Türkçe

Her Hafta Bir Hikâye (37) Xi Jinping’in ayak izleri: Fujian (1)

CMGPublished: 2022-09-13 09:35:29
Share
Share this with Close
Messenger Pinterest LinkedIn

Xi Jinping, 1985 yılının haziran ayında Hebei eyaletindeki küçük bir ilçe olan Zhengding'den ayrıldı ve Çin'in güneydoğu kıyısındaki Fujian eyaletinde çalışmaya başladı. Xi Jinping, Fujian'da 17 yıldan fazla süre görev yaptı. Xi, sırasıyla Xiamen şehri, Ningde bölgesi, eyaletin merkezi Fuzhou’da önemli görevlerde bulundu. Şimdi, Xi Jinping'in Fujian'daki hikâyesini paylaşacağız.

"Uyuyan ormanı" "yeşil banka"ya çevirdi

"Dur!"

2000 yılında, sakin bir gecede, Fujian eyaletinin Wuping ilçesine bağlı Jiewen köyünde ilginç bir olay yaşandı. ÇKP köy komitesi sekreteri Li Yongxing, ağaç kesen kişileri elinde fenerle kovaladı.

Li Yongxing "O dönemde, dağlık bölgedeki ağaçlar kamuya aitti ve kimsenin umurunda değildi. Bir ağacı satıp elde edilen para, üç kişilik bir ailenin bir ay boyunca sebze almasına yetiyordu." dedi. Li, "Köylüler paraları olmadığında ağaç kesip para karşılığında satıyordu. Dağ çıplak kalmıştı. Yağmur yağdığında, aşağılara sapsarı çamurlu sular aktı." ifadesini kullandı.

Fujian, Çin’in ağaçlar ve ormanlık alan açısından zengin olan güneydoğu kıyısında yer alıyor. Dağların ve ormanların nasıl birer kaynağa dönüştürüleceği, dönemin eyalet valisi Xi Jinping’in en çok ilgilendiği hususlardan biriydi.

Fujian eyaletinin Wuping ilçesine bağlı Jiewen köyü

Ocak 1989’da, Fujian eyaletinin ÇKP Ningde Komitesi Sekreteri olarak görev yapan Xi Jinping, "Doğu Min’in ( Min: Fujian’ın kısa adı) yeniden canlanması ormanlara bağlı” başlıklı bir makale yazdı. Xi, makalesinde bölgedeki ekonomik gelişme potansiyelinin açığa çıkarılmasının dağlara, refahın gerçekleştirilmesinin de ormanlara bağlı olduğunu söyledi. Xi, ayrıca ormanın bir "su deposu", "para kasası" ve "tahıl deposu" olduğuna dikkat çekti.

Bu ifadelerin, Xi Jinping'in orman reformuna ve ekolojik medeniyete dair fikirlerinin tomurcukları olduğu söylenebilir. Ormanlar geliştirilerek, "su deposu" olarak kaynağında suyu koruyabilir, "para kasası" olarak yeşil bir zenginlik yaratabilir ve "tahıl deposu" olarak ekolojik ürün hasadını artırabilir.

Bu görüşler, söz konusu dönem için önemli bir yenilikti. 2001 yılında, Wuping ilçesi, Fujian eyaleti tarafından orman mülkiyeti reformu için pilot ilçe olarak tanımlandı.

Fujian eyaletinin Wuping ilçesinin bugünkü görünümü

Wuping ilçesine bağlı Jiewen köyünün o zamanki sekreteri Li Yongxing, beklenen fırsatın geldiğini düşündü ve köylülerle birlikte adım atmaya cesaret gösteren ilk kişi oldu. Aynı yılın 30 Aralık gününde Li Guilin adlı köy sakini, Çin Halk Cumhuriyeti'nin orman kullanma izin belgesinin yeni versiyonunun ilk sahibi oldu. Belge üzerinde, orman arazisinin mülkiyetinin Jiewen Köy Komitesi'ne, arazi kullanım hakkının, orman ve ağaçların mülkiyet ve kullanım hakkının ise Li Guilin'e ait olduğu açıkça belirtildi.

Jiewen köyü sakini Li Guilin, 30 Aralık 2001'de Çin'in Orman Kullanma İzin Belgesi’nin yeni versiyonunu aldı.

Jiewen köyü "Ülkede orman reformu politikasının çıkış noktası" oldu.

Orman reformu Wuping ilçesinde başlamış olsa da yerel yöneticilerin hâlâ birçok endişesi vardı. Gerçekten eyleme geçen köy sayısı, toplamın yarısına bile ulaşmamıştı, köylüler tedirgindi. Belge geçerli miydi? Kendilerine dağıtılan araziler geri alınacak mıydı? Reformlar zorlukla ilerliyordu.

Köylülerin ve köy yöneticilerinin şüphelerini duyan Xi Jinping, bizzat köye giderek durumu araştırmaya karar verdi. 20 Haziran 2002'de Xi Jinping, Wuping ilçesine gitti. Eyalette iki yıl boyunca vali olarak görev yapan Xi, ilçeyi dördüncü kez ziyaret ediyordu.

Wuping’e hemen bir reform çalışmaları toplantısı düzenlendi.

Jiewen, ulusal orman reformu politikasının uygulandığı ilk köy oldu

29 Ağustos'ta, Xi Jinping'in masasına "orman reformu" konulu bir çalışma raporu sunuldu. Orman açısından zengin olan Fujian’da bu dönemde orman kayıt sistemi, ormancılık yatırım ve finansman mekanizması, idari yöntemler, sirkülasyon ve diğer destekleyici reformlar üzerinde çalışmalar başlatıldı.

Wuping ilçesinin bugünkü görünümü

Bahsi geçen orman reformu politikasının uygulanmasından 15 yıl sonra Fujian'daki ormanlara ne oldu? Ormanları koruyan çiftçiler bundan ne fayda sağladı? Gelecek programda öğrenebilirsiniz.

Share this story on

Messenger Pinterest LinkedIn