Türkçe

Çin’de COVID-19’a yakalanma oranı ABD’den 1678 kat daha düşük

cri2021-11-29 10:30:40

Gelişmiş veya gelişmekte olan ülkeler el birliğiyle COVID-19 salgınıyla, özellikle virüsün Delta varyantı ile mücadele etmek için sınır kapatma, ekonomik faaliyetleri azaltma gibi girişimlerde bulunurken şimdi de yeni bir varyant ortaya çıktı.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından Omicron olarak isimlendirilen ve Botsvana ile Güney Afrika’da keşfedilen bu yeni varyanta karşı, birçok ülke hızlı bir şekilde harekete geçip seyahat yasağı çıkardı ve benzer hızda yeni tedbirler aldı. Bilim insanları bulaşma gücü Delta’dan daha yüksek olan yeni virüs varyantının, aşı olan veya enfekte olanlardaki etkisi, ayrıca mevcut aşıların etkililiğini tespit etmek için laboratuvar araştırmalarını başlattı. Moderna dahil birçok kurum Omicron’a yönelik aşı geliştireceklerini açıkladı.

Yeni virüs türünün ortaya çıkması, dünya piyasasını korkuttu, riskten korunma duygusu arttı, borsalarda büyük düşüş yaşandı.

Bu arada Çin’in Shanghai kentinde 3 vaka belirlendi, Shanghai’ya komşu kent Suzhou’ya seyahat etmiş 3 vaka, ilgili birimleri derhal harekete geçirdi. Rutin sistem kapsamında ilgili belediyelerin yönlendirmesiyle sağlık birimleri, gönüllüler nükleik asit testi yapma ve ilgili noktaları geçici olarak kapatma gibi çalışmalara katıldı. Bu, Çin hükümetinin geçen yılın başından beri gerçekleştirdiği rutin bir uygulama.

Çin vatandaşları, hükümete minnettar olduğunu belirterek, aksi durumda genel olarak bu kadar rahat bir yaşam süremeyeceklerini savunuyor.

Shanghai, Suzhou ve Xuzhou gibi kentler harekete geçti

25 Kasım’da Shanghai kentinde 3 yerel vaka tespit edildi. 3 vakanın Delta varyantına yakalandığı ve virüsün genom dizilim sonucunun eşleştiği doğrulandı. 3 vakanın Çin’in başka kentlerinde yurt dışından gelen virüsün kirlettiği ortamda enfekte olduğu savunuluyor.

Aynı gün Shanghai’da 3 farklı nokta orta riskli bölge olarak belirlendi, üniversiteler dahil birçok yerde toplu nükleik asit testi yaptırıldı.

Shanghai’da kapalı sitelerde oturan vatandaşların uzaktan çalışması için onlara bilgisayarlar, öğrencilere ders kitapları ve ödevler, ayrıca yemek malzemeleri gönderildi.

Suzhou’da 3 vakayla yakın temasta bulunan 700 kişi, ikinci derecede yakın temas kuran 1300 kişi ve diğer ilgili kişiler dahil toplam 50 bine yakın kişiye nükleik asit testi yapıldı. Test sonuçlarının tamamı negatif çıktı, bulundukları yerlerdeki malzeme ve çevresel örneklere yapılan testlerin sonucu da negatif çıktı. İlgili yerler dezenfekte edildi.

Nükleik asit testi pozitif çıkanlarla yakın temasta bulunan bir vatandaşın Xuzhou’da bulunduğu için, kent belediyesi hemen bu vatandaşı bulmaya çalıştı. Test sonucu pozitif çıkan söz konusu vatandaş asemptomatik vaka olarak belirlendi ve hastaneye kaldırıldı.

Xuzhou belediyesi riskli bölgeler belirledi, farklı derecede tedbirler aldı. Gerekli olmayan durumda herkesin kentten ayrılmaması, gerekli olduğunda seyahat için 48 saat içinde yaptırılan testin negatif sonuç belgesinin gösterilmesi şartı koşuldu. 27 Kasım günü saat 0:00’dan itibaren raylı ulaşım, şehirler arası otobüs hizmetleri durduruldu; kent içindeki otobüs hatları yeniden düzenlendi, taksi şoförlerinin maske takması ve sağlık durumunu yansıtan kodu taratması istendi. Okullar kapandı, okul dışı kurslar da geçici olarak kapatıldı, yatılı okullardaki öğrencilerin dışarıya çıkmamaları istendi.

Çinli vatandaşlar, hükümetin tedbirlerini uygun buluyor. Çin’de bulunan çoğu yabancı vatandaş da Çin’deki güvenli ortamda yaşadığı için şanslı hissederken ve memleketindeki ailesini bile Çin’e çağırmayı düşünürken, az sayıdaki kişi özgürlüğünün “etkilendiğini” söylüyor. Aslında o kişiler şunu unutuyor; Çin’in aşırı kalabalık bir nüfusu var, eğer sıkı tedbirler alınmasaydı ve eğer bir hasta oturdukları binanın içine girseydi, acaba onlar hala rahat şekilde evde oturabilirler miydi ya da tedbirler olmaksızın alışveriş ve eğlence merkezlerine gönül rahatlığıyla gidebilirler miydi?

Çinliler, herkesin prensip meselelerine karşı uyanık kalması gerektiğine inanıyor. Hükümetin tedbirlerini destekleyen Çinli vatandaşlar, bulundukları güvenli ortamdan memnun. Oturdukları siteyi kapalı olan vatandaşlar, site dışındaki akrabalarından, ayrıca hükümetten ve gönüllülerden destek alabiliyor. Her site içinde doktorlar da görev üstleniyor.

Yunnan’daki bir hasta için Beijing gibi kentlerden 30 doktor gönderildi

19 Kasım’da, sakin ancak sıcak bir aile buluşma manzarasını izleyen çok sayıda insan göz yaşlarını tutamadı. Bir süre COVID-19’a yakalanan ağır hasta olan Yurong adlı bir genç kadın, üçüz doğurduktan tam 100 gün sonra evine döndü ve 3 tatlı bebeğine kavuştu!

29 yaşındaki Yurong ve karnındaki üçüz bebeği, geçtiğimiz yaz aylarında bir ölüm-kalım savaşına çıktı.

9 Temmuz günü, COVID-19 hastası olarak tespit edilen Yurong, salgın için kurulan özel bir hastaneye kaldırıldı. Bulunduğu Yunnan eyaletinin Ruili kenti, üçüz bebeklerin doğumunu güvence altına alacak tıbbi imkanlara sahip değildi, dahası Yurong’un durumu ciddiydi. Büyük korku içinde olan Yurong’un ailesi, ne yapacağını bilemedi.

Hastanedeyken Yurong’un vücut ısısı bazen 40 dereceye çıktı, Yurong nefes alamıyordu...

Tam bu sırada, Çin Devlet Konseyi’nin oluşturduğu ortak salgını önleme ve kontrol sistemi kapsamında Yunnan’a gönderilen çalışma grubu kente geldi ve durumu öğrenince acilen ortak teşhisi organize etti. Ayrıca Beijing, Nanjing, Guangzhou ve Kunming gibi kentlerden solunum, doğum ve pediatri dahil farklı departmanlardan 30’dan fazla uzman Ruili’ye çağrıldı.

11 Ağustos günü, durumu yavaş yavaş iyileşen Yurong, kendisi için kurulan geçici izole ameliyat odasına gönderildi. Odaya girdiğinde Yurong tamamen şaşırdı; oda tıp uzmanlarıyla doluydu...

Saat 10:08, Yurong’un üçüz bebekleri dünyaya geldi, 3 bebeğin nükleik asit testi negatif çıktı. 3 bebeğinin yüksek ağlama sesini duyan Yurong, ameliyat yatağında çok heyecalandı.

Yurong, 3 oğluna Gangan, Xiexie ve Dangdang isimlerini koydu, 3 isim birleştirilince Gan Xie Dang olur ve bu Partiye minnettar olmak anlamını taşıyor. Yurong, ölüm-kalım savaşını verdiği kritik anlarda Çin Komünist Partisi ve devletin elinin ne pahasına olursa olsun Yurong ve bebeklerine yardım için uzandığını hissettiğini kaydetti.

Bu haberi izleyen internet kullancıları, “Bir hamile kadın ve bebekleri için ülke genelinden 30’dan fazla tıp uzmanı göndermek, başka hangi ülkede gerçekleştirilebilir?” ve “Bu aileye mutlu ve sağlıklı günler diliyorum.” tibi yorumlar bıraktı.

Çin’de COVID-19’a yakalanma oranı ABD’den 1678 kat daha düşük

Çin Mühendislik Akademisi’nin üyesi ve Cumhuriyet Madalyası sahibi Zhong Nanshan, 25 Kasım’da bir forumda yaptığı konuşmada, son dönemde bazı Avrupa ülkelerinde yeni salgın dalgası çıktığını hatırlatarak, Çin’de uygulanan etkili önleme ve kontrol tedbirleri sayesinde vatandaşlar arasında COVID-19 salgınına yakalanma oranının 100 binde 8,9’u bulduğunu belirtti.

Bu, sadece ABD’deki rakamın 1678’de birine denk geliyor. Çin’deki ölüm oranı 100 binde 0,4 olurken, bu sadece ABD’nin 606’da birine eşittir.

Çin, dünyada salgına yakalanma oranı ve ölüm oranı en düşük ülkedir.

Omicron’a karşı etkili aşının geliştirilmesi 100 gün gerektirebilir

Pfizer’in CEO’su, COVID-19’un yüksek derecede tehlikeli bir varyantı olan Omicron’a karşı etkili aşının geliştirilmesi için 100 gün gerekebileceği uyarısında bulundu.

Önümüzdeki iki haftada laboratuvarlardan elde edilen verilerin Omicron’un insanın hücresel bağışıklığından kaçma kabiliyetinin olup olmadığını kanıtlaması bekleniyor. Eğer cevap “evet” ise, şu anki aşılara düzeltme yapılmalı. Şu an 2 doz Pfizer aşısı kullananlar arasında yine hastalar çıktı.

Hindistan’da patlak veren Delta’nın oluşma süresiyle kıyaslandığında, Güney Afrika ve komşu ülkelerin hızlı izleme ve ön uyarı sistemi sayesinde Omicron kısa sürede keşfedildi. Bu, küresel mücadeleye daha fazla zaman kazandırabilir.

Öte yandan, ABD Başkanı Joe Biden, Omicron varyantı nedeniyle, bugünden itibaren Afrika kıtasının güneyindeki 8 ülkeden gelen turistlere seyahat sınırlaması uygulanacağını açıkladı. Uçak seferleri ve ABD’li vatandaşlar bu sınırlamadan etkilenmeyecek, ancak yolcuların seyahatten önce nükleik asit testi yaptırması ve sonucun negatif olması gerekli.

Brezilya da bugünden itibaren Güney Afrika, Lesoto, Namibya ve Zimbabve dahil 6 ülkeden yolcuların girişini yasakladı. Bundan önce virüs varyantının ülkeye girmesini önlemek için 26 Kasım’da Afrika ile arasındaki bazı ticari uçak seferlerine sınırlama koyulmuştu.

Çinli bilim insanları da Omicron’a karşı aşı geliştirmeye başladı.

Close
Messenger Pinterest LinkedIn