Türkçe

Japonya radyoaktif atık su boşaltma planının “dur” düğmesine derhal basmalı

cri2022-04-12 20:59:52

Japonya hükümeti, Fukuşima Nükleer Santrali’nin radyoaktif atık suyunu denize boşaltma kararını 13 Nisan 2021 tarihinde ilan etmişti. Bu gelişmeden bir yıl sonra Tokyo Elektrik Şirketi, uluslararası toplumdan gelen eleştirilere ve 180 binden fazla Japon vatandaşının ortak muhalefetine rağmen, radyoaktif atık suyun okyanusa boşaltılmasında kullanılacak olan boru hattını Nisan ayı ortasında inşa etmeyi planladı. Japon basınında yer alan haberlere göre, inşa planının yer üstü kısmı tamamlanan boru hattının hazırlıkları devam ediyor. Plana göre, 2023 yılının ilkbaharında radyoaktif atık su resmen okyanusa bırakılacak.

Radyoaktif özellikli işlenmiş atık suyun okyanusa boşaltılması sadece Japonya’nın özel meselesi olmakla kalmıyor, bu husus aynı zamanda küresel okyanus ekolojisinin güvenliği ve tüm dünyadaki insanların yaşamını ve sağlığını yakından ilgilendiriyor.

Şu anda Fukuşima Nükleer Santrali’nde depolanan 1 milyon 250 bin tondan fazla nükleer atık mevcut. Japon tarafı radyoaktif atık suyu okyanusa boşaltmadan önce arıtacağını iddia etse de, uzmanlar bunun deniz organizmalarında radyoaktif izotopların tutulmasına ve daha sonra insan vücudunda birikmesine yol açabileceğine dikkat çekti.

Bilim insanları ayrıca, Fukushima kıyılarındaki dünyanın en güçlü okyanus akıntıları göz önüne alındığında, radyoaktif maddelerin, serbest bırakıldığı tarihten itibaren 57 gün içinde Pasifik Okyanusu'nun çoğuna ve 10 yıl sonra da dünya okyanuslarının tamamına yayılacağını tahmin ediyor.

Dünya, insanlığın ortak evidir. Gelecek nesiller için, Japon tarafı radyoaktif atık suyu okyanusa boşaltma yönündeki hatalı kararı derhal iptal etmeli ve “dur” düğmesine bir an önce basmalıdır.

Close
Messenger Pinterest LinkedIn