Her Hafta Bir Hikâye(25) Shakespeare'i aramak
“‘Olmak ya da olmamak, işte bütün mesele bu.’ Hamlet'in bu sözü bende derin bir izlenim bıraktı.
16 yaşındayken, Beijing’den Sha’anxi eyaletinin kuzeyindeki küçük bir köye gittim. Gençiliğimi 7 yılını, orada bir köylü olarak geçirdim. O dönemde Shakespeare'nin "Bir Yaz Gecesi Rüyası", "Venedik Taciri", "On İkinci Gece", "Romeo ve Juliet", "Hamlet", "Othello", "Kral Lear" ve "Macbeth" eserlerini okudum.
Shakespeare'nin yazılarındaki ilgi çekici hikâyeler, gerçekçi karakterler ve dokunaklı noktalar beni büyüledi. Gençken, Sha’anxi'nin kuzeyindeki çorak arazide "olmak ya da olmamak " sorusuna cevap arıyordum. Sonunda, kendimi vatanıma ve halka adama yönündeki inancımı oluşturdum. Shakespeare'in eserlerini okuyan herkesin, yazarın olağanüstü yeteneğini fark etmekle kalmayacağına, yaşama dair derin bir ilham alacağına inanıyorum.
Çin tarihindeki Ming Hanedanı döneminde yaşamış oyun yazarı Tang Xianzu, "Doğu'nun Shakespeare'i" olarak bilinir. Tang’ın “Şakayık Köşkü”, “Mor Firketenin Öyküsü”, “Nanke'nin Öyküsü” ve “Handan'ın Öyküsü” gibi drama eserleri tüm dünyaca bilinir. Tang Xianzu ve William Shakespeare, farklı coğrafyalarda, aynı dönemde yaşamıştır. Her iki yazar da 1616 yılında dünyaya gözlerini yummuştur. Önümüzdeki yıl (2016) ölümlerinin 400. yıl dönümünde anılacaklar. Çin ve İngiltere, iki halk arasındaki temasları yoğunlaştırmak ve karşılıklı anlayışı derinleştirmek için bu iki edebiyat devini birlikte anabilir.”
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bu sözleri Ekim 2015’te yaptığı Londra ziyareti esnasında sarf etti.
William Shakespeare ve Tang Xianzu, "Devler Çağı"nda "çağın devleri"dir. İnsanlığın onuruna, değerlerine ve gücüne övgüleriyle Batı Rönesansı’nın ve Doğu’nun beşeri ve kültürel aydınlanmasında "çağın ruhunu" yansıtmaktadırlar. Sanatın büyüsü ve cazibesiyle onlar sadece bir ülkeye değil, tüm dünyaya aittir.
Xi Jinping'in İngiltere ziyaretinin ardından, Tang Xianzu’nun dünyaya geldiği Fuzhou şehri, William Shakespeare’in doğum yeri olan Stratford-on-Avon’daki vakfa, iki yazarın birlikte olduğu bronz bir heykel armağan etti. Shakespeare'in eski konutuna yerleştirilen heykelden bir adet de Fuzhou’daki Tang Xianzu Anıt Salonu’nda bulunuyor. Heykel, Çin ile İngiltere arasındaki kültürel alışverişin bir tanığı olarak görülüyor.