Türkçe

Çin’in dış ticaretinin çarpıcı performansının sırrı

cri2022-01-15 15:50:24

Çin Genel Gümrük İdaresi’nden dün verilen bilgiye göre, 2021 yılında Çin’in dış ticaret hacmi 6 trilyon 50 milyar dolara ulaşarak tarihin en yüksek seviyesine çıktı.

Dış ticaret, sadece bir yıl içinde önce 5 trilyon dolar seviyesini, sonra 6 trilyon doları aşarken, Çin’in dünyanın en büyük ticaret ülkesi konumu daha da güçlendi.

Peki, türlü meydan okumaya rağmen Çin’in dış ticaretinin art arda büyük başarılara imza atmasının ardında yatan sır ne?

İlk olarak, Çin hem COVID-19 salgınıyla mücadelede hem de ekonomik toparlanmada dünyaya öncülük etti. Özellikle üretim ve tüketimdeki yükseliş, dış ticaretin istikrarlı büyümesine destek sağladı.

Çin ekonomisi, geride kalan iki yıldan uzun sürede salgının getirdiği baskıları etkin şekilde ortadan kaldırdı, direncinin büyüklüğünü gösterdi ve uzun vadeli kalkınma zemininin değişmediğini kanıtladı.

2021 yılının ilk 3 çeyreğinde, Çin’in gayrisafi yurt içi hasılası, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,8 artarak 82 trilyon 313 milyar 100 milyon yuana ulaştı.

Çin’de makroekonominin sürekli iyi yönde ilerlemesi, gerek tedarik gerek ise talep için güçlü bir destek sağladı. Tüketiciler harcama konusunda cesaretlenirken, işletmelerin üretim hevesleri de yükseldi.

Genel Gümrük İdaresi’nin verileri, 2021 yılında Çin’de ara malların ithalatında yüzde 24,9, ihracatında ise yüzde 28,6 artış görüldüğünü ortaya koydu. Tüketici ürünleri ithalatı ise yüzde 9,9 yükseldi.

Buna paralel olarak, küresel ekonominin canlanma eğilimi de dış taleplerdeki artışı beraberinde getiriyor. Bu gelişmeler, Çin’in dış ticaretinin gelişmesine güç katıyor. Vurgulanması gereken bir başka nokta da Çin’in tıbbi donanım ve ilaç ihracatının yüzde 101,2 artması. Bu durum, salgına karşı verilen küresel mücadeleye güç kattı.

Çin’in daha yüksek bir seviyeye taşınan dış ticareti, küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin korunması için de giderek daha büyük önem taşıyor.

2021 yılında, Çin’in başlıca ticaret ortaklarıyla gerçekleştirdiği ticaret istikrarlı şekilde arttı. Çin’in Kuşak ve Yol güzergâhındaki ülkelerle yaptığı ticarette önceki yıla göre yüzde 23,6 artış görüldü.

Salgın döneminde Çin’in dış ticaretindeki artış, gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinin canlanmasına yardımcı olacağı gibi, küresel ekonominin dengeli, sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde gelişmesini sağlayacak.

ASEAN üyesi 6 ülke, Çin, Japonya, Yeni Zelanda ve Avustralya arasında imzalanan Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) Anlaşması’nın 1 Ocak 2022 itibarıyla yürürlüğe girmesiyle dünyadaki en büyük serbest ticaret bölgesi resmen kurulmuş oldu. RCEP, bölge ülkelerinin ticaret ve yatırımlarını geliştirmesine büyük kolaylık sağlayacak.

Kanada merkezli yatırım bankası TD Securities, Çin’in ithalat ve ihracat hacminin artmaya devam edeceği tahmininde bulundu.

COVID-19 salgını 2022 yılında da dünya genelinde yayılmaya devam ederken, uluslararası ticaret ortamı belirsizliklerle karşı karşıya olmayı sürdürecek. Bu durum, Çin’in dış ticareti için de büyük riskler teşkil etse de istikrarlı şekilde gelişen Çin ekonomisi, dış ticaretin gelişmesine de büyük destek sağlayacak. Dolayısıyla Çin ekonomisi, küresel ticaretin gelişmesine ve dünya ekonomisinin canlanmasına daha büyük katkı yapacak.

Close
Messenger Pinterest LinkedIn