Türkçe

Uluslararası kuralları çiğneyen kim?

CMG2023-05-13 15:27:26

Japon basınında yer alan haberlerde, Japonya’da yapılacak G7 Zirvesi’nde Çin’e uluslararası kurallara uyma çağrısında bulunulacağı duyuruldu.

Ancak burada şaşırtıcı bir nokta var: G7 ülkelerinin bahsettikleri uluslararası kurallar neler? Başta ABD olmak üzere uluslararası kurallara pek uymayan Batılı ülkeler, hangi standartlara dayanarak Çin’i eleştiriyor?

Uluslararası kurallar dendiğinde, normal şartlarda akla gelmesi gerekenler Birleşmiş Milletler (BM) Şartı temelinde kurulan uluslararası düzenin temel kuralları olmalıdır. Ancak ABD’nin de aralarında yer aldığı Batılı ülkelerin bahsettiği uluslararası kurallar BM Şartı ile pek ilişkili görünmüyor.

ABD, Batılı ülkelerin sözünü ettiği sözde “uluslararası düzen” altında tüm uluslararası kuralları istediği gibi çiğneyebiliyor.

İç işlerine karışmama ilkesi, BM Şartı’nda belirtilen başlıca uluslararası ilkelerden biridir. Ancak ABD, son yıllarda Latin Amerika’da “Neo-Monroe Doktrini”ni uygulamaya, Avrasya'da “Renkli Devrimleri”, Batı Asya ve Kuzey Afrika'da “Arap Baharı”nı kışkırtarak birçok ülkeye kaos ve felaket getirdi. 21. yüzyılın başından bu yana ABD'nin sebep olduğu Afganistan Savaşı, Irak Savaşı ve Suriye İç Savaşı 27 milyon kişinin mülteci konumuna düşmesine neden oldu.

Diğer yandan, ABD'nin bu "müdahaleciliğinden" müttefikleri de nasibini aldı. ABD’nin Almanya, Fransa, İsveç, Güney Kore, İsrail ve Ukrayna gibi müttefiklerini ayrım gözetmeksizin gizlice dinlediği defalarca kanıtlandı. Snowden'in 2013 yılındaki ifşaatından, bu yıl Pentagon’dan sızan belgelere kadar çok sayıda örnek, ABD'nin dünyanın bir numaralı "gizli dinleme gücü" olduğunu kanıtladı.

Bununla da kalmıyor, Suriye’de yasa dışı olarak konuşlanan Amerikan askerleri, petrol ve gıda çalmayı sürdürüyor. Protestolara rağmen Japon hükümeti, Fukuşima’dan radyoaktif atık sularını denize boşaltma kararı aldı. Tarihe ve olgulara bakıldığında ABD ve Japonya gibi ülkelerin uluslararası kuralların en büyük ihlalcileri olduğunu görmek zor değil.

Close
Messenger Pinterest LinkedIn