Hangzhou’nun az bilinen harikası
Hangzhou ve muhteşem coğrafi özellikleri mevzubahis olunca akla en başta Batı Gölü ve güzelliği geliyor. Xixi Ulusal Nemli Alanı da göz alıcı manzaralarıyla, Hangzhou’nun simge bölgelerinden. Bir yer var ki, Hangzhou deyince akla gelenler listesinin sonunda yer alsa da son derece ilgi çekici. Burası Qiantang Nehri.
500 kilometreden daha uzun bir mesafede uzanan nehir Doğu Çin Denizi’ne dökülüyor. Nehir, Anhui eyaletinden Hangzhou Körfezi’ne kadar yol boyunca dünyanın en güzel gelgit manzarasını sunuyor.
Her yıl Güz Ortası Bayramı’nda, akıntı en kuvvetli seviyeye ulaştığında, ziyaretçiler Hangzhou’nun 60 km kuzeydoğusundaki Yanguan kasabasına, doğanın bu gücünü izlemeye geliyor.
Gelgit hareketi saniyede 5-7 metre hıza ulaşıyor ve dalgalar 3 metre yüksekliğe kadar tırmanabiliyor.
Qiantang Nehri’nin kolu üzerinde gelgitlerden korunmak amacıyla 300 km’lik bir duvar inşa edilmiş. Bu duvar Tang Hanedanı’ndan beri, yani bin yıldan uzun bir süredir tarihe tanıklık ediyor.
Hangzhou’daki kültürel mirasları koruma merkezinin direktörü Lang Xufeng, bu duvar projesinin en az Çin Seddi ve Büyük Kanal kadar önemli olduğunu ifade ediyor.
Çin Seddi, tarihte savunma amaçlı kullanımı ve göçebe ve yerleşik medeniyetler arasında sınır işlevi görmesiyle tanınıyor. Çin’in kuzeyinden güneyine 1800 km uzanan Büyük Kanal ise hububatların taşınması bakımından çok önemli bir kanal olarak hizmet vermiştir.
Hangzhou’daki deniz duvarı, ne yazık ki Çin Seddi ve Büyük Kanal kadar dikkat çekmedi, fakat eski çağlarda bölgedeki verimli tarlaların korunması konusunda büyük bir rol oynadı. 2000 yıldan uzun bir süre boyunca tekrar tekrar yıkılıp inşa edilen bu duvar, tarihte gelgit hareketlerinin bugünkü Jiangsu ve Zhejiang eyaletlerindeki tarlaları yutmasını önledi.
Tarlaların bulunduğu ve Yangtze Nehri ile Taihu Gölü’nün alt kesimini kaplayan söz konusu bölge, Song (960-1279) ve Qing (1644-1911) Hanedanları dönemlerinde feodal beyliklerin vergi gelirlerinin büyük bir kısmının sağlandığı yerdi.
Qiantang Nehri üzerinde, eski çağlardaki o duvardan geriye kalan bölüm, bugün taşlar, odunlar ve kirden oluşuyor.
Kadim duvar, Hangzhou’ya güvenli ve stabil bir doğal ortam sağlayıp deniz suyundaki tuzun toprağa karışıp toprağı sertleştirmesini önlüyor.