Tarihi İpek Yolu’nun ticaret başkenti: Kaşgar
Çin’in kuzeybatısındaki Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nde yer alan Kaşgar, Avrasya kıtasının orta kesiminde bulunmaktadır. Burası, Çin'den Orta Asya, Batı Asya ve Avrupa'ya önemli bir kara ulaşım yolu ve tarihi İpek Yolu güzergahındaki önemli bir ticaret kentidir. Renkli etnik gelenekleri, kültürel ve beşeri mirasların iç içe geçtiği Kaşgar kenti, günümüzde sayısız Çinli ve yabancı turistin ilgisini çekmektedir.
△Kaşgar antik kentindeki bir pansiyon otelinde dinlenen bir ihtiyar
Kaşgar kentinin merkezinde yer alan ve 2 bin yıldan fazla geçmişe sahip olan Kaşgar antik kenti, dünyanın en büyük toprak yapı grubudur. Son yıllarda antik kentte uygulanan yeniden yapılandırma sayesinde tarihi ve kültürel değeri olan geleneksel evler, orijinal mekansal desen korunarak restore edilmiş ve güçlendirilmiştir
△Kaşgar antik kentindeki bir çay evinde Uygur sanatçılar geleneksel halk müziği çalıyor
Turistler Kaşgar antik kentinde yürürken, rutubeli evler, dolambaçlı sokaklar, zarif tuğla ve pencereleri rastlayabilirler, antik kentin eşsiz tarihi zenginliği ve farklı kültürlerin entegrasyonunu bir arada algılayabilirler. Sokaklardaki atölyeler sayesinde yöresel zanaatlar nesilden nesile aktarılıyor.
Etnik şarkılar ve danslarda, antik kentin muhteşem manzarasında, renkli Kaşgar kültür ve insan hikayelerini görebilir, halkın mutlu ve yavaş yaşamını hissedebilirsiniz.
△Vazo çarşısı
△Kaşgar antik kentinin dört bir yanında karakteristik el sanatları görülebilir
△Uygur çiçek desenli şapkaları çarşısı
△Uygur yemek vapuru atölyesinde çalışan bir usta
△Antik kentte etnik kıyfetler giyerek hatıra fotoğrafı çektirmek yeni bir moda haline geldi.
△Antik kentte oynayan çocuklar
Antik zanaattan yeni modaya
Kaşgar bölgesi demircilik alanında uzun bir geçmişine sahiptir ve Kantuman, yerel Uygur halkı tarafından yaygın olarak kullanılan bir demir tarım aletidir.
Demirciliğin nesilden nesile aktarılması için Kaşgar antik kentindeki Kantuman Çarşısı'nda demir aletlerinin yapım, üretim ve satışını tamamen üstlenen bir demircilik kooperatifi kuruldu ve burada üretilen demir aletler tüm Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nde ünlüdür, kooperatif ise Kaşgar antik kentinin önemli bir turistik cazibesi haline geldi.
△Kantuman Çarşısı'ndaki demircilik kooperatifi
△ Demirciliğin 6. nesil temsilcisi Mecit Mehmet
Demirciliğin 6. nesil temsilcisi olan 64 yaşındaki Mecit Mehmet, 8 yaşında babasıyla demircilik öğrenmeye başladı.
Demircilikle geçimi sürdüren Mercit Mehmet ve ailesi, bu zanaatı nesilden nesile aktarıyor. Halkın yaşam tarızının değişmesiyle günümüzde demir aletlerin tarımdaki kullanımın gittikçe azalıyor, bu iş artık el sanatlarına dönüştü. Mecit Mehmet de demircilik dükkanını turistlere açık bir sergi salonu haline getirdi.
△Mecit Mehmet ve çırakları demir aletler yapıyor
△Kantuman Çarşısı'ndaki çeşitli demir aletler
Demir parçalarının el sanatlarına dönüşü, yöre halkının yaşam tarzının değişmesi ve yaşam seviyesinin yükselmesini yansıtıyor.
Günümüzde demirciliği sürdüren Mecit Mehmet, turistilere bu Uygur zanaatını tanıtmaktan büyük keyif alıyor
△Kantuman Çarşısı'ndaki demircilik kooperatifinde sergilenen demir ev eşyası