Çin ve beş Orta Asya ülkesi, kader birliği inşasında yeni bir döneme girdi
Kadim İpek Yolu üzerindeki kervanlar günümüzde halklar arasındaki temas ve ziyaretlere dönüştü. Çin ve beş Orta Asya ülkesi arasında 62 kardeş şehir ilişkisi kuruldu. Her yıl yüz binlerce kişi karşılıklı ziyaretler yaparak 2 bin yıldır süren dostluk hikâyesini sürdürüyor.
Tacikistan’ın Duşanbe kentinde bulunan Luban Atölyesi’ndeki öğretmen ve öğrenciler.
Anhui eyaletinin Hefei kentinde Özbek öğrenci Mila, Çinli ilkokul öğrencilerine ücretsiz olarak müzik öğretiyor.
Çin ve beş Orta Asya ülkesi, halklarının temel çıkarlarından ve parlak bir gelecek arzusundan hareket ederek, Çin-Orta Asya Kader Birliği’ni inşa etme planıyla açık, şeffaf, karşılıklı yarara dayalı, eşit ve pragmatik bir işbirliği mekanizması tesis etmek için çaba göstermekte.
Çin ile Orta Asya ülkeleri arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana geçen 31 yılda, 6 ülkenin liderleri ilk defa yüz yüze bir zirve gerçekleştirdi. Xi Jinping, zirvede öneriler ve inistiyatifler ortaya koyarak, ilişkilerin yeni çağdaki rotasını çizdi.
Çin ile Orta Asya ülkeleri kader birliği tesis etmeye çalışıyor
Xi Jinping, zirvede yaptığı konuşmada “Çin ve Orta Asya, birbiriyle yardımlaşan, dayanışma içinde bulunan ve karşılıklı güvene sahip bir birlik inşa etmeli; ortak kazanca dayalı ve karşı tarafın başarı kazanmasına yardım eden bir birlik inşa etmeli; çatışmalardan uzaklaştıran ve barış içinde yaşamayı sağlayan bir birlik inşa etmeli; birbirini yakından tanıyan, aynı fikir ve eylemlere sahip bir birlik inşa etmeli.” dedi.
Xi Jinping, aynı zamanda ekonomik ve ticari ilişkileri genişletme, bağlanırlığı artırma, enerji işbirliğini yoğunlaştırma, yeşil inovasyonu hızlandırma, kalkınma becerilerini yükseltme ve bölgesel barışı koruma önerilerinde bulundu.
Zirveyi takip eden Özbek gazeteci, Çinli oyuncularla özçekim yapıyor.
Söz konusu görüş ve öneriler, insanlığın kader birliği inşası anlayışının Orta Asya bölgesindeki somut bir örneği oldu.