Hangzhou'daki Çay Müzesi'nde leziz bir serüven
Çay kültürü Çin medeniyetinde önemli bir yer tutar. Çay, tarihten beri Çinlilerin günlük yaşamlarının bölünmez bir parçasını oluşturur.
Çin Çay Müzesi, Çin'in ünlü turistik kentlerinden Hangzhou'nun ücra bir bölgesinde yer alır. Müze, Çin'deki çok eski zamanlara dayanan çay tarihi ile zengin çay kültürünü birleştirir. Müzenin bulunduğu Longjing Çay Bahçesi, Çin'in ünlü çaylarından Longjing çayının üretim merkezlerinin başında gelir. Longjing çayı; yeşil rengi, mis kokusu ve yapraklarının güzel şekliyle dünyaca ünlüdür.
Longjing Çay Bahçesi’nde yer alan Çin Çay Müzesi, Nisan 1991'de hizmete açıldı. Toplam 37 bin metrekarelik bir alan içinde kurulmuş olan müze, zarif ve sakin bir ortama sahiptir ve sırtı yeşil sıradağlara dayanır. Müzede sıralı yapılar, siyah taşlarla döşenmiş yollar, tertemiz çeşmeler ve süs taşları bulunur. Müzenin tasarımı, Yangtze Nehri’nin alt kesimine özgü tipik bir bahçecilik tarzını yansıtır.
Çin Çay Müzesi’nde "Çay Tarihi", "Çay Çeşitleri, "Çay Yetiştirmeciliği", "Çay Demleme ve İçme Gereçleri", "Çay Gelenekleri" ve "Uluslararası Değişim Merkezi" olmak üzere 6 bölüm vardır. Bunların yanı sıra, müzede bir de çayhane bulunur. Turistler, burada farklı çayların tadına bakabilir. Müze, Çin'deki zengin çay kültürünü tanıtmak için uyguladığı birçok yöntemle kendi alanında öncü konumundadır.
Öncelikle müzenin "Çay Tarihi" bölümüne gidelim. Aslında Çin, dünyada çayı keşfeden ülkedir. Çin'deki çay kültürü, insan ve doğayı birleştirme düşüncesini en güzel yansıtan kültürdür. Çin halkı, çayın kalpteki sıkıntıları giderdiğine ve kişiyi yeniden doğaya döndürdüğüne inanır.
Tarihi kayıtlarda Çin'de çayı keşfeden kişinin adı Shen Nongshi olarak geçiyor. Çin'in tarım tanrısı olarak kabul edilen Shen Nongshi, çeşitli tarım ürünlerini araştırırken çayın şifalı özelliklerini ve içilebilir olacağını tespit etmiş. Hikâyeye göre, Shen Nongshi geleneksel Çin tıbbi bitkileri üzerinde araştırma yaparken 72 kez zehirlenmiş. Daha sonra şans eseri çay yapraklarını demleyip içince vücudunun tüm zehri dışarı attığını görmüş.
Aslında Çin'in Han Hanedanı öncesinde çay ağaçlarının hemen hemen hepsi yabani ortamda büyüyordu. Bu nedenle Çin'in güney kesiminde günümüzde bile yabani çay ağacı görebilirsiniz. "Çay Tarihi" bölümünde Yunnan eyaletindeki eski bir çay ağacının fotoğrafını da inceleyebilirsiniz. 32 metre yüksekliğindeki bu ağacın yaşı bin 700’dür.
Çin'de çay ilaç, yemek ve içecek olmak üzere üç amaçla kullanılır. Çin'in güney sınırında bulunan Yunnan eyaletinde yaşayan Jinuo etnik grubu çay yapraklarını taze taze yer.
Çay, Çin'in Tang Hanedanı döneminde tarihi İpek Yolu aracılığıyla Batılı ülkelere satılmıştır. Daha sonra çay, İngiltere gibi bazı Avrupa ülkelerinde de tanınmış, hatta bir zaman içki yerine geçmiştir. Çin'in son hanedanı olan Qing Hanedanına gelindiğinde, ülkenin dört köşesinde çayhaneler ve çay fabrikaları kurulmuştur. Böylece çay, artık olgunlaşan bir sektör haline gelmiştir. Çayın Çin'in sınır bölgelerindeki ormanlarda keşfedilmesinden iç kesimdeki medeni toplumda tanınmasına kadar geçen uzun süreçte sayısız zorluklardan geçilmiştir. Çay kültürü, Çin milletinin zekâsını ve yaşam felsefesini çok iyi yansıtır.
Çin Çay Müzesi'nin "Çay Tarihi" bölümünü gezdikten sonra, müzenin "Çay Çeşitleri" bölümüne gidebiliriz. Bu bölümde çay hakkında bilgi verilir. Burada yeşil çay, siyah çay, Wulong çayı, çiçek çayı ve Jinya çayı olmak üzere 6 çeşit çay bulunur.