Türkçe

Antik Çin’de Güz Ortası Bayramı’ndaki ilginç gelenekler

CMGPublished: 2022-09-09 15:16:38
Share
Share this with Close
Messenger Pinterest LinkedIn

Güz Ortası Bayramı, Çinlilerin geleneksel Ay Takvimi'ne göre, her yılın 8. ayının 15'inde kutlanır. Bu gün, sonbahar mevsiminin ortası olarak kabul edilir. Çinliler, Güz Ortası Bayramı’nda Ay'ın en yuvarlak, en büyük ve en parlak halini aldığına inanırlar. Dolunay birleşmenin sembolü olarak kabul edildiği için de, Güz Ortası Bayramı'nda bir ailenin tüm üyelerinin bir araya gelmesi geleneği vardır.

Güz Ortası(中秋) karakteri ilk olarak bürokrasi ve organizasyon teorisi hakkındaki “Zhou Ayinleri”((Çince:周禮; pinyin: Zhōu lǐ) adlı kitapta geçmiştir. Güz Ortası Bayramı Tang Hanedanı’nda (618-907) ulusal çapta kutlanan bir bayram haline geldi.

Eski Çinliler bu bayramda soğuğu karşılama ve Ay’a tapma etkinliklerini düzenlerlerdi. Ay’a tapma töreninde mutlaka Ay Çöreği ve nilüfer çiçeği şeklindeki karpuz dilimleri bulundurulurdu.

Mehtabın altında Ay Tanrısı’nın heykeli koyulup kırmızı mum yakılırdı. Ev hanımları Ay Çöreklerini keserek evde ya da dışarıda olan her aile ferdine bir dilim ay çöreği hazırlardı. Aile fertleri mehtabı seyrederek ay çöreğinin tadına varmaktan zevk alırlardı.

Ritüellerle dolu Güz Ortası Bayramı

Ay Çöreği yeme

“Luo Zhong Jian Wen”(Çince:洛中见闻)adlı tarihi kitapta, Tang Hanedanı döneminde Xizong, Güz Ortası Bayramı'nda bir defa Ay Çöreği yiyince çok beğenmiş ve saraydaki aşçıların kırmızı ipek parçalarıyla Ay Çöreklerini sarıp Keju adı verilen devlet memuriyet sınavını kazananlara dağıtılmasını istemiş. Bu kitap, Ay Çöreğiyle ilgili en erken kayıttır.

Song (960-1276) Hanedanı dönemine gelince Ay Çöreğine "lotus yaprağı" ve "lotus" gibi isimler de kondu, görünüşü de daha hoş oldu.

Song döneminden sonra Ay Çöreğinin tadına daha büyük önem verilmeye başlandı, çöreğin yüzeyindeki desenlere Ay Sarayı ile ilgili efsane de dahil edildi. Desenler önce kağıt üzerine çizilip sonra çöreğin yüzeyine yapıştırılırdı. Sonra tahta kalıp kullanılmaya başlandı. Dolunay birleşmenin sembolü olduğu için, Ay Çöreği bir çeşit yemek olarak yenir, Ay'a tapılır, akraba ve yakınlara hediye edilirdi.

Yuan (1206-1368) Hanedanı’nın ilk döneminde imparator halkın isyan etmesinden korktuğu için, her 10 ailenin gözetimi için bir asker görevlendirme ve 10 ailenin tek bir bıçak kullanması gibi politikalar uyguluyordu. Buna dayanamayan halk, Güz Ortası Bayramı'nda hediye verme fırsatından yararlanarak, Ay Çöreklerinin içine, mumla sarılan ve üzerine isyan yemini yazılan birer kağıt parçası koymuş, çöreğin dibinde imalı başka bir kağıt da yapıştırılmış.

Fenerleri yakma

Güz Ortası Bayramı'nda gökte ayna gibi dolunay ile yerde berrak su güzel bir tablo oluşturur. Ancak bunlarla yetinmeyen Çinliler, fener yakarak bayrama renk katar. Hunan ve Guangdong eyaletlerinde Çinilerle pagoda yapılıp, üzerinde fenerler yakılması geleneği vardı. Jiangsu ve Zhejiang bölgelerinde fener teknesi yapma geleneği vardı.

Fener yakmayı en sevenler, Guangdonglulardır. Meyve, kuş, hayvan, balık ve böcek desenli veya "Güz Ortası Bayramı Kutlu Olsun" yazılı fenerler, bayramdan 2 hafta önce hazırlanırdı. Ortasında bir mum yakılan fenerler bambu direğine, balkona veya dam saçaklarına asılırdı. Kimileri, küçük fenerleri istediği gibi şekillendirirdi. Zengin aileler ise birkaç metre yüksekliğe fener asıp, fenerlerin altında ailece eğlenirdi.

1234全文 4 下一页

Share this story on

Messenger Pinterest LinkedIn