400 milyon Çinli bu diziyi izledi
50 yıl önce aynı mahallede yaşayan gençler
Mahallenin gençleri yıllar sonra bir araya geldi
Zhou ailesinin üç kuşağının, komşularının ve arkadaşlarının sevinç ve hüzün dolu hikâyeleri, Çin’de son 50 yılda yaşanan siyasi, ekonomi ve kültürel değişimleri de yansıtıyor. Kültür Devrimi’nde gençlerin kırsal bölgelere gönderilmeleri, üniversite sınavının yeniden yapılması ve Reform ve Dışa Açılma politikasının uygulanması gibi yakın tarihin önemli hadiseleri izleyicilerin gözleri önüne getirildi.
Çinli yazar: Eski kuşağa saygımı sunmak istedim
Ömür Yolculuğu’nun gördüğü büyük ilgi, dizinin uyarlandığı roman hakkında da merak uyandırdı. Roman, kısa sürede en çok satılan kitaplar arasına girdi.
Romanın yazarı 73 yaşındaki Liang Xiaosheng, bu romanla 2019 yılında “Maodun Edebiyat Ödülü”ne layık görüldü. Romanla Çin vatandaşlarının yakın tarihte neler yaşayarak bugünlere geldiğini aktarmak istediğini kaydeden yazar, “Yazdıklarımla 50 yıl önce emek vermiş Çinli işçilere saygımı sunmak istedim.” dedi.
Çin’in başlıca video platformlarından Aiqiyi tarafından açıklanan verilere göre, Ömür Yolcululuğu dizisini izleyenlerin yüzde 50’sinden fazlası 30 yaşın altında.
Liang, “Diziyi seyreden gençler kendi babalarını, hatta dedelerini ve ninelerini daha iyi anlayabilirse, nesiller birbirini daha yakından tanıyabilirse başarılı olduk demektir.” diye konuştu.