Türkçe

“RCEP sadece düşük tarife değil, bütünleşik standartlar da getirecek”

criPublished: 2022-01-06 19:37:50
Share
Share this with Close
Messenger Pinterest LinkedIn

Dünyanın en geniş çaplı serbest ticaret anlaşması konumundaki Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) anlaşması 1 Ocak’ta resmen hizmete girdi.

Çin’in Shandong eyaletinin Qingdao kentinde yer alan RCEP İnovatif Pilot Üssü’ndeki gümrük memurları, 1 Ocak sabahı Japonya’ya ihraç edilecek kalsiyum klorür için menşe şahadetnamesi verdi. Böylece, Çin’de ilk RCEP menşe şahadetnamesi verildi. Söz konusu menşe şahadetnamesi alan işletme, yaklaşık 10 bin yuanlık vergiden muaf oldu.

Aynı saatlerde RCEP’e üye diğer ülkeler de menşe şahadetnameleri vermeye başladı. Böylece, dünyada en geniş nüfusu ve en büyük ekonomik ve ticari ölçeği kapsayan serbest ticaret anlaşması resmen yürürlüğe girdi.

Bölgedeki ürünlerin yüzde 90’ı gümrük vergisinden muaf olacak

Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Feng konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, RCEP’in Çin de dahil olmak üzere bölgedeki işletmelere ve tüketicilere somut faydalar sağlayacağını kaydetti.

Gao Feng, RCEP tamamen hizmete girdikten sonra bölgedeki mal ticaretinin yüzde 90’ından fazlasına kademeli olarak sıfır tarife uygulanacağını belirtti.

Gao Feng, Japonya’nın Çin’e ihraç ettiği malların yüzde 86’sının sıfır tarifeye ulaşacağını ve Çin’in de Japonya’ya ihraç ettiği malların yüzde 88’inin sıfır tarifeden yararlanacağını ifade etti.

Edinilen bilgiye göre, yeni tarife uygulamalarının en fazla etkileyeceği mallar arasında, mekanik aletler, plastik ürünler, motor ve elektrikli ekipman, tekstil ürünleri ile çanta ve valizler yer alıyor.

Çin-RCEP ticareti 11 trilyon yuana yaklaştı

Çin Gümrükler Genel İdaresi tarafından kısa süre önce açıklanan veriler, Çin ve RCEP’nin diğer 14 üyesi arasında Ocak-Kasım aylarında gerçekleştirilen dış ticaret hacminin 10 trilyon 960 milyar yuana (1,7 trilyon ABD doları) ulaştığını ve bu hacmin ülkenin toplam dış ticaret hacminin yüzde 31’ini oluşturduğunu gösteriyor.

RCEP kapsamında Çin, Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda ile ASEAN’a üye 10 ülke yer alıyor.

RCEP, Brunei, Kamboçya, Laos, Singapur, Tayland, Vietnam, Çin, Japonya, Yeni Zelanda ve Avustralya için 1 Ocak 2022’de resmen yürürlüğe girdi. Anlaşmanın Güney Kore’ de ise 1 Şubat’ta yürürlüğe girmesi bekleniyor.

“RCEP sadece tarife düşüşü değil, bütünleşik standartlar da getirecek”

RCEP’nin daha düşük tarifenin yanı sıra, bölgedeki ülkelere ticaret alanında bütünleşik standartlar da getirmesi bekleniyor. Uluslararası Ticaret ve Ekonomi Üniversitesi’ne bağlı Dünya Ticaret Örgütü Araştırma Enstitüsü Başkanı Tu Xinquan, “Çin’in Japonya ve Güneydoğu Asya ülkeleriyle aynı anlaşmaya taraf olmasıyla birlikte, menşe şahadetnamesi, gümrük işlemleri, kontrol, karantina ve teknoloji konusunda bütünleşik standartlar oluşturulacak. Bu durum da ilgili ülkelerdeki işletmelere daha istikrarlı, serbest, kolay ve nitelikli bir iş ortamı sağlayacak.” dedi.

RCEP sayesinde üye ülkelerin ihracat hacminin 2030 yılı itibarıyla 519 milyar doları geçeceği öngörülüyor.

Share this story on

Messenger Pinterest LinkedIn