Türkçe

RMB tahvillerine ilgi "Çin piyasasının cazibesini" gösteriyor

criPublished: 2022-03-18 16:27:23
Share
Share this with Close
Messenger Pinterest LinkedIn

Yabancı kuruluşların ellerinde tuttukları RMB tahvillerinin ocak ayı itibarıyla art arda on aydır yükseldiği bildirildi.

RMB tahvillerinin yabancı yatırımcıların gözdesi hâline gelmesi, Çin piyasasının cazibesini koruduğunun da ispatı olarak değerlendirildi.

Yabancı kuruluşların elindeki RMB tahvilleri 66 milyar yuan arttı

Bond Connect şirketi tarafından açıklanan verilere göre, ocak ayı itibarıyla Çin dışındaki ülkelerden kuruluşların elindeki RMB tahvilleri 66 milyar yuan artarak 4 trilyon yuana yükseldi.

Bunun yanında, aynı ay Çin’in bankalar arası tahvil piyasasına altı yeni yabancı kuruluş girerken, toplam yabancı kuruluş sayısı bin 21’e çıktı.

Yabancı yatırımcıların RMB tahvillerine ilgisinin giderek yoğunlaşması, Çin piyasasına duyulan güveni de yansıtıyor. Bu güvenin arkasında da Çin ekonomisinin salgın döneminde diğer ülkelerden daha erken toparlanması, tahvil piyasasının sürekli açık kalması, yuan cinsi varlıkların görece yüksek getiriye sahip olması ve riskler karşısındaki direncinin artması gibi faktörler bulunuyor.

RMB, küresel yatırımcıların riskleri azaltması için önemli

Uluslararası ortamdaki belirsizlik unsurları karşısında yuan cinsi varlıklar, küresel aktörlerin yatırım risklerini azaltması için önemli bir seçenek hâline geldi.

Çin’de COVID-19 salgınının kontrol altına alınması ve ekonominin toparlanmasıyla yuan cinsi varlıklar da uluslararası yatırımcılar tarafından "güvenli liman" olarak kabul edilmeye başladı.

Diğer yandan, dünyanın önde gelen ekonomileri, salgının etkilerini azaltmak amacıyla büyük ölçekli mali ve parasal teşvik politikaları izlerken, Çin ise normal makro ekonomik politikalarını sürdürdü. Bu bağlamda, RMB devlet tahvillerindeki pozitif getiriler korundu, bu da küresel ölçekte güvenli varlıkların eksikliğini telafi etti.

Küresel finans piyasalarındaki büyük dalgalanmalar devam ederken, Çin’in uyguladığı ihtiyatlı para politikası sayesinde, RMB kurunun da istikrarı korundu.

Veriler, 2018-2021 yılları arasında Çin’in döviz piyasasındaki 973 işlem gününün 485’inde RMB'nin ABD Doları karşısında değer kazandığını, 487’sinde ise değer kaybettiğini gösterdi. Bir işlem gününde ise kurda denklik yaşandığı görüldü.

Kurdaki istikrar, yuan cinsi varlıklar için de sağlam bir temel oluşturduğu gibi, Asya ve hatta dünyanın ekonomik ve finansal işleyişindeki istikrarın korunmasına katkıda bulundu.

Çin’in finans piyasası dışa açılmayı genişletiyor

Çin’in finans piyasasının dışa açılma seviyesini yükseltmesi, uluslararası kuruluşlardan da giderek daha geniş kabul görüyor. Öte yandan, Çin’e giren yabancı sermayenin de hızla artması dikkat çekiyor.

Çin, son yıllarda, uluslararası yatırımcılara daha uygun bir yatırım ortamı yaratmak ve yabancı kuruluşların ellerindeki RMB tahvillerini artırmalarını sağlamak için etkili önlemler aldı.

Çin, zengin tahvil türleri, güvenli ve verimli altyapı tesisleriyle dünyanın en büyük ikinci tahvil piyasası konumuna oturdu.

Çin tahvil piyasalarında yabancı sermayenin payının daha yükselmesi için büyük bir potansiyel mevcut. Bunun dışında, yabancı yatırımcılar ellerinde devlet tahvilleri gibi basit nitelikli tahviller tutmayı tercih ediyor. Yabancı yatırımcıların ellerindeki RMB tahvillerinden yüzde 68’ini devlet tahvilleri oluşturuyor.

Önümüzdeki dönemde Çin'in tahvil piyasasının dışa sürekli açılmasıyla, tahvillerin finans piyasasına yabancı yatırım çekmenin önemli yollarından biri olması bekleniyor.

Share this story on

Messenger Pinterest LinkedIn