Türkçe

Uzay tohumlarıyla yetiştirilen ürünler sofralarda yerini aldı

CMGPublished: 2022-05-09 17:23:28
Share
Share this with Close
Messenger Pinterest LinkedIn

Üç Çinli astronot, Çin’in iddialı uzay programı için bugüne kadarki en uzun süreli mürettebatlı görevi tamamlayarak Dünya’ya döndü. Astronotlar yanlarında çeşitli bitki tohumlarını da “Tiangong” adlı uzay istasyonuna götürmüşlerdi.

Sıradan Çinli vatandaşlar uzaya gitmedi, ancak yedikleri bazı sebze ve meyvelerin uzay tohumlarından kaynaklanmış olması muhtemeldir. Daha önce, Shenzhou-13’te üç Çinli astronot yanlarında 12 bin tane bitki tohumuyla Dünya’ya geri dönmüştü.

Uzayda bulunan tohumların kozmik ışınlardan gelen radyasyon nedeniyle genetik dizilimi değişikliğe uğrar. Renk, boyut, şekil, tat, verim ve hastalık direncinde bazı değişiklikler olur.

Uzay tohumuyla yetiştirilen 100 kilodan ağır balkabağı

Çin’in 1987’de bitki tohumlarını ilk kez uzaya göndermesinden günümüze kadar, 30’dan fazla uzaya tohum nakliyesi gerçekleşti ve Çin’in uzay tohumu endüstrisi binden fazla yeni tür geliştirdi. Şimdiye kadar 2,4 milyon hektardan fazla alanda pirinç, buğday, soya fasulyesi, sebze gibi 260 çeşidi aşkın ürün yetiştirildi. Olgunlaşan çok sayıda ürün halkın sofrasının vazgeçilmezi haline geldi.

Uzay tohumuyla yetiştirilmiş domates

Uzay Lotusu – yılın dört mevsiminde çiçek açar

Uzaycılık endüstrisinin istikrarlı bir şekilde ilerletilmesi ve uzay tohumunu geliştirme teknolojisinin sürekli iyileştirilmesiyle, çeşitli uzay ürünlerinin besin değeri ve kalitesinde giderek artış kaydedilerek, halka daha farklı “uzay lezzetleri” sunulacağına inanılıyor.

Share this story on

Messenger Pinterest LinkedIn