Türkçe

Çin, veri hesaplama gücünde dünya ikincisi

CMGPublished: 2022-07-11 10:32:33
Share
Share this with Close
Messenger Pinterest LinkedIn

Çin Sanayi ve Bilişim Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, Çin, veri hesaplama kapasitesi açısından ABD’nin ardından dünyada ikinci sırada yer alıyor.

Uzmanlar, Çin’in veri hesaplama gücünün artmasının, dijital ekonominin gelişimine büyük destek vereceği kanısında.

Veri hesaplama gücü 140 EFlops’u aştı

Çin Sanayi ve Bilişim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, son 5 yılda Çin’in veri hesaplama gücünün yıllık ortalama artış hızının yüzde 30’u aştığı belirtildi.

Verilere göre, 2021 yılı sonu itibariyle Çin’de kullanımdaki veri merkezlerindeki toplam sunucu sayısı 19 milyonu bulurken, sunucuların toplam depolama kapasitesi 800EB’ye, hesaplama gücü ise 140 EFlops’a ulaştı. Buna paralel olarak, 2021 yılı sonu itibarıyla ülkede kullanılan mega veya büyük ölçekli veri merkezi sayısı 450’yi aştı. Akıllı bilgi işlem merkezlerinin toplam sayısı da 20’yi geçti.

Veri hesaplama gücü, dijital ekonomiye hız verecek

Çin Sanayi ve Bilişim Bakan Yardımcısı Zhang Yunming, "Dijital ekonomi çağıyla birlikte, veri hesaplama gücünün destekleyici rolü daha da öne çıktı. Veri hesaplama gücü, dijital ekonomi çağında yeni bir üretici güç olarak, dijital yönetim inşasına ve tüm sektörlerin dijitalleşmesine hız katacak. Sanayi ve Bilişim Bakanlığı, veri hesaplama gücüyle ilgili altyapının inşasını daha da hızlandıracak, kritik teknolojilerin geliştirilmesini teşvik edecek.”dedi.

2012-2021 yılları arasında Çin’de dijital ekonominin büyüklüğü 11 trilyon yuandan 45 trilyon yuana ulaştı. Dijital ekonominin GSYİH’deki payı ise yüzde 21,6’dan yüzde 39,8’e yükseldi. Çin’de veri hesaplama gücüyle ilişkili endüstriyel zincirin büyüklüğü ise 2 trilyon yuanı aştı.

Veri hesaplama gücüyle ilgili ulusal strateji

Veri, toprak, emek ve sermayenin ardından yeni bir üretim faktörü olarak kabul ediliyor. Veri hesaplama gücünün geliştirilmesi, Çin’in ulusal stratejik planına da dâhil edilmiş durumda.

Buna ilave olarak, veri hesaplama gücünü ülkenin batı bölgesine yönlendirmeyi hedefleyen bir ulusal stratejik plan şubat ayında resmen başlatıldı.

Çin’de veri merkezleri gibi veri hesaplama ile ilişkili altyapı tesisleri, ülkenin doğusundaki nispeten daha gelişmiş sahil bölgelerinde yoğunlaşıyor.

İstatistiklere göre, Beijing, Shanghai ve Guangdong’da bulunan veri merkezi sayısı, ulusal toplamın yüzde 26’sına tekabül ediyor.

Ne var ki veri merkezleri, genel olarak geniş alanları kapsıyor ve büyük miktarda elektrik tüketiyor. Dolayısıyla veri merkezlerinin, ağırlıklı olarak toprak ve enerji kaynakları üzerindeki baskının arttığı doğu bölgelerinde gelişmesi de sürdürülemez bir hâl alıyor. Buna mukabil, Çin’in batı bölgeleri geniş arazilerin yanı sıra, su, rüzgâr ve güneş gibi zengin yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip.

Veri hesaplama gücünün batı bölgelerine yönlendirilmesi, bir yandan sektörün yeşil ve düşük karbonlu gelişimine imkân sağlayacak, diğer yandan da söz konusu bölgelerde dijital ekonomi endüstri kümeleri oluşturulmasıyla bölgesel ekonominin canlanmasına destek olacak.

Share this story on

Messenger Pinterest LinkedIn