Çin'in büyük kentlerinde gençler "çöplerde hazine arıyor"
Çin’in büyük kentlerinde çok sayıda genç “çöplere” merak salmaya başladı. Şaşırdınız mı? Bu gençler, “çöplerin” içinden tekrar kullanılabilecek eşya bulmaktan zevk alıyor ve buldukları eşyaları fotoğraflayıp internet üzerinden ihtiyacı olan kişilerle paylaşıyor.
Luo Ergou, eski eşyanın biçimini değiştiriyor
Sansan’ın bulduğu eşya arasında “devler” bulunuyor
Luo Ergou, elektrikli bisikletle hazine aramaya gidiyor
Güneş ışınları sarı yapraklar arasından Hutong sokağının girişindeki gri duvara vuruyor. Beijing kentinin merkezindeki bir semtte yer alan Konfüçyus Tapınağı yakınlarında Hutong adlı sokaklarda sıkça Beijing’in en güzel mevsimini fotoğraflayan insanlara rastlamak mümkün. Memleketinden Beijing’e gelen Luo Ergou lakaplı bir genç ise, ikinci el bir eletrikli bisikletle Hutong sokaklarını dolaşıyor. Onun gözleri, yere düşen altın renkli yapraklarda değil, gri duvarın köşesindeki bir yığınakta.
Yaşlı Beijingliler, çöp ve insanlar tarafından terk edilen eşyaları alıp kendi evinde kullanmaya devam eden insana “çöp toplayan kişi” derdi. Ancak bugünkü gençlerin kültüründe bunun yerini yabancı bir kelime aldı: “Stooping.”
Shanghai’da başlayan bu moda, Beijing, Guangzhou, Shenzhen ve Wuhan gibi kentlerde hızla yayılarak, on binlerce gönüllünün etkileşim faaliyeti haline gelmiştir.
Eski eşyanın dönüştürülmesiyle kullanım değeri sürüyor
1990’larda doğan Luo Ergou memleketinden ayrılıp Beijing’e geleli 7 yıl geçti. Beijing’in kültür atomesferine hayran olan ve pop müzik seven Luo, favorilerine yakın olmak için şehir merkezine yakın yerlerde ev kiralamayı tercih ediyor. Şimdi oturduğu ev, ikinci çevre yolunun içindeki bir Hutong’da. Burası, güzel süslenen dükkanlarla dolu ve Konfüçyüs Tapınağı’na çok yakın. Biraz daha güneyinde ise Davul Kulesi ve Güney Çan ve Davul Sokağı adlı turistik mekanlar bulunuyor.
Ergou, Beijing’deki “hayalet pazarı” adıyla bilinen, güneş doğumundan önce açılan ve antik eşya satan bir pazarı duyar duymaz hemen gezdi. Oradaki çeşitli eşya Luo’nun ilgisini çekti. Bunlar arasında 1970’li yıllara ait yiyecek yağ ve gıda kuponları, 1980’li yıllara ait araba kuponları yer alıyor. Luo, bu eski eşyanın mağazalardaki ürünlerden daha anlamlı olduğunu hissediyor. Bugün Luo, zevkine uyan bu eşyanın kullanım değerini devam ettirmekle uğraşıyor.
Bu yılın temmuz ayında Ergou bir sosyal paylaşım sitesinde Shanghai kentinden bir blog sahibinin başlattığı “stooping” etkinliğini öğrendi ve aklına hemen Hutonglarda terk edilen eski eşyalar geldi. Luo’ya göre, bu eşyalar terk edilmesine rağmen hala kullanım değeri var. Bu nedenle Luo hemen “Stooping Beijing” hesabını açtı ve Beijing’deki “stooping” etkinliğini başlatan kişi oldu.
Shanghai’da “stooping” etkinliğini başlatan Boniu, İngiltere’de eğitim almış genç bir bayan ve İngiltere’deyken ikinci el eşya satan pazarları gezmeyi severdi. Tanıştığı “stooping” kültürü, sokaklardaki tekrar kullanılabilen çöpleri ihtiyacı olan insanlarla paylaşmayı amaçlıyor. Boniu’nun internet hesabı 2019 yılından beri 400 bin takipçi kazandı. Boniu ise Çin’deki ilk “stooper” oldu.
Boniu Çin’e döndükten sonra sokak kenarında yemek tabakası, elbise askısı ve portatif taşıyıcı gibi eşyalar buldu. Bunların çoğu kapatılan dükkan veya memleketine dönecek insanlara aitti. Boniu eski eşyaların fotoğraflarını internette paylaşmaya başladı, amacı ihtiyacı olan insanların bu eşyaları eve götürmesi. Kısa sürede Boniu’nun hayran sayısı 20 binin üstüne çıktı.