Türkçe

Çin iç turizme dayanırken Universal Resort Bejing’in yeni gözdesi oldu

criPublished: 2021-11-15 09:15:32
Share
Share this with Close
Messenger Pinterest LinkedIn

Yasak Şehir, Çin Seddi, Cennet Tapınağı ve daha sayısı tarih ve kültür hazinesi, Çin’in başkenti Beijing’in dünyaca bilinen ikonik yüzleri. Bu kültürel mirasa şimdi bir uluslararası tema parkı ekleniyor. Son günlerde şehir sakinleri bu parka giriş bileti bulabilen şanslı kişilerden biri olmaya çalışıyor.

160 hektarlık, Vatikan Şehri'nin yaklaşık dört katı büyüklüğündeki Universal Beijing Resort'un kapıları henüz Eylül ayında açılmadan önce, binlerce kişi yapımı yirmi yıl süren park için ön açılış operasyonlarını deneyimledi. Açılış günü biletleri, 14 Eylül'de piyasaya çıktıktan sadece bir dakika sonra tükendi.

Universal Beijing Resort'ta sürükleyici bir gösteri. / Foto: CFP, CGTN

Dünyada beşinci, Asya’da üçüncü

Başkentin doğusundaki Tongzhou bölgesinde yaklaşık 46 milyar yuan (7 milyar dolar) maliyetle inşa edilen park, Universal Studios'un dünyadaki beşinci, Japonya ve Singapur'dan sonra Asya'daki üçüncü tema parkıdır.

Bu park, Shanghai Disney Resort ve Lionsgate Entertainment World'den sonra Çin'e giren en son yabancı marka. Diğer yandan, Paramount, Nickelodeon Universe, Six Flags ve Legoland gibi diğer önemli markalar, ülkenin tema parkı pazarından pay almak için yarışıyor.

Yeni tema parkı, Beijing Shouhuan Cultural Tourism Investment Co. Ltd. ve Comcast NBCUniversal'ın bir iş birimi olan Universal Parks & Resorts arasındaki ortak girişim olan Beijing International Resort Co. Ltd. tarafından işletiliyor.

Tema parklarının her zamankinden daha kazançlı hale gelmesiyle, yerel yönetimler yerel ekonomileri canlandırmaya yardımcı olmak için bu tür tesisleri - özellikle uluslararası alanda popüler olanları - memnuniyetle karşılıyor.

Temalı park “çılgınlığı”

Temalı park “çılgınlığı” bir dönem öyle bir hal almıştı ki Çin'in en yüksek planlama kurumu olan Ulusal Reform ve Kalkınma Komisyonu (NDRC), bir dönem bu alanda frene basma gereği duymuştu. “Yerel borç riskleri”, “amaçsız inşaat” ve “taklit etme” gibi sorunlardan muzdarip olduğundan şikayet edilen gelişen tema parkı endüstrisi dizginlemek isteniyordu.

2018’de açıklanan yeni kurallar, ısınan pazarın hem yurtiçinde hem de yurtdışında park geliştiricilerini proje başlatmaya teşvik ettiği bir zamanda geldi. NDRC, operatörleri "Çin hikayeleri anlatmaya" ve "belirsiz kavramlardan, amaçsız inşaat ve taklitten" kaçınmaya teşvik etti.

Sixth Tone haber sitesine konuşan sektör temsilcileri, Çin'in gelişen eğlence endüstrisinin “bir arz ve talep hikayesi” olduğunu söylüyor. Şirketler, giderek farklı deneyimler arayan ülkenin gelişen orta sınıf tüketicilerinin ceplerine bakıyor. Yurtdışından yeni oyuncular oyunda öne geçip yerel yönetimler için kazançlı bir gelir kaynağı haline geliyor.

Universal Studio Beijing Resort, Photo:VCG

İlk temalı park ilklerin şehri Shenzhen’de açılmıştı

Çin'in ilk tema parkı 1989'da faaliyete geçtiğinde, ülke yavaş yavaş yeni fikirlere açılıyordu. Shenzhen'deki Splendid China, ülkenin farklı coğrafyasını yansıtan yapay manzaralarla ziyaretçileri cezbetti ve ilk yılında 3 milyon ziyaretçi çekerek 56 milyon yuan kâr elde etti.

O zamandan beri Çin'in yerel tema parkı işletmecileri hem sayı hem de gelir açısından genişledi. Danışmanlık firması iiMedia'nın tahminlerine göre Ağustos 2019 itibariyle ülke 339 yerli tema parkına ev sahipliği yaptı ve o yıl 300 milyar yuandan fazla yıllık gelir elde edildi. CGTN’de yer alan habere göreyse Çin'de yaklaşık 3.000 tema parkı bulunuyor.

12全文 2 下一页

Share this story on

Messenger Pinterest LinkedIn