kullanıcıya ulaştığını gösteriyor.
Rapor ayrıca Asya'daki okuyucuların çoğunun 35 yaşın altında olduğunu ve "1995 sonrası" doğanların okur grubunun ana gücünü oluşturduğunu gösteriyor. Okuyucuların yaklaşık yüzde 60'ı lisans derecesine sahiptir ve yaklaşık yüzde 60'ı kadın okuyuculardır. Endonezya, Filipinler, Malezya ve Hindistan gibi Güneydoğu Asya ve Güney Asya ülkelerinden okuyucular toplamın yüzde 80'den fazlasını oluşturmaktadır.
Fuar alanında gençler fotoğraf çektiriyor
Z kuşağı okurları, "internet çocukları" kuşağı olarak, doğuştan dijital yaşam deneyimine sahipler, daha keskin bir ileri teknoloji algısına sahipler ve aynı yaş grubundaki yazarlarla etkileşimli ilişki kurmaları daha kolay. İnternet edebiyatın baskın bir araca dönüşmesiyle birlikte, internet romanları okumak artık sadece bir eğlence biçimi değil, Z Kuşağı için yavaş yavaş bilgi edinmenin en öncelikli yolu haline geldi.
Çin'de internet edebiyatının, denizaşırı okuyucuların Çin kültürünü ve çağdaş Çin'i anlamaları için önemli bir taşıyıcı ve pencere haline geldiği ve Çin kültürünün cazibesini sergilemede ve Çin ile yabancı ülkeler arasındaki kültürel alışverişi teşvik etmede benzersiz bir rol oynadığı söylenebilir.
Çin'de internet edebiyat platformlarında kullanıcı sayısı 500 milyonu aştı. Ülkede 2022 yılında 3 milyondan fazla internet eseri üretildi.
49. Çin İnternet Gelişim Durumuna İlişkin İstatistik Raporu, Aralık 2021 sonu itibarıyla Çin’de toplam internet kullanıcı sayısının 1 milyarı aştığını ve internet penetrasyon oranının yüzde 73’e ulaştığını gösteriyor. İnternet uygulamalarının ölçeği dünyada ilk sırada yer almaktadır. Aralık 2021 sonu itibarıyla Çin’de toplam internet edebiyatı okuru sayısı, önceki yılın aynı dönemine göre 41,45 milyon artarak 502 milyona ulaştı ve toplam netizen sayısının yüzde 48,6'sını oluşturdu.